Sinu laps
Sel nädalal on loote pikkuseks ca 3,8 cm ja ta meenutab kehakujult krevetti. Loote hammaste alged ja luud kasvavad ning juuksed hakkavad läbi peanaha välja tulema. Loote silmalaud on suletud kuni 27. rasedusnädalani. Loode kuuleb sind, kuna tema sisekõrv on nüüd täielikult välja arenenud. Selgoo ühes otsas on neuronid. Peaaju põhilised jaotused on nüüd olemas. Loode oskab painutada õlgadest oma käsi ja tema sõrmed on üksteisest eraldunud.
Jätkub suguelundite väljakujunemine, aga veel on vara öelda, kummast soost laps tuleb, kuna ultraheliuuring seda veel ei näita. See, kas sünnib poiss või tüdruk, on määratud juba viljastumise hetkest. Algselt moodustuvad lapsel nii mees- kui ka naissuguelundite alged, kuid hormoonide mõjul hakkavad arenema ainult ühe soo suguelundid.

Sinu keha
Su emotsioonid võivad rasedusaegsete hormoonide tõttu üles-alla kõikuda – kord oled meeletult heas tujus ja siis ühtäkki täiesti frustreerunud. Tujude kõikumist on mõjutanud ka viimaste kuude väsimus, iiveldus ja ärevus. Samas on teine trimester kohe-kohe käes ja enesetunne peaks igas mõttes paranema, ka emotsionaalselt.

Mida teha ja mida mitte
Söö kahe eest aga mitte kaks korda rohkem kui varem! Võiksid igapäevasele toidule lisada 300 tervislikku lisakalorit – näiteks jogurti või puuvilja näol.

Tervis
Aruta oma arsti või ämmamandaga, kas sinu puhul on vajalik koorionbiopsia (CVS) analüüsi tegemine. Seda analüüsi tehakse 10. ja 12. rasedusnädala vahel ning see uurib võimalikke geneetilisi kõrvalekaldeid lootel. Tavaliselt võetakse see analüüs naistel, kelle perekonnas on esinenud geneetilisi haigusi, kes on üle 35. aasta vanad või kui mõni rasedusaegne uuring (näiteks ultraheli, NT-uuring või vereanalüüs) on näidanud kõrgenenud riski, et lapsel võib esineda geneetiline haigus.

Füüsiline aktiivsus
Saavutad hea rasedusaegse tervise, kui käid rasedate joogas – see toniseerib su ülakeha ja reielihaseid, mis tuleb rasedusaegsete lisakilodega hakkamasaamisel kasuks. Jooga tugevdab ka su vaagnapõhjalihaseid ja leevendab alaseljavaevusi.

Kaksikud
Head uudised neile, kes on üle 35 aasta vanad ja ootavad kaksikuid – uuringud näitavad, et sünnituskomplikatsioonide esinemise risk ei ole neil kõrgem kui noorematel kaksikuid ootavatel naistel.