Teise keele õppimine on lihsaim seitsme või kaheksa aastaselt

Keeleteadlased ja psühholoogid küll vaidlevad selle punkti üle siiani, kuid on üldiselt aktsepteeritud, et teise keele omandamine on inimestele lihtsam noores eas ja enne puberteeti.

Üks viise, kuidas teadlased viivad inimese ajuga kognitiivseid teste läbi, on teha neile selline test, kus iga sümbol või tähemärk on asendatud mingi numbriga. Seejärel antakse inimesele ette numbrite rida ja see tuleb asendada õigete sümbolitega. 2016. aastal tehtud uuring aga näitas, et kõige paremad tulemused on 18 aasta vanuselt.

Mittetuttavad nimed jäävad kõige paremini meelde 22 aasta vanuselt

Meil kõigil on ette tulnud olukordi, kus kohtume uue inimesega ja nende nimi lihtsalt ei jää meelde. See tuleb just kui ühest kõrvast sisse ja läheb teisest välja. 2010. aastal läbi viidud uuring kinnitas, et nimede unustamist juhtub kõige vähem 22 aasta vanuselt.

Naised on meestele kõige ligitõmbavamad 23 aastaselt. Meeste atraktiivsus muutub paremaks aga vanusega


Interneti tutvumisportaalist koguti andmeid, kus inimesed vastasid kohtingutega seotud küsimustele. Selgus, et meeste arvates on naised kõige atraktiivsemad 20ndate eluaastate alguses. Samas vanusejärgus naised kippusid aga eelistama endast aasta või kaks vanemaid mehi. Küll aga eelistavad näiteks 30ndates naised endast mitu aastat vanemaid mehi.

Inimene on eluga kõige rahulolevam 23 aastaselt

Saksamaal tehtud küsitlus uuris 23 000 inimeselt, millal nad kõiki asju arvestades oma elu üle kõige suuremat rahulolu tundsid. Selgus, et kõige rahulolevamad oldi 23 aastaselt.

Kõige rohkem on jõudu 25 aastaselt

Inimese lihased on kõige tugevamad 25 aasta vanuselt. Samas püsivad lihased järgmised 10 kuni 15 aastat enam-vähem sama heas toonuses. Küll aga saab lihaseid kogu aeg heas korras hoida, kui pidevalt trenni teha.

Kõrghetk kodu loomiseks on 26 aasta vanuselt

Uuringute kohaselt on kõige tavalisem vanus, millal inimesed kodu loovad 26 aasta vanuselt. Enamasti on selleks ajaks leitud endale kindel kaaslane. Samuti näitavad uuringud, et paarid, kes abielluvad 28 kuni 32 aasta vanuselt kipuvad kõige vähem abielu lahutama.

Keskmine eliit-maratonijooksja kõrghetk on 28 aasta vanuselt

Ühe 50 aasta jooksul läbi viidud uuringu kohaselt on keskmine vanus, millal läbitakse kogu distants natuke üle kahe tunniga 28 aastaselt.

Luumass on haripunktis 30 aasta vanuselt

Inimese luud on kõige tugevamad ja vastupidavamad 30 aastaelt. Loomulikult püsivad luud ka kauem aega tugeva ja tervena kui keha saab korralikult kaltsiumi ja D-vitamiini. Vaatamata sellele hakkavad aga luud vanuse kasvades nõrgenema.

Malemängijad on parimad 31 aastaselt

Teadlased soovisid välja uurida, kas inimese füüsilised ja intellektuaalsed oskused töötavad erinevalt, kui saadakse vanemaks. Niisiis otsustati uurida meisterlikke maletajaid, millest selgus, et kõige rohkem võideti mänge ja suudeti alistada vastaseid 31 aastaselt.

32 aastaselt jäävad kõige paremini uued näod meelde

Inimese võimekus kiirelt ja täpselt ära tunda võõraste nägusid, mida näidati neile teist korda, oli 32 aastaselt. Kuid üheksa aastat hiljem ei olnud enam inimeste tulemused samad.

