On ka puhtalt materiaalne aspekt. Jõuludest on kujunenud justkui tarbimispüha – värvikirevad reklaamid ja kaunilt dekoreeritud kaubanduspinnad kutsuvad ostma. Anneli Salk selgitab, et inimese enesetunnet mõjutabki kogu tema ümber toimuv ja meediafoon. „Sageli tahetakse meile luua ilusat pilti jõuluidüllist, mis aga reaalsusega ei klapi. Teleriekraanil näidatakse peret istumas rikkalikult kaetud jõululaua taga, vanaema ulatamas lapselapsele kingipakki. Kõik on ilus, tuba ehib kaunis kuusk ja laual aurab maitsev jõuluhani.”

„Meedia esitatava lummuse ja elu reaalsuse vahel on aga suured käärid, mille tõttu tekib tunne, et puudub kõik see, mis teeb jõuludest ideaalsed pühad. Reaalsus on tavaline. Kui lumi maha tuleb, on ju tore, aga kui talvel on tööpäevad pikemad ja ilm lörtsine, siis seda maagilist ilu nagu ei ole. Tekibki lõhe reaalse argipäeva ja jõululummuse vahel, millele saabki panna ühise nimetaja „jõulustress”.”

Stressi aitab vältida elustiili kujundamine

Kuid jõulud ei pea mööduma mustades toonides, juureldes selle üle, kui palju idüllist puudu jääb. Psühholoog rõhutab, et pühadega kaasnevat närvipinget saab edukalt vältida, aga kõik oleneb sellest, kuidas inimene oma mõttemalle kujundab ning oma elu ja tegemisi juhtida suudab, seda vähemalt mingiski mõttes. „Asja idee seisneb selles, et pühad ja vabad päevad rõõmu pakuksid. Sel aastal toovad jõulud koguni neli vaba päeva. Mõelge, mida kõike võib selle ajaga ette võtta! Kellel on pere, saab nautida lähedaste seltskonda; kellel peret ei ole, saab pühendada aega iseendale. Suure sõpruskonna omajad saavad midagi toredat ette võtta sõpradega.”

„Elus saabki stressifooni miinimumi viia just oma elustiili kujundamise abil. Kui inimesel on hästi kujundatud elustiil, mis on kooskõlas tema isiksuse ja närvikavaga, on võimalik ka pühadeaeg hästi üle elada. Kui pere elustiiliks on 24. detsembril telefoni vastu mitte võtta ja hoopis teise kultuuriruumi sõita, sobib täielikult seegi – oluline on oma kujundatud elustiiliga rahul olla. Me ei pea telekat vaatama ja mõtlema, miks meil seda või teist asja ei ole, või muretsema, kuhu panna oma paljud sugulased ja tuttavad. Asju saab lahendada ka teistmoodi,” võtab Anneli Salk kokku lihtsa nipi, kuidas aasta lõpp ilma stressiga võitlemata üle elada.

Kolm head soovitust, kuidas vältida jõulustressi

Foto: Unsplash

1. Planeeri oma aega. Meil kõigil on 24 tundi ja ära koorma end kohustustega üle.

2. Planeeri rahalisi väljaminekuid. Kingitustele ei pea kulutama meeletuid summasid.

3. Mõtle läbi, kes on sinu lähedased, kellega soovid jõuluaega veeta.

„Väikeste laste vanemad saavad oma võsukestega koos olla ja neile jõulurõõmu valmistada; noored töönarkomaanid saavad kasutada pikka pühadeaega vaikses kontoris töötamiseks. Tähtis on olla rahul sellega, mis on, ja rõõmu tunda.”

Psühholoog soovitab inimestel endale aru anda, et kõike ei jõua. „Prioriteedid tuleb paika panna ja oma võimalustes adekvaatne suhtumine säilitada. „Ei pea püüdma iga hinna eest naabrist parem olla. Jõulupühad on ka inimese sees ning kui vabad päevad toovad rahu ja rõõmu, on kõik hästi. Nii nagu on jõulustress nakkav, on nakkav ka jõulurõõm.”

Allikas: Talvenauding