Snooze nupp on saatanast. Uneeksperdid väidavad, et korduv hommikune ärkamine pole sugugi hea mõte. Iga kord, kui äratuse taas edasi lükkad, et veel veidi magada, alustad unetsüklit, mida sa uue äratuse saabumise tõttu taas lõpetada ei jõua. Niisiis, kui sellist äratusega jukerdamist jätkad, oled ärgates väsinud ja tunned, et oled täiesti välja puhkamata. Tõde on selles, et kui ärkaksid esimese helina peale, tunneksid ennast värskemana, kui pool tundi hiljem pärast katkestatud unetsükleid voodist välja tulles.

2. Ära unusta sirutamist

Mäletad, et lapsena ärgates ringutasid, haigutasid ja sirutasid. Ka loomad teevad alati oma ärkamise rituaali läbi. Ja see pole sugugi niisama asi, see sirutamine. See valmistab sind päevaks ette ja on uuritud, et need inimesed, kes hommikuti enne voodist väljatulemist pikali olles põhjalikult sirutavad, on päeva jooksul paremas tujus ja neil on ka rohkem energiat.

3. Esimene asi, mida pärast ärkamist teha, ei ole kindlasti oma meilide lugemine!

Ku loed esimese asjana juba voodis oma telefonist meile, siis on sinu hommikused rituaalid, mis peaksid päevale hea alguse andma, häiritud ja tulemuseks on see, et ehkki tahtsid juba varakult kõigega kursis olla, oled täidetud ebamääraste mõtetega selle kohta, mida peaksid kohe tegema hakkama, kuid tegelikult sa seda veel teha ei saa. Tegusam ja isegi paremate töötulemustega oled hoopis siis, kui vaatad oma meile alles pärast hommikurituaale, olles end nii füüsiliselt kui vaimselt tööks valmis seadnud.

4. Tee oma voodi ära

Nii uskumatu kui see ka ei tundu, on seos selle vahel, kas teed hommikul voodi ära või mitte ja selle vahel, kas tunned ennast päeva jooksul tegusana või hajevil olevana. Teha hommikul enne kodust lahkumist ära oma voodi, on harjumus, mis paneb aluse edukale päevale. (Parem on aga teha voodi ära just enne kodust väljaminekut, mitte kohe pärast ärkamist, sest väljamineku ajaks on öösel voodisse kogunenud keha niiskust vähemaks jäänud.)

5. Ära joo liiga vara kohvi

Hommikune kohvijoomine on mõnus harjumus, aga äkki teed seda liiga vara? Kui oled hommikul normaalsel ajal mõnusasti sirutades ja snooze nupuga jukerdamiseta ärganud, siis tegeleb sinu keha energiat reguleerivate hormoonide tootmisega ning liiga varajane kohvijoomine ei aita sellele kaasa. Parem on, kui jood oma hommikukohvi pärast üheksat.

6. Ära ärka pimedas

Meie keha sisemine kell reageerib valgusele. Kui sinu ümber on hämar, arvab sinu organism, et on magamise aeg ja sa tunndki ennast unisemana. Lükka ärgaes eest kardinad ja kui väljas on ikka pime, siis pane kindlasti tuled põlema, et sinu organism päevarütmile üle läheks.

7. Kujunda enda hommikurutiin

Teadlaste arvates on igaühe tahtejõul ja üldisel jõudlusel piirid ja sellepärast tuleks hommikuti ennast tühise siblimisega mitte vaevata ja sellega endalt päevaks vajalikku energiat mitte ära võtta. Keskendu vajalikele toimingutele, kujunda nendest tegevustest harjumus, mis laseb sul hommikul automaatselt tegusteda. Siis jätkub päevaks rohkem energiat.

Allikas: independent.co.uk