1. ÄRA MÕTLE, ET SA VAJAD LOOMINGUGA ALUSTAMISEKS OMA PÕHITÖÖ KÕRVALT LUBA

Sa ei vaja kellegi luba elamaks oma elu loovalt. Sa ei vaja selleks mingit teaduskraadi ega kellegi poolt ametlikult nimetamist “kunstnikuks”.

Kõik, mis sa vajad, on lihtsalt istuda maha ja hakata kuskilt pihta.

Autor toob välja oma definitsiooni loomingulisele elule: “Loominguline elu on elu, mis juhindub pigem uudishimust kui hirmust.”

Küsi endalt: ”Mis teeb mind uudishimulikuks? Mis on minu hirmud? Mis võib juhtuda, kui ma lasen uudishimul olla lihtsalt 1% tugevam kui on minu hirmud? Kuhu see võib mind viia?”

Ja mine sinna, kuhu see sind viib. Ära oota, et keegi paneks sulle alla oma toetava õla ja ütleks, et nüüd sa oled valmis alustama, või et nüüd on sul lubatud alustada. Sa sündisid siia ilma valmisolekuga. Sul on alati olnud luba. Sinu loovus kuulub sulle, igaveseks.

Lihtsalt alusta.

2. ÄRA VÕTA OMA LOOVUST ENESESTMÕISTETAVANA

Sest see ei ole seda. Sinu loovus (ükskõik, mis see ka on) ei ole midagi tobedat, kergemeelset ega mõttetut. Sinu loovus on kõige heldem viis, kuidas sa saad ennast kaasinimestega jagada, ja läbi selle protsessi sa saad aidata ka meil endil meid ennast teisiti näha.

Sinu loovus on püha, ja see väärib sinu lugupidavat tähelepanu. Pealegi, see võib sulle haiget teha, kui sa oma loovust ei kasuta. Misiganes anne sul on, kui sa seda ei kasuta, siis see muutub koormaks su hingele.

Sinu loovus tahab sinust valla pääseda, seega lase tal tulla. Sa ei “varasta” midagi oma igapäevaelult, kui sa pühendad aega oma loovuse edendamisele; vastupidi — sa aitad sellega oma igapäevaelul jõuda suuremate ja huvitavamate sündmusteni.

3. ÄRA PEA LÄBIRÄÄKIMISI ENDA PEAS ELAVATE TERRORISTIDEGA

Sa ju tead, et terroristid on need, kes sulle ütlevad: ”Kes sa selline õige arvad ennast olevat, et sa proovid olla loominguline? Sa ei saa sellega hakkama? Sa oled ju rumal. Sa ei ole andekas.“

Eira neid!

Saa aru, et need terroristid ei ole ainult sinu peas, vaid on meist igaühe peas. Ära kuula neid ja ära vaidle nendega. Nemad on valetajad, nad on hädavaresed, nad on laisad kummitused, kes ei ole oma elus midagi korda saatnud. Nad kõik oskavad ajada jama inimestele, kes proovivad teha midagi tõeliselt huvitavat. Ja kui nad saavad ühel hetkel aru, et sa ignoreerid neid, siis neil hakkab lõpuks tõeliselt igav ning nad lahkuvad, jättes sind rahus töötama.

4. ÄRA MÄÄRATLE OMA LOOMINGULIST EDU LÄBI RAHALISE TASU

Igaühe unistuseks on saavutada oma loominguga rahalist edu, loodame, et see läheb ka nii. Kuid ära võta seda endale eesmärgiks, see võib lõppeda nii, et sa oled pankrotis, olles samal ajal tapnud ka loomingulise poole enda sees. Kui sinu ootus on, et su loominguline tegevus maksab su arved ning seda ei juhtu, siis võid kergesti langeda depressiooni, tunda ärevust, viha ja kibedust. Kõige hullem, mis selle tulemusena võib juhtuda, on see, et sa lakkad tegelemast loominguga. Kui sinu loominguline töö ei too sisse, siis mine palgatööle, kuid kindlasti jätka selle kõrvalt oma loominguga tegelemist.

Tee seda sellepärast, et see on see, mida sa armastad. Just see peabki olema sinu esmane motivatsioon - tunne, kuidas see toidab su hinge ning täidab su hinge rõõmuga.

Ja pea alati meeles: “Tõelist kunstnikku” ei iseloomusta see, kui palju ta teenib. “Tõelist kunstnikku” iseloomustab see, et ta teeb kunsti.

5. ÄRA LÕPETA

See on ju enesestmõistetav.

Kui sa pole praegu kindel, mida oma eluga peale hakata, siis vaata SIIA!

Allikas: Elustilist.ee