Uurimused näitavad, et perekonnad, kes koos söövad, saavad sellest kasu enam kui ühel viisil. Koos laua taga istumine ja toidu jagamine soodustab suhtlemist ja tugevdab suhteid. Ning selliselt käituvate perede lapsed on koolis edukamad, nad kalduvad ka sõprade mõju all olles näiteks alkoholi, narkootikumide ja seksi asjus paremaid valikuid tegema. Ühtlasi õpivad lapsed selgeks tervislikud toitumisharjumused ning järgivad neid ka hiljem täiskasvanueas.

On vaid üks probleem. Kui olete aastaid püstijalu ja käigu pealt või diivanil külitades einestanud, siis mil moel pere taas ühiselt laua taha sada? Pakume selleks viis soovitust:

  • Anna neile valikuvõimalus.

Las pere valib, mida peaksite õhtusöögiks valmistama. Lase neil asju natuke kontrollida ja jaga neile vastutust, et säiliks entusiasm ning tahtmine osaleda.

  • Sea sisse teemapäevad.

Usu või mitte, kuid lastele meeldib, kui asjad on struktureeritud ning teadmine, et täna on pannkoogipühapäev, on nende jaoks põnev ja annab kindlustunde.

  • Määra rollid.

Igaühel on õhtusöögi korraldamisel oma roll. Olgu selleks siis laua katmine või nõude pesemine. Jälgi, et kõik, väikseimast kõige vanemani saavad midagi teha. Muuda ka laua katmine ja koristamine ühiselt veedetud kvaliteetaja osaks.

  • Planeeri pika aja peale ette.

Õhtusööki pole võimalik vältida, sest korisevaid kõhtusid tuleb täita. Püüa kasutada selliseid retsepte, mille järgi toidu ettevalmistamine võtab aega umbes poolt tundi. Ning ära unusta kasutamast savipotti või potti, kus toit valmib aeglamalt ja nõuab kauem küpsemist. Sellisel juhul saad toidu varemalt ahju panna. Enne sööma asumist kulub sekund, et võtta roog ahjust ning võidki toidu savipotiga lauale panna.

  • Hoia asi huvitav.

Taustamuusika, lobisemine, sõnamängud – kõik need lisavad perekondlikule õhtuöögile meeldivat atmosfääri. Õhtusöögilauas ei tohiks teemaks võtta halbu hindeid ega segamini tubasid. Nende asjadega tegelemiseks määra eraldi aeg.

Allikas: parenting.com