Nobeli preemia võitnud teevad oma suurimad saavutused 40 aastaselt

Ameerikas viis National Bureau of Economic Research läbi uuringu, milles leiti, et suurem osa uurimusest, millega võidetakse Nobeli preemia on tehtud 40 eluaastaks. Sellest ei tasu aga end heidutada lasta, sest uuringud näitavad, et oma silmapaistvamad töötulemused teevad inimesed keskealistena.

Naiste palk on kõrgeim 39 aastaselt, meestel aga alles 48 aastaselt


Ühe analüüsi kohaselt teenivad naised kõrgeimat palka siis kui nad on 39 aastased. Mediaanpalk on sel ajal uuringute kohaselt 60 000 dollarit aastas (Ameerika). Meeste mediaanpalk tipphetkel on aga 95 000 dollarit. See ei tähenda aga, et varem ei võiks paremat palka teenida. Kõik sõltub lõppude lõpuks iseendast. Ka vanemana võib teenida paremat palka ja saada palgakõrgendust. Kõik on suhteline.

Aritmeetilised oskused on parimad 50 aastaselt

Kõik meist on aritmeetikat õppinud koolipõlves, ent uuringud näitavad, et 50 aastased inimesed vastavad aritmeetikaga seotud küsimustele kiiremini ja täpsemini. See tuleb justkui iseenesest.

Eluga rahulolu on suurim 69 aastasel

Üks eelnevatest punktidest märkis, et Saksamaal läbi viidud uuring leidis nii-öelda kõige rahulolevamaks ajaks 20ndate eluaastate alguse. See ei ole aga kõik, sest peale keskiga hakkab eluga rahulolu jälle märgatavalt tõusma ja jõuab uuesti haripunkti 69ndaks eluaastaks.
Inimese sõnavara saavutab haripunkti vanusevahemikus 60 kuni 70 eluaastat.

Uuringud näitavad, et 60-70 aasta vanuselt sooritavad inimesed sõnavaratestides parimaid tulemusi.

See ei tähenda, et igapäevaselt peaks sõnaraamatust sõnu pähe õppima, vaid need oskused arenevad aja jooksul ise.

Mehed ja naised on enda kehaga rahulolevaimad peale 70 aastaseks saamist


Uuringu andmetel on kaks kolmandikku küsitlusele vastanud ameeirklastest oma kehaga rohkem rahul kui nende nooremad eakaaslased. Kusjuures, meeste rahuolu oma välimusega saavutab haripunkti 80ndaks eluaastaks.

Inimesed muutuvad vanemaks saades targemaks

Tuleb välja, et elu on päriselt ka parim klassiruum. Psühholoogid lasid erinevas vanuses inimestel lugeda konfliktiolukorra kohta. Seejärel küsitlesid nad uuringus osalejad ja uurisid näiteks, kuidas tajuti ka teiste inimeste vaatenurki. Selgus, et mida vanemad inimesed olid, seda paremini ja objektiivsemalt oskasid nad situatsiooni analüüsida.

Psühholoogiline heaolu saavutab haripunkti 82 eluaastaks

Ühes uuringus palusid teadlased inimestel oma elu ette kujutada nagu redelit. Seejärel paluti paigutada rahulolu oma eluga mingile astmele. Selgus, et 82-85 aasta vanused olid kõige rahulolevamad ja arvasid end olevat seitsmendal astmel.

Inimesed teevad kardinaalseid otsuseid kui nende vanusenumber lõpeb üheksaga

Teadlased uurisid suuri ja elumuutvaid otsuseid inimeste elus. Selgus, et need osalejad, kelle vanusenumber lõpes üheksaga ehk näiteks 19, 29, 39, 49 aastased, tegid kõige kergekäelisemalt otsuseid nagu kaaslase petmine, maratoni jooksmine, enesetapp, jne.

Allikas: independent.co.uk