Tea on 31aastane kahe lapse ema. Tema jaoks olid kaks sünnitusjärgset perioodi täiesti erinevad. Kuigi mõlemad sünnitused kulgesid Teal üsna lihtsalt – talle tehti vaid mõned õmblused –, siis esimesel korral kulus üpris kaua aega taastumiseks. “Paar-kolm kuud ei suutnud ma seksile isegi mõelda. Seega sel ajal ei elanud me mehega intiimelu üldse. Tegelikult ei tekkinud mul ka hiljem mingit soovi seksida, kõik oli kuidagi sunnitud,” meenutab Tea. “Mõtlesin, et naisena peaksin seda mehe jaoks ikkagi vahel tegema, kuid endal puudus mul selles toimingus igasugune nauding. Just emotsionaalselt oli raske end õigele lainele viia. Laps oli pidevalt rinna otsas ja tundsin end elava lutina, öösiti ei julgenud magada. Mäletan, et tollal, esimese lapsega oli mul kogu aeg üks pidev hirm – kas ta ikka hingab, millal ta sööma peaks, ega tal külm ei ole.” Terve öö läbi sai ema magada alles siis, kui laps oli pooleteiseaastane.

Teise lapsega oli kõik algusest peale teistmoodi. Juba raseduse ajal oli naine seksuaalselt palju aktiivsem kui esimesel korral, ning samuti ka pärast sünnitust. “Pärast teise lapse sündi olin targem ja kogenum. Laps magas hästi ja ka mina tegin asju teisiti – kui esimene poeg magas beebina minu kaisus, siis teisel lapsel oli algusest peale oma voodi. Nii said ka ema-isa end korralikult välja puhata. Ma ei muretsenud enam lapse pärast nii nagu esimese puhul,” kirjeldab Tea kindlustunnet, mis tuli alles teise kogemusega. Naine mäletab, et seksuaalelu alustasid nad mehega nüüd juba kuu aega pärast sünnitust: “Seekord olin mina algataja. Oleksin varemgi valmis olnud, kuid mees kartis mu pärast ja seega lükkus asi pisut edasi.”

Seksiga ei kaasnenud mingeid valusid, Tea oli kuu ajaga täiesti taastunud ning kõik kulges loomulikult. Ta ise arvab, et enesekindlusele intiimelus andis tõuke ka teise raseduse lõpus läbitud Epp Kärsini lingam-massaaži koolitus (mehe suguelundi massaaž – toim), mis andis suhtele omajagu vürtsi ning aitas naisel ka suure kõhuga end kütkestavana tunda.

Hea suhe eeldab head seksi

Laura (29) sai kolm aastat tagasi poega sünnitades hulganisti rebendeid ja õmblusi, kuid ometi peab ta oma sünnitust pigem kergema­poolseks. Seksuaaleluga taasalustamisest rääkides mäletab ta selgelt, et füüsiliselt oli algul ikka suur hirm, kuid soov intiimellu naasta oli hirmust suurem. “Emotsionaalset tõrget ega isu kadumist ei tekkinud ei mul ega mehel korrakski. Alguses pakkusime teineteisele naudingut muid meetodeid kasutades, umbes kuu pärast sünnitust olime esimest korda vahekorras. Olin lugenud, et rebendite korral tuleks enne vahekorda astumist kaks-kolm kuud oodata, kuid lõpuks lähtusin ikkagi eelkõige oma enesetundest. Valus mul ei olnud üldse – alguses olid lihased tavapärasest nõrgemad, kuid ka see möödus kiirelt,” kirjeldab Laura ning lisab: “Lapsel on uneajad, mida tuleb ära kasutada ja leida teineteise jaoks aega. Minu puhul käib hea suhte juurde hea seks, sellest ei saa mööda vaadata. Kui vanemad on õnnelikud, on ka laps õnnelik!”

Kerli on 35aastane ema ning temal on sünni­tu­­si olnud neli. Naine meenutab, kuidas ta nii esimese kui ka teise lapse järel oleks otsekui uuesti üle elanud süütuse kaotamise – oli hirm ja oli valu. “Seitseteist aastat tagasi nendest teemadest suurt ei räägitud. Mul oli valus ja ebamugav, esimestel kuudel toimis seks vaid libesti kaasabil. Mu lihased olid nõrgad ja ma ei suutnud midagi nautida. Olnuks hea, et keegi oleks mulle sel ajal midagi tupelihaste treeningust rääkinud.”

Kolmanda lapse järel oli Kerli aga eelmist kahte kogemust silmas pidades palju targem. Ta alustas tupelihaste treeninguga ning see aitas palju. Naine muutus oma lihaste suhtes teadlikumaks ja pärast rebendite paranemist tundis end taas enesekindlalt. Ka oli kolmanda lapsega juba kogu beebielu paika loksunud ning ta teadis, mis teda ees ootab ja kuidas tegutseda. Kolme lapse kõrvalt oli mehega teineteise jaoks küll keerulisem aega leida, ent kui see hetk saabus, siis toimus kõik naudinguga ja hirmuta.

“Pärast neljandat sünnitust olin juba täiesti proff,” lisab Kerli rõõmsalt. “Jätkasin tupelihaste treenimist ning üsna pea pärast sünnitust hakkasin mehe järele igatsema. Muidugi on nelja lapsega tegemist palju ja omavahelist aega jääb vähemaks, kuid hommikuti, kui kõik alles magavad, saavad ema ja isa väga edukalt teineteist nautida.”

Pärast keisrilõiget

Mari (38) kaks last tulid mõlemad ilmale keisrilõikega. Ja kuigi naise sõnul oli teine keisri­lõige füüsiliselt valusam ja taastumine võttis rohkem aega, siis seksuaaleluga taasalustamisel oli tema jaoks olulisem psühholoogiline pool. Ja selles vallas oli teise keisrilõike järel kõik kuidagi kergem.

Mari meenutab, et esimese lapse sünniga oli kogu ta tähelepanu pööratud beebile ning meest ta justkui ei märganudki päris mitu kuud. Ei tekkinud õiget rütmi, kuidas end lapse ja mehe vahel mõistlikult jagada. Teise lapsega oli aga tasakaal kodus juba paigas ning asjad kulgesid loomulikumalt. Ometi läks ka sel korral kaks kuud, enne kui Mari seksiks valmis oli. “Mees oli ja on väga mõistlik. Ma ei ole kindel, et oleksin ise suutnud mitu kuud teise poole valmisolekut oodata,” kirjeldab Mari oma mehe lõputuna näivat kannatlikkust.

Samas lisab naine, et tema arvates ongi kõige tähtsam just see, et mõlemad pooled oleksid täiesti valmis ning sooviksid võrdväärselt seksi. “Tuleb teha vaid seda, mida sa tunned, et on õige. Kui õiget tunnet ei ole, siis tuleb asjad selgeks rääkida või natuke oodata,” leiab Mari. “Kui ennast sundida ja vastu tahtmist seksida, kaob kogu asja mõnu ja mõte ära. Igal asjal on oma aeg ja iga naine, värske ema, peab ootama, kui ta on selleks täiesti valmis. Mees peab olema mõistev ja kannatlik.”