1. Lõpetad ebaõnnestumise korral uuesti püüdmise

Meil kõigil tuleb elus ette ebaõnnestumisi. Enamasti ei lähegi asjad plaanipäraselt ja kindel on see, et mitte miski pole elus täiesti kindel! Ebaõnnestumine on normaalne ja isegi tervislik! Vigu tegemata ei tunneks me kordaminekuid ära. Keegi ei saavuta edu ja tulemusi lihtsalt sõrmi nipsutades. Enamasti nõuab edu suurt tööd, pühendumist ja järjepidevust. Olgu sul siis vaja toimima panna oma tööasjad, isiklik elu või luua funktsioneeriv perekond.

Tõeline edu nõuab ka teatud määral riskide võtmist. Paljud inimesed elavad kastides, mille nad on ise endale loonud ja ei arene selle tõttu ka oma kasti piiridest kaugemale. Näe ebaõnnestumistes ka õppetunde, mis viivad tulevaste õnnestumisteni.

2. Arvad, et pole piisavalt hea

Psychology Today artiklis arutleb psühholoogiakraadiga Andrea F. Polard, et inimesed on küll teiste suhtes kaastundlikud, aga iseenda suhtes on meil kaastunnet vähe. Teisisõnu, me sisendame endale pidevalt negatiivseid mõtteid ja korrutame endale asju, mida me oma headele sõpradele kunagi ei ütleks. Inimene on tõesti iseenda suurim vaenlane. Miks on ennast armastada nii keeruline?

Me elame tagurpidi ja kaootiliste väärtushinnangutega maailmas. Pole midagi imestada, et me enda suhtes nii kriitilised oleme. Tee vahelduseks midagi risti vastupidi — armasta ennast!

3. Tunned pidevat stressi

Veidi stressi aitab meid motiveerida ja tulemusi saavutada, liiga palju stressi tapab sõna otseses mõttes. Millegi üle põdemine ei lahenda kunagi probleemi, see muudab probleemi hoopis sinu silmis suuremaks.

Kui sa pidevalt oma „vigu” analüüsid, hakkad sa end aina halvemini tundma ja arvad, et pead muutuma. Harjuta enda eest hoolitsemist. Alusta vaikselt ja korda omale enne magamaminekut asju, mille eest sa oma tänulik oled ja mis sulle enda juures kasvõi veidikene meeldib. Ajaga muutub see praktika aina kergemaks ja sa tunned, et usud endasse rohkem.

4. Sul on ebareaalsed ootused

Endalt liiga palju nõudmine tekitab ebareaalseid ootusi ja kui need ei täitu, tunned sa enese suhtes viha. Me kõik peame endas vahetevahel pettuma, aga pidev usk sellesse, et oled ebaõnnestuja, pole just kasulik.

Kasulik on panna paika väiksed ja saavutatavad eesmärgid, jagada suur pilt väikesteks osadeks — ainult nii on edasiminek reaalne. Endale pidevalt liiga kõrgeid ootusi seades muutud sa neid mitte täites lihtsalt vihaseks.

5. Sa tahad alati rohkem

Inimese, kes tunneb alati, et elu ei paku piisavalt, sees kasvab ängistus, mis muudab meie arusaama endast ja oma elust ebaadekvaatseks. Kui sa end oma elus kunagi piisavalt rahulolevalt ei tunne, siis see tähendab et sead oma õlule liiga palju pinget.

Lõpetuseks

Kui sa end seda artiklit lugedes puudutatuna tundsid, siis astu üks sammuke tagasi, võta sügav hingetõmme ja vaata enda sisse — miks sa tegelikult endalt nii palju nõuad? Kellele sa muljet avaldada püüad? Jõudes probleemi juurteni ja nendega tegeledes pakud sa endale võimaluse muutuda hoolivamaks, empaatilisemaks ja rahulikumaks inimeseks, kes naudib elu.

Allikas: powerofpositivity.com