Ja nüüd hoiatavad sümptomid:

Suutmatus oma elu korraldada. Asjad, mis sulle lapsepõlves muret ei valmistanud – arvete maksmine, töötamine, pereelu korraldamine – tekitavad täiskasvanueas hulgaliselt probleeme.
Hulljulgus autoroolis ja liiklusõnnetused. ADHD puhul on tegemist tähelepanuhäirega ning seetõttu võib auto juhtimine osutuda raskeks. Peaksid ADHD peale mõtlema, kui ületad kogu aeg piirkiirust, oled sattunud mitmesse liiklusõnnetusse või on sult sõiduki juhtimise õigus ära võetud.

Pereprobleemid. Paljudel inimestel on pereprobleeme ka ilma ADHD-te, seega ei pea seda tingimata hoiatava märgina võtma. Kuid on mõned asjad, millele siiski tasuks tähelepanu pöörata. Inimesed, kellel esineb varjatud kujul ADHD, on halvad kuulajad ning nad ei suuda täita partneri ees võetud kohustusi – need asjad näitavad, et oma partnerist ei hoolita. Kui sul on ADHD, ei mõista sa sageli, miks elukaaslane on ärritunud, tunned hoopis, et ta näägutab su kallal ning sina pole ajas süüdi.

Oled hullult hajameelne. ADHD puhul on tegemist tähelepanuhäirega ning seetõttu võib sul tekkida probleeme kaasaegse kiire elutempoga kohanemisel. See võib su tööelu segamini keerata, eriti kui töökohaks on kärarikas kontor. Täiskasvanud, kes kannatavad ADHD käes, võivad telefonikõnesid ja saabuvaid e-kirju nii häirivateks pidada, et nad ei suuda keskenduda muude tööülesannete lõpetamisele.

Sa ei oska kuulata. Kas sa kaldud töökoosolekute ajal muule mõtlema? Kas su abikaasa unustas lapse korvpallitrennist ära tuua hoolimata sellest, et sa talle seda meelde tuletasid? Kui jah, siis mõtle ADHD-le – arusaamatused ja unustatud kohustused võivad sellele viidata.

Ei oska puhata. Kui paljud ADHD-ga lapsed on hüperaktiivsed, siis täiskasvanutel avaldub see pisut teisiti. Seinte lõhkumise asemel on nad väsimatud ega oska puhata. Mõtle ADHD-le, kui teised kirjeldavad sind sõnadega „närviline“ või „pinges“.

Probleem uue alustamisega. Kui lapsed ei suuda koolitööde tegemisega algust teha, siis täiskasvanud venitavad samuti nende asjade alustamisega, mis palju tähelepanu nõuavad. Pidev viivitamine tekitab probleeme pereelus, tööl ja suhetes sõpradega.

Hilinemine. Selleks on palju põhjusi. Kuid sageli tuleb ette, et teel mingile üritusele n-ö kaldud teelt kõrvale – autot oleks vaja pesta, kütust võtta jne – ja nii see aeg lendab. ADHD-ga inimesed alahindavad erinevatele tegevustele kuluvat aega, olgu siis tegemist mingi tööalase ülesande või kodus remondi tegemisega.

Vihasööstud. ADHD lõdvendab kontrolli tunnete üle. Plahvatad kiiresti ja ägedalt ka pisiasjade peale. Ning tunned, et sa ei kontrolli oma emotsioone üldse. Samas, sageli raugeb vihahoog samuti kiiresti.

Asjade tähtsuse järjekorda seadmine. ADHD-ga inimesed seda tihti ei oska. Nad puterdavad kohtumistega ja tähtaegadega, kulutades samal ajal lugematu arvu tunde millelegi vähetähtsale.

Kõigest eelnevast hoolimata ära hakka endale diagnoosi panema. Seda saab ikkagi teha vaid kvalifitseeritud psühhiaater. Kui tunned, et ülal loetletud asjad sind häirivad, pöördu arsti poole.

Allikas: webmd.com