Kui vastus viibib, on asi sinus

Kellelgi pole liiga palju tegemist, et su sõnumile, kirjale või telefonikõnele mõistliku aja jooksul vastata, kui ta tahab sinuga sidet hoida. Kui vastus viibib, on ta valinud viivitada või isegi mitte üldse vastata. Mida rutem lõpetad oma peas nende jaoks vabanduste otsimise, kes sind piisavalt tähtsaks ei pea, ja nad selja taha jätad, seda lähemale jõuad inimestele, kes sind tõesti hindavad.

Igaüks mõtleb esmalt iseendale

Ükspuha kui siiras, lahke ja hooliv keegi tundub, kui ta on normaalne inimene, siis ta mõtleb enda vajadustele enne kui teiste omadele, nt sinu omadele. Isegi kõige parem partner ei pruugi alati ise märgata, kui sinu jaoks midagi valesti on või puudu jääb — seda pead talle ütlema. Igaühe maailm algab ikka ta enda vaatenurgast.

Samas leidub inimesi, kes saavad aru küll, et lähevad üle piiri, aga ei lõpeta seda ise, kui sina enda jaoks piire ei hakka kehtestama. Paljud võtavad nimme nii palju kui saavad, kui ainult saavad. Õpi „ei” ütlema. Tugev isiksus hoolitseb enda eest, sest ta teab, et see ongi just tema enda kohus.

Kui sa võtaksid kuulda, mida iga su tuttav sult ootab, tahab või sulle soovitab, siis oleks tulemus midagi elutut ja vormitut, millelt on kõik isikupära eemaldatud, et jumala eest mitte kedagi häirida. Ja siis leiduks ikkagi selliseid, kes süüdistaksid, et sa pole piisavalt huvitav.

Oleme ausad: kõigile ei ole võimalik meeldida. Ole nii tavasid austav või radikaalne kui tahes, kedagi see ikka häirib. Kriitikat kuuled sa igal juhul, nii et kuula valikuid tehes oma kõhutunnet või südant ning tee seda, mis õnneliku(ma)ks muudab. Sest sa oled iseenda parim nõuandja.

Maailm ei ole sulle midagi võlgu

Sa võid olla maailma kõige lahedam, lahkem, targem või põnevam isik, aga kui sa neid omadusi ei kasuta, siis pole sul õigust teistelt midagi loota. Elus on nii, et kui tahad midagi saada, pead esmalt andma, tihti selleks isegi kõvasti pingutama. Kõik väärtuslik ongi raske.

Põhimõtteliselt on sul läbi elu kaks valikut: sa võid end haletseda, et ei saa, mida väärid, või käised üles käärida ja võtta, mis õigusega sulle kuulub. Arva, kumba valikut eelistavad edukad?

Mugavustsoonis püsides… sinna jäädki

Sa võid veeta terve elu ettekäändeid leides, et miks sul pole oma plaanide või südamesoovide täitmiseks piisavalt aega, raha, energiat või muid ressursse. Ja see kõik võib sulatõsi olla. Aga usu meid: absoluutselt igaühel on vähemalt üks pagana hea põhjus, miks mitte teha seda, mida hing ihkab.

Kui sa püsid mugavustsoonis ja ei taha omaenda seatud piiridest üle astuda, siis saadki auhinnaks selle — elu üsna kitsalt piiritletud mugavustsoonis. Püsikaaslasteks igavus ja rahulolematus.

Sinu väärtuse loovad teod, mitte mõtted

Võid kasvõi päevad läbi mõelda, kuidas maailma või oma elu paremaks muuta, aga kui sa plaane kuidagi täitma ei hakkama, siis on see kõik tühi töö ja vaimu närimine, nagu Oskar Lutsu raamatutes öeldakse. Su väärtus seisneb tegudes, mitte mõtetes, ja ammugi mitte sõnades.

Keegi ei tule sind päästma

Me kõik tahaksime uskuda, et meie unelmate partner, tööpakkumine või mõni meeldiv üllatus on kuskil läheduses varitsemas, et sobivas olukorras välja ilmuda. Ja paljud loodavad raskes olukorras, et küllap peagi keegi ikka tuleb ja sellest välja aitab.

Aga tegelikult on ikka pigem nii, et kui tahad sisimas tõelist rahulolu tunda, siis pead ise looma selle elu, mida soovid. Nullist ja oma varrukaid üles käärides. Sest isiklik pingutus paneb oma saavutusi ja tulemusi tõeliselt hindama. Seda ka südameasjasdes, olgu siis partnerijahil või püsisuhtes.

Kui tahad rohkem suhete kohta lugeda, siis vaata suhted.ee