Millised on siis märgid, et ära tunda mürgine suhe.

Lugupidamatus

Mees, kes naist ei respekteeri. Alustame kõiki suhteid esimese reegliga, et kui sinus on lugupidamine teise suhtes, siis sa ka austad, hoolid, hindad ja hoiad… Kui sa aga näed kaaslase käitumisse pikitud valu, mis sind rahumeelselt elada ei lase, siis see ei muutu. Lase tal minna!

Kompulsiivne valetaja

Olla aus ei ole ju nii raske, eks? Aga tundub, et mõned mehed ei usu, et nad seda oma partneri suhtes suudavad. Kui sa küsid, mida ta on teinud või kus ta on käinud — halvim, kui ta otsib vastuseid või hoidub neist sootuks… Ei ole ju raske tõtt rääkida, aga ta kohe peab valetama, ilma põhjuseta. Appi! Siin on lihtsalt vaja varuda enesekindlust! Pole mõtet oodata, et ta lõpetab.

Ta karjub

Kui ta karjub, sest nii tundub talle parem. Lugupidamatust ei saa kunagi õigustada. Aga naine ei ole narrimise ega naerukoht. Kui midagi on valesti, siis on valesti, seda ei saa „väljast“ ravida. Ta võib õppida kontrollima omi tujusid või halvimal juhul ei tee ta seda mitte kunagi.

Ta solvab

Ta solvab korra ja siis vabandab. Veel on kõik hästi, kuid tal ei ole enam mingit põhjust sinu juurde tagasi pöörduda, kui solvamine kordub taas. Kui kannatad seda kaks korda, avad tee kolmandale!

Alati otsib võitlust

Kas ta saab vihaseks, kui sa tahad panna selga oma lemmikkleiti? Kui teil tekib võitlus absurdsetel põhjustel, siis ei ole mõtet raisata oma aega. Teata oma sõnum ja anna teada, et ta pole suhteks valmis!

Teeb korra, teeb alati

Loendamatud vabandused petmiseks. Petmise korral vabandused lihtsalt puuduvad. Null. Oled kuulnud palju kordi — mul on nii kahju,ma ei tea, mida ma tegin, ma olin purjus, ma lihtsalt ei mäleta, see ei tähenda midagi. Kui oled andestanud, on tõenäoline, et ta teeb seda uuesti, ikka ja jälle. Andestus möödub ajas. Sa väärid paremat!

Ta on laisk

Sa ei taha, et sul on mees, kel pole tööd ja kes ei tee selle saamiseks jõupingutusi. Kui ta eelistab veeta oma elu teleka ees diivanil või lihtsalt ammutab sinu jõu ja energia, et kaitsta oma sadat seisukohta, siis on see inimene energiavampiir ja ta on ka laisk. Ta ei tööta teie suhte heaks kunagi. Lase tal minna!

Ähvardab

Kui su partner on kunagi öelnud, et kui sa petad, jätab ta sind. Ja narrib, et võid minna kahetsema, oma sõbrannadega. Parem võta seda kui märki ja lase tal minna. Ta arvab, et tal on sinu üle võim. Kuid see ei pea olema nii!

On kiidukukk

Kui sa lähed koos temaga välja, siis räägib ta oma sõpradele, kuidas ta magab koos sinuga. Tal on ükskõik, et see oli midagi isiklikku! Partner peab austama sind! Vastasel juhul ei jäta ta sulle võimalust kooselus edasi minna!

Ei tee sulle kunagi komplimente

Ma ei palu, et poputa mind nagu printsessi, kuid ilmselt on partneri tunnete eest vaja hoolitseda, just selle inimese eest, kellega ta on. Pole vaja eputada vaid teiste ees, kui ilus sa oled ja kui hea on teil igal hommikul. On vaja öelda oma kallimale, et ma armastan sind. Ja kui mitte, siis pole ta sulle õige mees!

Ei küsi, mis viga

Kui on selge, et midagi vaevab sind, aga ta ei tahagi teada, mis see on. Või ei näi üldse olevat huvitatud, siis peaksid võtma asja ette ja rääkima temaga väga selgelt. Partner peaks muretsema teise poole pärast ja temaga rääkima ja lahendama probleeme tsiviliseeritud moel.

Mõtleb, et naised on sündinud selleks, et olla kodused

Kui ta kinnitab, et ta on mees, kes peab pidama ülal perekonna ja ka naise, kes peab olema kogu aeg kodus, tegema valmis toidu ja hoolitsema laste eest. See, et tal on vägagi üheselt selge, mida peavad tegema naised. Marurahvuslik ja vananenud arusaam… Palun, ei!

On sõbranna peale armukade

See on klassikaline. Kogu teema, et mulle ei meeldi… Või küsimus, kas sa tahad olla koos oma sõbrannaga või temaga. Ülekuulamine, et ütle talle, kuidas sa tunned. Tal tuleks kuulata ka sinu arvamust, nii nagu sina oled palju kordi arvestanud tema omaga. Kui ei, siis ongi kindel ei!

