Saladused võivad olla aga kõige suhet kahjustavamad, sest nii ületatakse ausa ja selge suhte piirid ning see rikub suhet. Tähelepanuväärsemaid näiteid on truudusetus.

Tavaliselt on paarid omavahel piirid paika pannud ning lubanud olla üksteisele truud. Samuti arutletakse, milline käitumine on mõlemale poolele aktsepteeritav ja millised teod lähevad selgelt üle piiri ning mida võib tõlgendada truudusetusena. Väiksematele asjadele annavad aga mõlemad pooled ise hinnangu ja otsustavad, mis on õige ja vale.

Toimiv ja õnnelik suhe tähendab oma kaaslase tunnete seadmist endaomadest kõrgemale. See tähendab, et mõeldes, kas hoida midagi saladuses või mitte, tasub esmajoones mõelda, kuidas see mõjutab partneri tundeid. Lõppude lõpuks tuleb endalt küsida, kas mingi informatsioon teeks pigem head või halba.

Uuringud näitavad, et kui valetame oma kaaslasele, sest soovime säästa tema tundeid, ei tundu see meie jaoks nii hull kui inimesele, kellele valetatakse. Samuti selgus, et mehed luiskavad kergekäelisemalt kui naised.

Ilmnes veel, et inimesed, kes kipuvad valetama solvuvad vähem, kui neile valetatakse ning ei võta valetamist nii tõsiselt. Samuti on suuremad valetajad vähem rahul oma suhtega ning tunnevad partneriga väiksemat intiimsust ja lähedust.

Neli juhtu, kui partnerile võib valetada:

1. Eelnevad seksuaalsuhted

Sageli soovitakse uues suhes uurida oma kaaslase eelnevaid seksuaalkogemusi, et õppida partnerit rohkem tundma ja saada aru kui hästi kokku sobitakse. Tuleb aga silmas pidada, et üksteisele nendest asjadest rääkimine peaks muutma paari lähedasemaks, mitte tekitama kadedust või ebakindlusi.

Enne kui küsida, mitme erineva inimesega sinu kaaslane maganud on või kui suur oli kellegi peenis või kas sinu partner on proovinud ka anaalseksi, tasub mõelda, mida see vestlus annab. Võib olla tasub vestelda hoopis, kuidas üksteist paremini rahuldada ning kuidas saab muuta omavahelist seksielu paremaks.

Tasub ka meeles pidada, et süütud valed võivad seksuaalelu halvemaks muuta. Näiteks tuleks enne mõelda, kas öelda oma kaaslasele lihtsalt, et tänu talle said elu parima orgasmi või võltsida iga kord orgasmi ja siis seda lisaks öelda.

2. Liigne raharaiskamine

Üks suurimaid konfliktiallikaid suhtes on kergemeelselt rahakulutamine. Eriti veel juhul, kui tuleb järgida eelarvet ning iga sent loeb. Raharaiskamise puhul sõltub valetamise tasuvus kui palju kulutati. On vahe, kas osta mõneeurone kohv või näiteks mõnetuhande-eurone auto. Kohviost poleks ilmselt suur probleem, ent suur kulutus tekitab suhtesse pingeid ning usaldamatust.

Kaks aastat tagasi Ameerikas läbiviidud uuring näitas, et 154 dollarit on suurim summa, mida partnerid kulutaksid kaaslega läbirääkimata. Kui rahakulutamise kohta valetamine muutub aga regulaarseks, võib sellest kujuneda ohtlik harjumus, mis viib usalduse kaotuseni.

Niisiis tasub kaaslasega rääkida ning paika panna, kas on kindel summa mille kulutamise puhul peaks üksteist teavitama ja kas igast väiksest kulutusest tuleb üksteisele rääkida.

3. Partneriga nõustumine

Teinekord tasub tülisi vältida ning selle asemel, et hakata oma teise poolega vaidlema teemal, kummal oli õigus, võib hoopis nõustuda kaaslasega. Isegi siis, kui jäädakse lahkarvamusele. Samas toimib see süütu vale vaid juhul, kui kehakeel mängib kaasa. Tugevates suhetes ei ole aga oluline, kellel oli õigus, vaid tehakse koostööd ühise suhte nimel ning ollakse üksteist toetavad.

4. Partneri sõbrad

Kaaslase parim sõber võib olla küll hulluks ajav, kuid ilmselt on see parim sõber olnud talle elu jooksul suureks toeks. Ainuke kord, millal võib avaldada parima sõbra kohta ausat arvamust on siis, kui jääb mulje, et kaaslast kasutatakse kuidagi ära või temaga käitutakse halvasti. Kaaslase parimat sõpra ei ole vaja aga maha hakata tegema, vaid tasub hoopis välja tuua need kohad, kus jääb tunne, et parneriga ollakse ebaõiglane.

Üldiselt põhinevad suhted aga üksteise usaldamisel ning turvalisustundel. Üksteisele valetamine rikub aga suhet või lõhub selle sootuks. Seetõttu tasub end jälgida, ja kui avastad, et kipud liialt luiskama, tuleks selle üle tõsiselt järele mõelda.

Allikas: yourtango.com