Nuhkimine pole kunagi hea idee, või kas sa tõesti soovid oma suhet mürgitada?

"Tegemist on väga delikaatse olukorrga," arvab Stephanie Macadaan, terapeut Californiast. "Üldiselt viitab teise emailide või sõnumite lugemine usalduse puudumisele. Otsides kinnitust oma kahtlustele või muredele on partneriga ausalt rääkimine alati parim lahendus. "

Abieluterapeudid selgitavad, mida nuhkimine suhte kohta ütleb ja millised on alternatiivid.

Miks inimesed seda teevad?

Üldiselt algab kaaslase isiklike sõnumite lugemine ja telefoni skännimine pihta siis, kui otsesed küsimused on küsitud, aga saadud vastused pole piisavad rahuldustpakkuvad," ütleb terapeut Elisabeth LaMotte.

„Kui just inimene pole ekstreemselt uudishimulik, siis toimub nuhkimine siiski kahtluste ja usaldamatuse tõttu," arvab LaMotte.

"Soov nuhkida tekib muudatuste ajel," kinnitab terapeut. Ta leiab, et paljud tunnevad just siis suurimat kiusatust oma kaaslase eraelu uurida, kui elukaaslane teisiti käituma hakkab. Või on muutusi tajuda hoopis suhtes endas. Võibolla on suhtest kadumas seks, kaaslane pöörab oma välimusele kummaliselt palju tähelepanu või tegeleb hoopis kogu oma vaba aja uue hobiga. Kõik see äratab teatud sorti kahtlusi.

"Enamus inimesi tunneb nuhkimise üle meeletut häbi, aga seda tehakse meeleheitest. Nuhkimine algab siis, kui lihtsalt küsimustele enam rahulduspakkuvaid vastuseid ei saada."

Kuigi LaMotte mõistab viha, mida tunneb see, kelle järgi nuhitakse, siis oluline on mõista suhte mõlema osapoole valu.

„Olukord muutub eriti ebameeldivaks siis, kui nuhkija eesmärk pole enam niivõrd suhtes usalduse taastamine ja enda kahtluste ümber lükkamine, vaid lihtsalt teise privaatsuse kuritarvitamine. Ka see vihjab probleemidele. Sellisel juhul on tegemist hoopis nuhkija tohutu ebakindlusega."

Mida ütleb nuhkimine suhte kohta?

„Vaatamata sellele, kas midagi leitakse, viitab partneri emaili ja sõnumite lugemine väga reaalsele probleemile," ütleb kliiniline psühholoog Ryan Howes.

"Nuhkimine viitab afäärikahtlusele või hoopis ebanormaalselt suurele ebakindlusele, millega tuleks tegeleda," ütleb psühholoog. „Mõlemal juhul on olukord halb."

Howes ise soovitab teise telefoni sisu uurimisele avatud vestlust.

Alles siis, kui su partner konkreetsele küsimusele vastata ei oska või hakkab teisel teemal rääkima, tasub üldse eeldada, et midagi on paigast ära.

„Kui paarid õpivad selgeks avatud suhtluse ka ebamugavatel teemadel, siis kaob ära vajadus teineteise meile või sõnumeid piiluda," arvab Kurt Smith, terapeut kes tegeleb peamiselt meestega.

Räägi partnerile oma soovist ta meile ja sõnumeid lugeda

Psühhoterapeut Laurel Steinberg pakub, et kui tõesti on nii meeletu soov mängida detektiivi, siis miks mitte teha seda koos oma kaaslasega? Ta saab võimaluse ise kõik sulle kahtlasena tunduvad meilid ja sõnumid lahti seletada.

Kui su kahtlused ja mured sind ei jäta ja sa usud, et kallima meilide lugemine sind päriselt aitab - siis tee seda, aga kaaslase juuresolekul.

"Parimal juhul ei leia sa midagi ja su kaaslane on piisavalt mõistev, et ei pahanda su kummalise soovi peale. Tegelikult võimaldab selline olukorra lahendamine sinul kaaslast rohkem usaldama hakata, kui ta sinu „detektiivitöösse" kõigest hoolimata rahulikult suhtub.

Mis saab siis, kui sa tõesti leiad midagi?

Leitud asitõendid petmisest kinnitavad, et suhtereeglid peavad muutuma, usub psühholoog Alicia H. Clark, kes on kirjutanud ka raamatu „Hack Your Anxiety: How to Make Anxiety Work for You in Life, Love, and All That You Do".

Psühholoog arvab, et teatud juhtudel ongi mõlemal inimesel luba teise telefoni soovi korral vaadata. Selline lahendus on väga mõistlik siis, kui suhe on üle elanud afaääri, aga sellest soovitakse üle saada. „Olen tegelenud paaridega, kes on üle elanud afääri. Nad teevad kokkuleppe, et jagatakse üksteise telefoni ja emaili paroole. See pakub palju kindlustunnet ja kontrolli," seletab Clark.

"Inimesed, keda on petetud, vajavad mõistetavalt kinnitust sellele, et nad oma kaaslast taas usaldada võivad. Teadmine, et soovi korral on võimalik partneri telefoni või meile lugeda, aitab. Muidugi, teise isiklike sõnumite lugemine pole parim lahendus, aga mõnes olukorras pakub „usalda, aga kontrolli" taktika võimaluse lõpuks suhtega normaalselt edasi minna.

Samas tuleb arvestada ka sellega, et on üksjagu inimesi, kelle jaoks on teise telefoni haaramine ja selle sisu uurimine mis iganes olukorras täiesti lubamatu privaatsuse rikkumine. Ja need inimesed ei pruugi partneri petmise peale mitte mõeldagi, kuid sellegipoolest peavad jämedaks solvanguks seda, kui nende privaatsust sel moel rikutakse.