Igas perekonnas leidub väärtuslikke nõusid, mille on üks põlvkond pärandanud teisele. Võib-olla see ese ise polegi kallis, kuid sellel on sentimentaalne väärtus. Nõudepesumasinasse ei tohiks kindlasti panna ühtegi vana nõud, vaasi, ahjuvormi või midagi taolist. Tõenäoliselt ei juhtu sellega midagi märkimisväärset, kui pesed seda nõudepesumasinas ühe korra. Kui teed seda aga korduvalt, kulub see ära. Sama kehtib ka kõikide nõude kohta, millel on kullaga kaunistus.

Lõunasöögikarbid

Kui sellel pole kirjas, et seda võib nõudepesumasinas pesta, siis on mõistlik seda vältida. Kuna suurem osa lõunasöögikarpe on valmistatud plastikust, siis võib kuivatuse ajal see kuuma õhuga sulada või eritada kahjulikke aineid, mistõttu pole see hiljem enam toidu jaoks turvaline. Korduvalt ei tohiks kasutada ka neid karpe, millega võtad toidu söögikohast kaasa.

Puidust esemed

Paljudel meist on kodus puidust pannilabidas, võinuga, supikulp või mõni muu taoline ese. Neid ei tohiks kindlasti nõudepesumasinasse panna. Kui pesed käsitsi, siis peaksid puidust eseme kohe ära kuivatama, mitte restile kuivama jätma. Nii säilivad need paremini ja kauem. Vastasel korral lagunevad need aga küllaltki kiiresti.

Kristallnõud

Võib-olla pelgad kristallnõusid käsitsi pesta, sest äkki läheb mõni katki, aga tegelikult kahjustab nõudepesumasin neid palju rohkem. Kui pesed kristallnõusid aga nõudepesumasinas, kaob aja jooksul nende sära, tekivad mõrad ja on oht, et need võivad kiiremini katki minna. Kui soovid, et kristallnõud oleksid aga ilusad ja läigiksid, siis kasuta pesemisel äädikat.

Nõudepesuvahend

Kui nõudepesutabletid saavad otsa, siis pese käsitsi. Mitte iial ära kasuta tavalist nõudepesuvahendit nõudepesumasinas, sest muidu saab sinu kodust üks suur mullivann.

Vaskpann

Võib-olla soetasid endale vaskpanni, sest see näeb kihvt välja ja mõjub justkui aksessuaarina. Vaskpanni ei tohiks aga mitte kunagi nõudepesumasinasse panna, sest see kaotab oma läike ja muutub ilmetuks.

Juusturiiv

Juusturiiviga ei juhtu otseselt midagi, kuid hoopis selles võibki olla probleem. Nimelt ei pruugi juusturiiv nõudepesumasinas puhtaks saada. Seetõttu on seda mõistlikum pesta käsitsi.

Kallid noad

Suurem osa nõudepesumasinaid mõjub nugadele halvasti. See muudab need nüriks ja need kaotavad oma läike. Lisaks võiksid meeles pidada, et võid osta kuitahes hea ja terava kööginoa, aga aeg-ajalt on seda teritada vaja.

Koduloomade sööginõud

Spetsialistide arvates võivad koduloomade sööginõudel olevad bakterid mõjuda inimestele halvasti. Seetõttu pole eriti kasulik oma lemmikute sööginõusid enda omadega koos pesta.

Allikas: rd.com