Lapsed vanuses 2-3 aastat peaksid oskama panna mänguasjad omale kohale, pühkida kapipealseid ja laudu, voltida rätikuid ja katta lauda.

Nelja- ja viieaastased lapsed peaksid teadma, kuidas panna omale kohale puhtad söögiriistad, hoida puhtust vannitoas, puhastada väiksemaid alasi tolmust ja teha voodit. Samad tegevused peaksid olema kindlasti selged ka kuue- ja seitsmeaastastele lastele.

Kaheksa- ja üheksaastased lapsed võiksid aga osata juba pühkida tolmu ka suurematelt aladelt, kasutada tolmuimejat, aidata söögitegemisel, valmistada ka ise lihtsamaid roogasi ja viia prügi välja.

Kümne- kuni kaheteistaastastel lastel peaks selge olema pesupesemine, aiatööd nagu umbrohu kitkumine, muruniiduki kasutamine ja taimede istutamine. Samuti toidutegemine ja nooremate õdede-vendade hoidmine. Lisaks näiteks ka oskus koristada autot tolmuimejaga.

Kolmeteistkümne-aastased ja vanemad lapsed peaksid aga oskama valmistada õhtusööki, koristada põhjalikult kööki ja vannituba ning triikida pesu.

Hea nipp panna lapsi tegema majapidamistöid on õige ajastamine. Näiteks tasuks paika panna reeglid, millised kodutööd peavad olema tehtud enne kooliminekut või enne mänguaega. Mida vanemaks lapsed saavad, seda rohkem peaks neil olema majapidamiskohustusi, sest see õpetab neile vastutustunnet ja arusaama, et asjad ei saa tehtud iseenesest.

Allikas: Reader’s Digest

Jaga
Kommentaarid