Inimesed kipuvad arvama, et petetakse siis, kui suhtel on midagi viga või inimesega on miskit valesti. Tegelikult petavad inimesed ka siis, kui neil on õnnelik suhe ja korralik seksuaalelu.

Paljusid ajendab petma hoopis seiklushimu. Tahetakse kogeda midagi uut ja põnevat. Ekspertide hinnangul on küllaldaselt asju, mida ei saa üks konkreetne suhe inimesele pakkuda. Iseasi, kas ikka peab kõike saama, mida tahaks. Küll aga ei saa petmist vaadata kui lahendust igavusele pikaajalises suhtes.

Teine müüt: petmine on seotud seksiga

Vastukaaluks levinud müüdile on petmine palju rohkem seotud ihaga kui seksiga. Iha tähelepanu järele. Iha tunda end erilisena. Iha tunda end tähtsana. Iha olla ihaldatud.

Mis tekitab aga seda iha, mis viib afäärini? Põhjus peitub salapäras ja mitmetähenduslikkuses. Sa tead, et sa ei saa selle inimesega päriselt koos olla. Te ei näe teineteist igapäevaselt. See tekitab aga vastastikkust iha. Sa tahad rohkem ja rohkem. Keelatud vili, mida nii väga proovida tahaks.

Asi pole sugugi üksnes seksis. Aga mille nimel seda siis tehakse? Kas suudlus, erootiline tekstisõnum, kuum öö kellegagi linade vahel on seda väärt, et võid kaotada kõik, mis sul on? Sajad tuhanded inimesed on ekspertide sõnul öelnud, et petmine paneb neid tundma elusana.

Foto: Shutterstock

Mis võib aga tekitada inimeses taolisi mõtteid? Mõtteid, et tahaks petta või see, et nad üldse lasevad sellel end moel või teisel ahvatleda? Vastus on surm. Kui keegi meie ümbert lahkub või kellelgi diagnoositakse raske haigus nagu vähk, siis hakkavad inimesed tahes-tahtmata elu üle mõtisklema. Kas minu elu jääbki selliseks? Kas midagi muutub või elan ma samasuguses rutiinis ka järgmised 25 aastat? Kas ma kunagi üldse tunnen veel iha?

Küsimus on elus ja surmas. Küsimus on ihas ja erutuses. Kindlasti pole küsimus aga selles, millal, kus ja kellega seksida.

Kolmas müüt: üle aisa löömine purustab abielu

Paljudele paaridele tähendab üksteise petmine kriisi. Mõnede jaoks tähendab see suhte lõppu, teiste jaoks on see aga võimalus.

Statistika järgi jääb pärast petmise ilmsikstulekut 75% paaridest kokku. Nad ei lahuta oma abielu. See ei tähenda, et alati andestatakse. Mõned jäävad lihtsalt kokku, sest ollakse liiga seotud ja lahutamine oleks tülikas. Teised näevad juhtunus aga võimalust keerata abielus uus lehekülg.

Petmine defineerib suhte uuesti. See on koht, kui inimesed saavad mõelda, mis on see, mis neid koos hoiab ja kas nad üldse peaksid koos olema.

Mõned paarid peavad pärast petmist maha vestlused teemadel, millest nad pole võib-olla kümmekond aastat rääkinud. Kõik saab uue hingamise. Lahendatakse palju probleeme. Alustatakse puhtalt lehelt. Spetsialisti sõnul on paljud paarid rääkinud, et nende suhe on peale petmist muutunud isegi tugevamaks ja paremaks kui kunagi varem.

Neljas müüt: ainuabielu ajendab petma

Inimestel on erinevad arvamused, miks keegi kedagi petab. Mõned süüdistavad abielu, teised monogaamiat, kolmandad testosterooni ja neljandate arvates on kõiges süüdi porno.

Foto: Shutterstock

Isegi avatud suhetes tuleb ette afääre. Suhtes, kus võid vabalt öelda oma kaaslasele, et olid kellegi teisega. Aga sa ei ütle, sest selles pole salapära. Just salapära on see, mis petmise juurde käib. Kui meil on vabadus midagi teha, pole see enam keelatud vili ja kadunud on kogu võlu. Kui saame teha aga midagi keelatut, on meil tunne, et oleme justkui vabad ja meid ei piiritle suhte raamid.

Mida võiks meeles hoida?

Petmisel on ka häid külgi. Näiteks hakkavad paljud oma suhet nägema teisest küljest ja annavad sellele uue alguse. 95% inimestest usuvad, et on väga vale oma kaaslasele petmise osas valetada. Samas ütleb sama protsent inimesi, et kui nad petaksid, siis nad valetaksid. Sest nad ei taha kaaslasele haiget teha.

Paljud tunnevadki end petmise ilmsikstuleku pärast kohutavalt süüdi, sest nad tegid oma kaaslasele haiget. Küll aga ei tunne inimesed end halvasti kogetu pärast.

Spetsialisti sõnul on petmisel justkui kaks poolt. Ühel poolel on petmine ja haiget tegemine. Teisel poolel on aga kasvamine ja eneseleidmine.

Kuna statistiline võimalus suhtes esineva petmise koha pealt on küllalt suur, siis olenevalt enda suhtumisest petmisesse, vaata ka neid lugusid:

Allikas: yourtango.com