Piirab su vabadust

Sa isegi ei mäleta, millal oli viimane kord, kui sa ei võtnud vastu sulle esitatud kutset. Ja seepärast tundusid oma sõpradele, et oled allergiline inimeste suhtes. Kui sa ei tee jõupingutusi, et teha midagi teistmoodi, siis sa ei elagi oma elu. Alati eelistad sa jääda üksinda koju, kuna tema tahab nii. On aeg edasi liikuda ja seista oma õiguste eest, kui püütakse sinu maailma kitsendada. Kui meenutada mõnd armastuslugu, kas keegi jääb neist üksi koju?

Isekas käitumine

Sa oled kodus ja seda koos oma sõpradega, tema ei tee väljagi. Samas on tal igav ja lösutab diivanil. Siis heliseb telefon ja ta läheb oma sõpradega kohtuma. Näiteks et mängida kaarte, ja sa ei tea, kus ta on, ja samas ta teab, et sa oled juba üksi ja muretsed tema pärast. Ta ei anna enda kohta infot. Kui see juhtub korra, juhtus. Kuid kui see on sagedane, äkki sa peaksid küsimus endalt, miks sul seda vaja on?

Flirdib miljoni naisega

Inimene peab teadma, kus on piirid, mitte sina ei pea muretsema. Kui teil on suhe, siis viimane tilk karikasse on see, et ta tunneb, et tahab teisi naisi.

Ründab sinu privaatsust

Kas ta vaatab tihti sinu telefoni? Kas ta tuustib sageli sinu sahtlid läbi? Kui ta ei usalda sind ja tema armukadedus on täiesti põhjendamatu, on tal kaks võimalust. Kas ta täielikult usaldab sind kui oma partnerit, või hüvasti igavesti!

Usalduse puudus

Mõned mehed arvavad, et suhe on mäng. Eriti ebaküps käitumine, agressiivne lähenemine. Kui see juhtub, püüa teda ignoreerida, eriti siis, kui selline käitumine on korduv. Ära raiska aega!

Võtab aja maha

Kui ta ütleb, et ta ei ole valmis suhteks, või et ta ei tunne sama kui sina, või lihtsalt tegutseb nagu täielik idioot. Parim osa on kui ta tuleb kerjama ja tunnistama, et on teinud kohutava vea. Liiga hilja. Enamikul juhtudel teine vaatus ei too kunagi head. Parem tee endale teene, lase ise lahti!

Teeb kurvaks

Kui ta provotseerib sind ja siis ütleb, et ära kurvasta või nuta. Siis ei ole mitte kunagi hea tekitada leinameeleolu ja näidata omi pisaraid. Kindlasti on kuskil keegi, kes väärib su pisaraid!

On ebaviisakas

Kas tegid talle kooki tema sünnipäeval? Kas korraldasid üllatuspeo? Kas tellisid süüa? Ja ta isegi ei ole sulle tänulik? Kui tema sõnavara hulka ei kuulu palun, aitäh või vabandage, sa ei pea mõtlema enam palju ega kaua. Head aega!

Võimutseb

Kui su mees ütleb, et ta on vastupidine feministile ehk macho, ütle talle, et las otsib seda sõna sõnastikust. Kui ta ütleb sulle sageli, et on palju asju, kus mehed on paremad kui naised. Ning alati teeb ta nii, nagu on parem talle. See on märk, et on aeg lahkuda. Ja teha omi asju! See on 21. sajand, mitte aasta 1950!

Seksuaalselt isekas
Olles sinuga intiimselt, ta hoolib ainult oma rahulolust ja tal ei ole ei eesmärkigi, et sinust hoolida. Ning teda ei huvitagi, mis sulle meeldib või kuidas jõuda orgasmini. Siis on aeg sul muutuda ja jätta ta parem üksi nautima kõiki neid mänguasju.

Häirivad asjad

Ei ole mingit põhjust oma mehega edasi suhelda, kui ta viibib pidevalt koos oma eksiga (tema lapse ema ilmselt). Kui te olete koos, peaks ta keskenduma sulle. See ei tähenda, et ta ei võiks rääkida teiste naistega või olla nendega sõber. Lihtsalt, et näidata sulle, oma kaasale, mis on ühes paadis sõudmine ning seda samas suunas. Ja seda on vaja!

Hea on omaks võtta teadmine, et sellist suhet ei ole põhjust toita ja seega püüda elus hoida.

See rida üsna ebameeldivaid ja siiski võimalikke käitumismustreid on pikavõitu lugeda, aga kui need tõed kord jälle meelde tuletatud, aitab see eksimustest hoiduda.

Tiina Ross „Sundimatult suhetest“, kirjastus Estada 2017
Allikas: elutark.ee