Uuringu läbiviijad jälgisid 2000-t ema, kelle lapsed olid vanuses 5-12. Emade tööpäev algas enne laste ärkamist ja sai enamsti läbi siis, kui said tehtud need majapidamistööd, mida tuleb ette võtta pärast laste magamaminekut.

Foto: Shutterstock

Uuringus selgus, et ka emade niinimetatud "vaba aeg" on tegelikult täidetud laste ja koduga seotud kohustustega. Isiklikku aega emadel parktiliselt polegi. Selleks võib pidada tassi kohvi joomist, kuid mitte nädalavahetusi, mis on sama tihedalt kohustusi täis nagu muudki nädalapäevad. Enamik emasid tõi välja, et neil on võimalik jupikaupa endale näpistada iga päev kokku umbes tund ja seitse minutit. See aeg kasutatakse kas kiireks pesuks vannitoas (kui võimalik, siis ilma, et lapsed samal ajal vannitoas omi asju ajaksid), enese korrastamiseks või muuks sääraseks.

40 protsenti emadest tunnistas, et nad on pidevas kohustuste oravarattas. 70 protsenti tundis survet ka selle koha pealt, et laste jaoks on kindlasti vaja valmistada ka tervislikku toitu.

"Emad on lõputus kohustustetulvas," ütles uuringut läbi viinud Casey Lewis, vahendab Yahoo.

Uuriti ka sea, mida emad teevad, et oma koormust vähendada või ennast laadida. Selgus, et kurnatud emad võtavad enamasti kas klaasi veini, kutsuvad appi vanavanemaid, kasutavad abilisena televiisorit (kas siis laste aja veetmiseks või enda jaoks taustaks), nutiseadmeid, mänguasju, pakuvad perele kiireid eineid ja snäkke, et hoida kokku aega toiduvalmistamiselt.

Kõige suuremaks abiliseks pidasid emad aga tassi kohvi joomist ja kurja hääle tegemist. Need viisid aitasid enim kaasa asjade kiiremale ja edukamale edasiliikumisele.

Kui Ameerika emadel aitavad uuringu kohaselt päevaga toime tulla tass kohvi hommikul, kurja hääle tegemine päeval ja klaas veini õhtul, kuidas on lood meie emadega? Mille abil nemad end rajal hoiavad. Kuna Eesti emad käivad enamasti ka täiskohaga tööl, siis õhtusele veinile loota ilmselt ei saa ja kuna meie naised alles unistavad paindlikust tööajast, siis on väga tõenäoline, et meie emade ametialane ja kodune töökoormus kokku liidetuna võib isegi suurem olla. Poleks üllatav, kui Eesti ema töö algab ärkamisega ja lõppeb magamaminekuga, kusjuures unetunde on vähem, kui organism vajaks. Kuidas sellega toime tulla? Mida sina, väkeste laste töölkäiv ema, arvad?

Allikas: uk.news.yahoo.com