Sõidame sõbrannaga kinno “Svingereid” vaatama, saal on rahvast täis. “Tead, me ka kunagi mehega mõtlesime seda teha,” sosistab sõbranna, “aga pärast laste sündi ma enam ei taha. Tema tahaks küll.” Mis saab, kui ühe osapoole seksisoovid muutuvad? Film on hea, saal pime ja inimesed kõkutavad ohjeldamatult naerda. Huvitav, mis mõtted selle naeru taga pimeduses peituvad? “Isver, mis napakas maailm see veel on!”, “Njaa, oleks ju täitsa põnev, kui vaid julgeks...”, “Seda juhtub ainult filmides”. Taolisi mõtteid jagatakse vaid heade sõbrannadega ja sedagi siis, kui laual on veinipokaalid... või kui sõidetakse kinno selleteemalist filmi vaatama.

Isu kadus jäädavalt

Minu kinokaaslasel Helil (27) on kaks last: kuuene tütar ja aastane poeg. Enne laste sündi oli neil mehega põnev seksielu, katsetatud sai kõike. Minus tärkab huvi: no mida kõike? “Mida iganes!” usaldab sõbranna mulle. “Mu mees on tohutu katsetaja ja hästi vabameelne. Mulle väga sobis, sest enne temaga kokkusaamist oli seks mulle täiesti tuim tegevus ilma erilise naudinguta. Tema aitas mul ennast avastada ja ilmselt oli see mehe jaoks ka sama äge, et endale üsna kogenematu tüdruku sai, keda oma käe järgi voolima hakata.”

Pinnin teda edasi. Mõtlen, kas mul ka enda seksielust midagi nii põnevat rääkida oleks. “No alustades erinevatest kohtadest – tegime seda igal pool, kus vähegi sai. Kuni absoluutselt igasuguste vidinate kaasamiseni seksipoest.” See, et mees on üliseksuaalne ja suurte vajadustega, ei olnud Helile probleem. See oli äge! Kuni... sündis laps. Või õigemini, kuni ta esimese lapse ootele jäi. “Juba kolmanda kuu pealt kadus mul igasugune huvi seksi vastu,” tunnistab naine. Kui ta esialgu arvas, et see on vaid ajutine, siis nüüd on selgunud, et sinna see eksperimenteerimislust ja kõrge libiido kinni jäigi.

Küsimus pole raskes sünnituses, magamata öödes ega elutempos. “Ma ei oska seda isegi seletada, mis mul juhtus. Ka nii pole päris õige öelda, nagu tunneksin, et ühel emal ei võiks olla põnevat seksielu, et ei sobi. Võib ju küll! See mängulisus ja piiride katsetamine sai minu sees lihtsalt otsa. Nüüd sobib mulle hästi ka lihtsalt misjonäripoos,” naerab Heli.

Kui enne laste sündi kaalus ta tõsimeeli svingimist (kahe paari seksikohting partnereid vahetades), siis nüüd ei mahu see tema kujutlusse enam mitte kuidagi. Nagu ka paljud muud asjad.

Armastus on olemas

Kõik oleks ju täitsa okei, muutused seksuaalelus on loomulikud, kui ka mehe füsioloogia oleks käinud samas taktis ja teinud laste sünni järel järsu jõnksu allapoole. Seda aga ei juhtunud. Tema tahaks sama ägedat seksi nagu varem, tõdeb Heli. Muidugi mõistab elukaaslane naist ja püüab tema soove arvestada, kuid kuklas tiksuv soov veel kuuma seksi kogeda annab endast pidevalt märku ja tekitab rahulolematust.

Üldiselt suudavad nad Heli sõnul hoida seksuaalteemad ja muu pereelu lahus. Mõnikord on seksisurve naisele siiski liiga rõhuv ja ta on lausa mõelnud, et kui seksi ostmine oleks legaalne ja kontrollitud, nagu mõnes riigis ongi, siis ta poleks vastu, kui mees seda teeks. “See oleks lihtsalt seks ja kõik! Samas ma ei kujuta ette, et tal oleks armuke, kelle juures käia ja kellega suhelda. Siis on väga raske emotsioone ja seksi lahus hoida. Kuigi ilmselt võib seegi olla võimalik.”

Heli on mehele rääkinud, et kui ta tõesti ei suuda enam temaga sammu pidada ja see nende muud elu juba mõjutama hakkab, siis tuleb rahulikult lahku minna. Seda ei taha aga kumbki. “Ma tõesti armastan teda ja tema on mulle vandunud, et armastab mind. Mees on öelnud, et püüab sellega kohaneda, et meie seks on muutunud. Samas ma ei tea, kas ta suudab…”

Loe värskest numbrist pereemade pihtimusi oma seksuaalelust ja häid soovitusi seksuoloogilt-pereterapeudilt, mida teha, kui ühe kaasa libiido on teise omast kõvasti suurem.