Tegelikkuses kasutatakse suhkruvaba nätsu magusaks muutmiseks hoopis suhkruasendajat aspartaami. Uuringud on leidnud, et kui organismi satub liiga palju aspartaami, võib see tekitada kasvajaid, lümfoone ja isegi vähki. Kuigi suhkruasendaja kogus sinu nätsupakis ei tundu suur, siis tasuks teada, et suhkruasendajat leidub väga paljudes toitudes, mida igapäevaselt tarbitakse.

2. Nätsu närimine võib tekitada peavalusid

Eriti, kui sul on probleeme lõualuuga. Nätsu närimine avaldab su lõuale lisapinget. Väike tükk kummi võib tekitada palju muret — tekitada tunde lõua lõksumisest või ebaloomulikust liikumisest. See surve tekitab omakorda peavalusid. Hambaarstid soovitavad inimestel, kellel on lõualuuga probleeme, nätsu närimisest täielikult loobuda. Kui nätsu närimine sulle veel probleeme ei tekita, siis see ei välista nende tekkimist tulevikus.

3. Näts tekitab söögiisu

On palju viiteid selle kohta, et nätsu närimine aitab vältida pidevalt magusa söömist — mingi tõetera siin peitub. Paljud pole aga kursis, et kuigi peale värskendava mündinätsu närimist võib sul puududa isu puuviljade ja magusa järgi, siis isu millegi soolase järele jääb alles. Usutakse, et kuna peale mündimaitselise nätsu söömist tunduvad puuviljad tegelikkusest hapumad, siis soov krabada midagi soolast, näiteks krõpsupakki, on tunduvalt suurem.

4. Näts põhjustab puhitusi

Närimiskummi süües neelame alla palju õhku, mis tekitab organismis puhitust. Arstid leiavad, et eriti palju tekitab nätsu närimine probleeme tundliku kõhuga inimestele. Inimesed, kellel on puhitiste või gaasidega probleeme, on leidnud, et nätsust loobumine on nende sümptomeid leevendanud.

5. Mis peamine — nätsu tehakse päris vastikutest asjadest!

Need asjad ei pruugi küll vähki, puhitust või peavalu tekitada, aga nendele mõeldes võib süda küll pahaks minna! See arvatavasti ei üllata enam kedagi, et näts on kombinatsioon erinevatest vahadest ja vaikudest (millele on loomulikult lisatud maitsestajad, erinevad suhkrud, värvi- ja säilitusained). Üks koostisainetest, mida paljude närimiskummide tootmisel kasutatakse, on lanoliin. Kollane vahataoline aine, seda saadakse lambavillast eraldatud toorvillarasva puhastamisel. See koostisosa pole mürgine, aga selle päritolu üle mõtlemine võiks meid ka oma eetilistele tõekspidamistele mõtlema panna.

Kuigi see lõualuid just ei päästa, siis võib suurim nätsufanaatik enda jaoks siiski nii palju teha, et vaatab üle, mis firma närimiskummi ta suhu pistab. Tasuks valida näts, mis on aspartamiinivaba ja vegan — see tähendab, et sealt puudub ka lanoliin. Nätsule veel parem alternatiiv on suu puhastamine veega ja magusaisu puhul eelistada puuvilju.

Allikas: familyshare.com