1. Kaalu põhjalikult, millal ja kellega sa abiellud

See on elu üks tähtsamaid otsuseid. Abielluda ei tasu sellepärast, et vanus on juba sealmaal või et oled kellegagi juba kaks aastat käinud ja oleks nüüd viisakas abielluda. Mõtle hoolega, enne kui selle otsuse teed. Kas see ikka on see sinu inimene?

2. Võta elu aeglasemalt

Kiirelt läbi elu rühmates võib tekkida hilisematel eluaastatel tunne, et polegi elanud, sest kõik käis tormates ja mis veel hullem - kõik aastad möödusid töö juures. Võta aeglasemalt, kogu elust väärtuslikke ja mitmekesiseid kogemusi.

3. Enda eest tuleb seista

Ütlemata jäänud sõnad võivad veel aastaid hiljem painama jääda. Ära lase end alandada ega ära kasutada. Leia endas julgus enda eest seista. Vastasel juhul on sul raske iseendaga hiljem leppida. Ära jäta välja ütlemata ka häid asju. Kui sinu sisse on jäänud miski kripeldama, siis räägi see selgeks, et see aastad ei kripeldaks ja rasketele hetkedel ennast taas ja taas meelde ei tuletaks.

4. Tänastest halbadest harjumustest on homme veelgi raskem vabaneda

Mõtled, et mis sellest siis on, et võtad reedeti ja laupäeviti väikese napsu ja teed iga päev mõned suitsud ja pole ju hullu, et toitud vaid saiakestest. Kuid kui millegi tegemist pidevalt korrata, saab sellest harjumus ja eelpoolnimetatud tegevustest kujuneb enamasti ka sõltuvus. Ning pikaajalisest sõltuvusest on isegi tervise nimel väga raske vabaneda.

5. Hea haridus on oluline

See on miski, mida ei saa keegi sinult ära võtta ja see on miski, mille abil saad alati uuesti alustada. Ja kui jõuad hea hariduse tähtsustamiseni hilinemisega või kui sa pole julgenud seni oma unistuste ala õppima minna, siis tea, et sa tõesti võid teha seda ka keskeas, et mitte pärast viiekõmnendaid kahetseda.

6. Mõnikord on targem minna lasta

Tõesti, on asju, teemasid ja inimesi, mille küljes on targem mitte rippuda. Sa ei taha ju, et vanemad eas avastad, et oled lausa mitukümmend aastat enda elust raisanud, sest et kartsid teha sammu tundmatusse või sellepärast, et lootsid, et ehk su talumatu kaaslane ükskord ikka muutub või sa ei olnud valmis vabanema leinast, mille algpõhjus jäi juba aastakümnete taha. Mõnikord on targem minna lasta ja enam mitte tagasi vaadata.

7. Säästa raha

See on päris nõme tunne, kui ükskord pensionile jäädes avastad, et sul polegi muid sääste peale riikliku pensioni. Mõtle hoolega, mis kulutusi sa teed ja mille arvelt saad kokku hoida. Isegi siis, kui paned kõrvale raha, mille eest ostaksid suitsu või näiteks küünehoolduses käid, koguneb aastatega päris arvestatav summa, mis siis veel tõelisest säästmisest rääkida.

8. Ära kogu suuri võlgasid

Üle oma võimete ei tasu elada lihtsalt sellepärast, et kellelegi muljet avaldada. Võõrastel on ju ükskõik ja omad armastavad sind ka ilma selle kalli automuelita.

9. Reisi

On kaks asja, millele tegelikult ka tasub kulutada ja need ongi õppimine ja reisimine. Mõlemad arendavad ja muudavad õnnelikumaks. Mälestused ei lähe kunagi moest, reisil saadud kogemused jäävad sinuga alatiseks ja neid ei võta ükski inflatsioon. Vanaduses on parem meenutada oma reise, kui seda, et sinu tolmuimeja maksis rohkem, kui naabrite oma.