Väike vanusevahe (kuni 18 kuud)

Plussid
Lastevaheline rivaalitsemine on minimaalne, sest siis, kui teine laps sünnib, ei ole esimesel veel omaenda identiteedist päris täpne arusaamine välja kujunenud, mistõttu ei tunne ta väiksema suhtes nii suurt armukadedust.
Lapsed mängivad koos ja on tõenäoliselt eluaeg lähedased, neil on sarnased huvid ja ühised mängud.
Kõik beebidega seotud kulutused langevad lühemasse perioodi ning suurema lapse tarbeid saad kasutada väiksemaga (riideid, käru, turvahälli, mänguasju jne).
Sina ise pead lühema ajaperioodi jooksul tegelema mähkmevahetuse, unetuse ja jonnimisega. Saad kogu „titeteemaga“ korraga ühele poole.

Miinused
Kaks väikelast korraga on väga suur koorem. Võid lõpuks olla omadega üsna läbi, kui pead korraga tegelema kahe lapse pudelist toitmise või imetamise, mähkude vahetamise, magama panemise ja kärutamisega.
Vähem kui poole aasta jooksul pärast sünnitust uuesti rasestumine võib teisele lapsele kaasa tuua terviseprobleeme nagu näiteks enneaegne sünd ja madal sünnikaal.
Kulutused võivad hoopis suureneda – sul võib vaja minna kaht voodit, kaksikute vankrit jne.
Kaks järjestikust rasedust kurnavad sinu enda keha täiesti ära, nii et vajad kindlasti lisavitamiine ja sul ei pruugi jätkuda energiat kahe pisikese nõudmistega tegelemiseks.


Foto: Shutterstock

Plussid
Ema on eelmisest rasedusest ja sünnitusest taastunud ja tema keha on valmis uut elu kandma ja ilmale tooma.
Suurem laps saab ema beebiga tegelemisel abistada.
Lapsed kasvavad ja mängivad koos.
Sina saad lühikest aega beebimajandusest puhata, kuid ei unusta vahepeal ära, kuidas vastsündinu eest hoolitseda. Seetõttu ei tule uue lapse sünd ja kõik sellega kaasnev sulle nii suure üllatusena ega tundu nii väga raske.

Miinused
Esimene laps võib titaks tagasi muutuda ja meeletult armukade olla. Oota küsimusi nagu „Millal me ta tagasi viime?“
Enne kahekesi mängima õppimist õpivad nad tõenäoliselt omavahel tülitsema, mis tähenda sulle paari hullumeelset aastat kodus.
Kogu sinu enda energia läheb laste vajaduste rahuldamiseks ning enda ja paarisuhte jaoks esimesel paaril aastal aega jääda ei pruugi.
Kahe väga väikese lapse vahel on väga raske võrdselt tähelepanu jagada. Paratamatult hakkad oma suuremasse suhtuma kui „suurde lapsesse“, mis sellest, et tegelikult on ta suur ainult titaga võrreldes. Tegelikult on ta ju veel imepisikene inimesehakatis, kes vajab vanemate hoolt, armastust ja tähelepanu sama palju kui beebi.


Foto: Shutterstock


Plussid
Suurem vanusevahe võimaldab sul mõlema lapsega eraldi rohkem aega veeta, sest suuremal lapsel on lihtsam mõista, et emme peab vahepeal ka beebiga tegelema.
Sa ei pea korraga ostma mitut komplekti beebitarbeid. Kui esimene laps on suurem, saad beebi jaooks kasutada temast alles jäänud asju.
Sina ise saad vahepeal ennast korralikult välja puhata ning tegeleda ka endale meeldivate asjadega, suhelda sõpradega, käia väljas, teha tööd jne, enne kui uuesti titemaailmasse sukeldud.
Suuremast lapsest on sulle suur abi, ta võib aidata titale riideid tuua, mähkuvahetusel abistada, titaga mängida, talle raamatuid näidata jne.

Miinused
Suure vanusevahega lapsed kasvavad täiesti erinevates maailmates, neil pole eriti ühiseid sõpru ega mänge.

Suurem laps võib abistamise asemel muutuda väga armukadedaks ning hakata beebisse väga halvasti suhtuma, kui tita suurema osa vanemate tähelepanust endale saab.
Sinul endal võib olla keeruline uuesti beebiteemadega tegelema hakata, sest oled juba nii harjunud, et su laps ei vaja sind 100%.

Lastekasvatamine võtab suure osa su elust. Kahe järjestikuse lapsega saab beebiiga kiiresti ja korraga otsa ning sa ei pea selliste teemadega enam tegelema. Suure vanusevahe puhul lendab üks laps pesast välja, kuid teine (kolmas, neljas) jääb sulle veel pikaks ajaks hooldada. Su „elu pärast lapsi“ algab hiljem.

Allikas: bubhub.com.