1. "Tänaseid toimetusi ära viska homse varna"

Tegelikult on oluliste ja mitteoluliste ning esmase ja teisese tähtusega teemade eristamine ja järjekorda seadmine väga oluline oskus. Ja tänased toimetused, mis pole esmase tähtsusega, võib küll homse varna lükata. Mõnikord selgub homme, et neid polegi vaja teha. Eriti kontoritöös tuleb sellseid asju ette. Aga ka kodus. Kui ikka oled otsustanud täna ette võtta koristamise ja see on sul märkmikus kirjas, kuid päike tuleb välja ja laps küsib, kas te ei võiks hoopis koos koeraga jalutama minna, siis tõesti, las see tänane koristusplaan jääb ootama, see tolmurull on ka homme seal, ei ta kao kusagile. Kui aga sinu teismeline tahab edasi lükata eksamiks õppimist, siis see on hoopis teine asi. Siis on aeg talle rääkida prioriteetidest.

2. "Ära istu seal niisama, tee midagi"

Jah, eks meie vanemad tahtsid, et oleksime aktiivsed ja kasutaks päeva millegi kasuliku tegemiseks ära, kuid praegu arvatakse, et ka igavus on lapsele vajalik. Sel ajal vaatab laps endasse ja juurdleb, kes ta selline on, mida ta tegelikult teha tahab. Selline mittemidagitegemine ja niisama istumine viib oma õige raja leidmiseni. On ju kurb, kui lapse päev on tund tunnilt täidetud kohustustega, mida ta pole ise endale valinud. Ta ei pruugi teadagi, mida talle tegelikult teha meeldiks.

3. "Kui midagi teed, tee seda alati hästi"

Mitte alati. Tegelikult on palju asu, mis tuleb ära teha, kuid mida tehes ei maksa end pingutuse ja panstamisega ära katkestada. Näiteks koristamine. Mitte iga kord pole seda vaja täie tõsidusega ette võtta. Aeg on see, mida kusagilt juurde ei saa ja tuleb hoolega mõelda, mille peale seda kulutad. Sama lugu kontoris ette tulevate rutiinsete ülesannetega. Ei ole tõesti vaja iga kord endast 110% anda. Sest muidu ei jää sul jaksu enam nende kõige olulisemate asjade jaoks. Kas sinu auto peab alati viimseni puhas olema ja vajab pidevat ülevaatamist ja aks sa tõesti pead täie tõsidusega kõik riided õle triikima? Ei pea. Mõned asjad võib teha ka mitte nii põhjalikult, et jääks rohkem aega ja energiat, et teha põhjalikult ja tõeliselt naudinguga kesendudess seda, mis on tegelikult sinu jaoks oluline. Kui asi, mis tuleb ära teha, on "mitte just nii oluline", siis võidki seda teha "mitte just nii pühendunult."

4. "Jäta need asjad enda teada"

Selles lauses on tõtt ikka omajagu, kuid oma arvamuse pidev allasurumine ei tee sulle ka head. Vaatame asjale teise nurga alt. Palju vääritimõistmisi abielus ja ka töö juures tuleb just sellest, et ebamugavaid asju ei öelda välja. Need kuhjuvad ning tekitavad lõpuks ületamatu takistuse teise inimeseni jõudmise teel, sest vahepeal on nii palju klaariks tegemata jäänud. Muidugi on asju, mida ei tasu suust ilma mõtlemata välja pursata, kuid tasub hoolega jälgida, kas mitte ütlemata-rääkimata asjad pole need, mis sinu elutaevasse musti pilvi toovad. Väljaütlemata ja maha maetud teemad ja negatiivsed tunded ei kao kusagile. Nad kaevavad ennast unustuse mullakihi alt hiljem taas välja, et ilmuda sinu ette hoopis inetumal kujul.

Niisiis, meie vanemad, eriti emad, andsid meile kaasa eluks suurepäraseid nõuandeid, kuid on asju, mille järgimist ei maksa siiski nii sõna-sõnalt võtta, sest elu on siiski pisut varjundirikkam.

Alliakad: familyshare.com, perejalaps.ee