Uuringu autor profressor Jose Antonio Quesada sõnul on märgatav ja suur seoses inimese sünnikuu ja erinevate krooniliste või tõsiste haiguste vahel, mida ta elus põeb. Samuti sõltub haiguste esinemine ka inimese soost ehk meestel ja naistel esinevad need erinevalt.

Lisaks leidis uuring, et juunikuus sündinud meestel on 33 protsenti väiksem tõenäosus põdeda depressiooni ja samal kuul sündinud naistel samuti 33 protsenti väiksem võimalus kannatada migreeni all.

See ei ole siiani aga esimene teadusuuring, mis vaatleb, kas inimese sünnikuu ja terviseseisundi vahel on mingi seos ja kuidas see vanusega muutub. Aja jooksul on avaldatud mitmeid erinevaid artikleid, mis näitavad seost näiteks sünnikuu ja Crohni tõve, skisofreenia ja ajukasvajate vahel.

Kuigi need seoses ei ennusta otseselt kellegi surma, tasub sellegi poolest pöörata tähelepanu autorite selgitustele, millest need seoses tuleneda võivad. Veel sündimata last võivad mõjutada hooajalised faktorid. Näiteks vastuvõtlikkus mõnedele antigeenidele nagu õietolm või viirused. Samas võib lapse tervist mõjutada ka D-vitamiini kõikuv tase organismis.

Seetõttu tuleks tähele panna, et nii see uuring kui ka teised, on küllaltki piiratud. Kuna osalejaid on vaid 30 000, siis ei tähenda, et see uuring oleks ebapiisav, ent see ei ole ka nii mahukas midagi täielikult paika panemaks.

Küll on aga mõned tõestatud viisid, kuidas hoiduda krooniliste haiguste tekkest hilisemas elus. Olles tervislik ja mitte ülekaaluline vähendab näiteks artriidi ja teise tüübi diabeedi teket. Ka suitsetamisest loobumine tuleb kasuks, sest see aitab ära hoida terve rea hingamisteedehaigusi.

Allikas: iflscience.com