Hea või halb tuju nakkab

Kiirel argipäeval on see vähem tajutav, aga pühade ajal on selgelt näha, kui ühe katuse all tavalisest rohkem koos viibitakse, et ühe inimese meeleseisundil on teiste üle päris suur mõju.

Kui sa näiteks aina mossitad ja viletsas tujus oled, ei suuda ka teised mõnusat õhustikku kaua üleval hoida, välja arvatud ekstra pingutades või kunstlikul moel.

Muidugi on ka head tuju raske kunstlikult üleval hoida, nii et loodetavasti on sul pühade eel olnud mahti endaga piisavalt tegelda, et ei pea kaua kogunenud stressi lähedastele kaela valama.

Tänamine on hea

On kuidagi ootuspärane nõuda tänamist ja tänulikkust lastelt, aga paljud täiskasvanud kipuvad unustama, kui tähtsad need on.

Kõik hea meie elus pole siiski endastmõistetav, vaid tõenäoliselt on nende tekkimisele ja püsimisele kaasa aidanud lähedased. Mõtle oma elu üle — kui palju sellest on hästi just tänu partnerile, perele ja sõpradele? Kas nad ei vääri rohkem tänu ja tunnustust? Ütle neile see välja!

Väärtuslikud on ka pealtnäha teisejärgulised asjad nagu partneri eest koristamine või maitsva jõuluroa valmistamine. Jõulud pakuvad loodetavasti mitmeid olukordi, kus tekib võimalus märgata, kui palju lähedased sinu heaks teevad.

Usul on suur tähtsus

Eestlastele meeldib kuulutada, nad pole usklikud, aga tasub siiski meenutada, et usul on elus väga tähtis roll.

Siin pole mõeldud tingimata religioosseid vaateid, vaid sisemist veendumust, et kuidas maailm ja inimesed tegelikult on. See kehtib eriti suhtes olemise kohta. Kes näiteks ei usu, et suhted võiksid püsida ja ellu häid asju tuua, see neid ei näe ka, sest ta suudab keskenduda ainult negatiivsele.

Suhte püsimise üks alussammas ongi usk, et suhtest saab asja, kuigi teel on alati palju takistusi. Kui seda ei usu, on lahkuminek palju kergem tulema. Usku peab olema, nii endasse kui ka partnerisse!

Ära jäta asju viimasele minutile

Kes on pühasid veidigi planeerinud, näiteks teistele kinke ostnud, on kindlasti märganud kui halb mõte on see viimastele vabadele tundidele või päevadele jätta. Olulise asjaga mitte tegeleda ja siis see kiiruga ette võtta tekitab lisastressi ja võib tekitada soovi kõik hoopis kuu peale saata.

Seost suhtesolemisega pole vaja kaugelt otsida. Kui probleem on pingsalt tegelemist ja tähelepanu oodanud, siis on üsna kindel, et see tuleb välja ajal, kui elutempo veidi aeglustub ja raskem on hinges toimuvat kõrvale jätta.

Ära lase asjadel koguneda, kuni need ebasobival hetkel välja purskuvad, kui tahaks ehk hoopis mõnusat puhke- ja suhteaega nautida. Astu uuele aastale vastu puhta hingega.

Ebarealistlikud ootused on kurjast

Üks põhjus, miks pühadeajad ka palju lahkuminekuid toovad, on ebarealistlikud ootused (endale, partnerile, suhtele), mis järsku purunevad. Sa näiteks eeldad, et ta peaks pühade ajal kindlal viisil käituma ja kindlaid kinke tegema, aga tema veab alt.

Juba partnerile kingi valimine tekitab paljudele stressi, aga suhtes leidub alati palju tähtsamaid ootusi. Olukordi või partneri käitumist on enamasti raske kontrollida, seega tasub ootustest omavahel rääkida. Aasta lõpus on ju nagunii sobiv vanu asju sorteerida ja ebavajalikust vabaneda.

Natuke salapära ja elevust teeb alati head

Mäletad kui põnev oli lapsena kingipakkide sisu mõistatada ja lõpuks pärast ootamist neile kallale pääseda? Nii pühad kui ka suhte muudab toredamaks, kui leidub salapära ja elevust, mis toimuvale justkui lisamõõtme annab.

Suhtes on elevust ja salapära muidugi raskem hoida, sest pühad on nädalaks-kaheks, aga suhe aastaringselt. Aga kui sa ikka väga tahad partnerit üllatada, siis kindlasti otsid ja leiad sa selleks jooksvalt võimalusi.

Foto: Shutterstock

Kui tahad rohkem suhete kohta lugeda, siis vaata ka suhted.ee