Sinu laps
Kui naisel on viljastumiseks valmis ühes kuus vaid üks munarakk, siis mehel vabaneb ühe suguühtega 200-300 miljonit spermatosoidi. Miljonid neist hukkuvad ning munarakuga kohtuma jõuab esialgsega võrreldes vaid väike osa seemnerakke - paar tuhat. Seemnerakk ja munarakk ühinevad munajuhas.

Kõige kiiremad jõuavad ovulatsiooni ajal munajuhasse vähem kui viie minutiga, kuid keskmiselt kulub selleks teekonnaks pisut üle tunni. Seemneraku ja munaraku ühinemisel munajuhas algab viljastatud munaraku kiire jagunemine. Juba 72 tunni pärast koosneb see 32 rakukesest.
Samal ajal liigub viljastatud munarakk mööda munajuha emaka suunas. Emakasse jõudmisele aitavad kaasa ülejäänud seemnerakkude liikumine ja munajuha kokkutõmbed. Viljastatud munarakk jõuab emakasse oma arengu neljandal või viiendal päeval ning päeva või paari pärast rakk pesastub emaka limaskesta. Munaraku viljastumiseks valmistub emaka limaskest iga kuu, muutudes paksemaks, kohevamaks ning veresoonterikkamaks.

Pesastumise ajal tekib viljastatud munarakul kolm rakukihti, millest arenevad elundsüsteemid ja elundid. Tekivad aju, südame, soolestiku, kopsude ja närvisüsteemi alged. Elundite moodustumine kestab kuni 12. rasedusnädalani. Moodustuma hakkab platsenta, mis areneb lõplikult välja viienda raseduskuu lõpuks. Alguse on saanud uue inimese areng.
Kuna raseduse kestvust arvestatakse viimase menstruatsiooni esimese päeva järgi, on lapse vanus rasedusnädalatest kahe nädala jagu maas.

Sinu keha
Kui plaanid sel kuul rasestuda, võid välja arvutada tulevase lapse sünnikuupäeva – liida seitse päeva oma viimase menstruatsiooni esimesele päevale, lahuta kolm kuud ja lisa üks aasta. See on valem, mida kasutavad paljud arstid ja ämmaemandad.

Kõik eeldatavad sünnikuupäevad on umbkaudsed, ka arstide poolt arvutatud. Ekspertide hinnangul sünnitavad vaid 20% naistest ennustatud sünnikuupäeval. Raseduse käigus, kui selguvad täpsemalt andmed loote kohta, võib arst sünnitustähtaja kuupäeva muuta.

Mida teha,  mida mitte
Kui sul on soov rasestuda, mõõda igal hommikul ühel ja samal kellaajal oma keha basaaltemperatuuri.  Seda võiks teha juba enne voodist tõusmist. Pane igal hommikul mõõdetud temperatuuri näit kirja. Kui temperatuurikõver tõuseb, on see märk ovulatsioonist, mis on teatavasti  sobivaim aeg lapse eostamiseks.
Nüüd on paras aeg enesele selgeks teha, mida ja millal raseduse ajal tohib/peab tegema ning mida mitte (mis ajaks sättida lennureise, milliseid vaktsiine tohib teha, mida söökidest vältida, kokkupuude koduloomade väljaheidetega jne.).

Tervis
Kui su igapäevaharjumused vajavad tervislikumaks muutmist, siis on mõistlik sellega varakult algust teha. Sel moel saad luua lapsele parima võimaliku keskkonna, et tema areng oleks turvaline ning ta tunneks end tõeliselt oodatuna.

Tark tegu on hakata võtma sünnieelseid/rasedusaegseid vitamiine. Need on neile naistele, kes alles üritavad rasedaks jääda, sama olulised kui juba rasedatele naistele, kuna sisaldavad foolhapet (ca 400-600 mikrogammi) ning rauda, mida loode oma esimestel elunädalatel vajab – see on aeg, mil sa isegi veel ei tea, et rase oled.
Foolhappel on oluline mõju lapse ajule, kõhu eesseinale ja selgoo arengule. On kindlaks tehtud, et rasedaks jääda sooviv naine peaks hakkama võtma foolhapet juba 6-8 nädalat enne rasestumist! Foolhapet sisaldavad ka kollased puu- ja köögiviljad ( virsikud, aprikoosid, paprika, porgand jne).

Paarisuhe
Kui teil on soov rasestuda, soovitavad spetsialistid olla vahekorras üle ühe päeva. Kuna rasestuda on võimalik ka ovulatsioonile eelnevatel päevadel, suurendab üle ühe päeva vahekorras olemine võimalusi munaraku ja seemneraku kohtumiseks võrreldes sellega, kui olete vahekorras korrapäratult.
Lapseootele jäämise soov võib paarisuhtele stressirohkelt mõjuda. Avasta oma partneriga koosolemiseks uusi, huvitavaid ja samas lihtsaid viise – näiteks leidke nädalas mõnel õhtul aega teineteisele raamatu ettelugemiseks, jalutamiseks, lauamängudeks jne.

Füüsiline aktiivsus
Füüsiline aktiivsus hoiab sind raseduse jooksul tugeva ja energilisena. Täiesti nullist alustamine on kindlasti keerulisem kui juba olemasoleva kehalise aktiivsuse säilitamine – nii et miks mitte just nüüd alustada kerge trenniga. Kõige sobivam füüsiline trenn raseduse ajal on oma madala füüsilise koormuse tõttu jalutamine.

Vennad ja õed
Mitu last teil on plaanis saada? Kui rohkem kui ühe, siis võite arvestada, et teie suurimaks toetajaks ja fänniks saab just teie vanim laps. Esmasündinud kalduvad enim samastuma oma vanematega, alluma korraldustele ja aktsepteerima olemasolevat olukorda.

Kaksikud
Kas olete üks kaksikutest? Kui olete üks erimunakaksikutest, on teil suuremad võimalused ka ise mitmikute emaks saada; ühemunakaksikute võimalused mitmikuid sünnitada on sama suured kui neil naistel, kes ei ole sündinud kaksikuna.