Sinu laps
Sel nädalal peaks sinu arst või ämmaemand kuulma spetsiaalse stetoskoobiga (Doppler) sinu loote südamelööke. Ekspertide sõnul on loote südamelöökide kuulmine nüüd peamine märk, mis viitab raseduse normaalsele kulgemisele.
Umbes 11. rasedusnädalaks on lootele tekkinud soole vastavalt kas munandid või munasarjad. Kuna väliste suguelundite areng veel jätkub, pole praegu võimalik silmaga lapse sugu määrata.
Kuigi laps liigutab end emakas aktiivselt, on tal veel palju ruumi ja ema ei tunne tema liigutusi. Arenevad refleksid. Nii saab laps sõrmi, varbaid ja jäsemeid kõverdada. Lapse ajus asuvad närvirakud annavad edasi koordineeritud teateid kogu ta kehale.
Alates 11. rasedusnädalast neelab laps väikestes kogustes lootevedelikku ning oskab teha imemisliigutusi. See on ettevalmistus iseseisvaks eluks. Alguse saab maitsmismeele areng.

Sinu keha
Sinu emakas on nüüd geibisuurune ja on vaagnas laienenud. Spiraalikujulises nabanööris on põimunud kaks arterit ja veen. Nabanöör varustab loodet kõige vajalikuga.

Mida teha ja mida mitte
Maga külje peal nii tihti kui võimalik – eksperdid väidavad, et see parandab loote verevarustust. Külje peal magamise muudab mugavaks lisapadi, mis toetab rasedusaegset keha. Paljud naised on öelnud, et taoline padi on nii mõnus, et nad ei loobu sellest ka edaspidi.

Tervis
Juhtusid gipiga voodisse jääma? Pea alati arstiga nõu, milliseid ravimeid tohid tarvitada. Ka tavalised käsimüügiravimid nagu köhasiirupid ja nohurohud võivad lootele ohtu kujutada. Raseduse ajal ei soovitata võtta ka Ibuprofeeni.
11.-13. nädalal viiakse sul läbi I trimestri ultraheli uuring, mille eesmärgiks on loote arengu hindamine, väärarendite avastamine ja kromosoomihaiguste riski täpsustamine. Uuring on vabatahtlik ja see võimaldab avastada 80% kõigist ohustatud rasedustest. Lisaks loote arengu hindamisele mõõdetakse selle uuringu käigus loote kuklavoldi paksust e. Läbikumavust. Paksenenud kuklavolt võib viidata loote väärarenditele ja kromosoomihaigustele.
Lisaks võetakse sinult vereproov antikehade avastamiseks ja reesusfaktori määramiseks.

Füüsiline aktiivsus
Vaagnapõhjalihaste harjutused aitavad vältida rasedusaegset ja -järgset uriinipidamatust. Harjutuste tegemine on lihtne ja võtab vähe aega. Pinguta tupe ja päraku ümbruse lihaseid, hoia 10 sekundit ja vabasta – tee nii 10-20 korda 3x päevas.

Paarisuhe
Kasuta juhust, et teil on jäänud veel nii mõnigi kuu kahekesiolemise aega - arutage, kuidas saabuv laps muudab teie omavaheliset suhet. Kindlasti olete ootusärevuses ja tahate juba oma lapsega kohtuda; samas võib teil olla hirme ja teadmatust. Kui omavahel muresid ja hirme jagate, aitab see kindlasti kaasa mõlemale poolele sobivate lahenduste leidmisega. Lisaks aitab see säilitada omavahelist head kontakti.

Vennad ja õed
Kui teil on peres alla 3-aastane laps, rääkige talle uue lapse peatsest sündimisest alles raseduse lõpupoole. Kui laps on piisavalt vana, siis võib ta kindlasti olla pereliikmete seas, kui teatate oma suurest uudisest, sest nüüd on kätte jõudnud 1. trimestri lõpp ja algab 2. trimester.

Kaksikud
Kui ootad mitmikuid, siis oled tõenäoliselt kaalus rohkem juurde võtnud kui keskmine lapseootel naine. Kaalunumbrit vaadates võib sind tabada ahastus, aga sind peaks rahustama teadmine, et su loodetest kasvavad tugevad ja terved lapsed. Seega on lisakalorite tarbimine väga oluline – neid võiksid ammutada tervislikest smuutidest, madala rasvasusega juustust ja rohelistest salatitest.