Sa tead ju suurepäraselt, et raseduse ajal on suitsetamine ja joomine keelatud, kuid veiniõhtutest ja kolleegidega suitsupausidel käimisest tasuks loobuda juba siis, kui rasestumist planeerid. Palu, et seda teeks ka sinu partner. Siis jõuavad teie organismid puhastuda, rasestumine on sellevõrra lihtsam ja tulevane beebi tervem nii vaimselt kui füüsiliselt. Rääkimata sellest, et ka teie ise olete tervemad.

2. Astu kaalule

Kui avastad, et oled alakaaluline, siis nüüd tuleks paar kilo juurde võtta, sest liiga madal kehakaal mõjutab ovulatsiooni ja rasestumine võib olla keerulisem. Kui aga kilosid on veidi paljuvõitu, siis anna oma parim, et saavutada enne rasestumist ideaalkaal. Mitte ainult sellepärast, et siis tunned end taseduse ajala paremini ja oled ka paremas vormis vaid ka sellepärast, et normaalkaalus olemine vähendab ohtu kõrge vererõhu ja suhkruhaiguse tekkeks. Praegu on parim aeg oma kehakaal normi saada, sest raseduse ajal ei soovitata dieeti pidada. Sinu kõhubeebi
vajab kõike kasvamiseks vajalikku, niisiis muuda ka oma toidusedel tervislikuks. Värskes õhus jalutamine, tervislik toit ja rahustavad joogaharjutused valmistavad sinu keha suurepäraselt rasestumiseks ette.

3. Tee ära see unistuste reis

Olete mõelnud oma kallimaga, et peaks millalgi ikka Austraalias ära käima. Tehke seda nüüd, enne veel, kui peate lisaks imikule kaasa võtma ka pool lennukitäit talle vajalikke asju ja ka lapsehoidja. Kui soovite koos eksootiliselt reisida, siis nüüd on selleks parima aeg, järgmine võimalus muretult kahekesi seigelda tuleb alles aastate pärast. Reisil olete ka kindlasti muretumad ja stressivabamad, mis omakorda lihtsustab rasestumist.

4. Vaata uue pilguga üle oma ravimid

Nüüd, kui plaanid rasestuda, räägi sellest ka oma arstiga. On ravimeid, mille pead võibolla välja vahetama ja on ravimeid, mida ei tohi raseduse ajal üldse kasutada.

5. Külasta hambaarsti

Lase oma hambad üle vaadata ja korda teha. Hammastes olevad põletikud teevad halba sinu tervisele ja võivad olla ohuks ka lapsele. Mõningate uuringute kohaselt võib põletikuline suu suurendada ka enneaegse sünnituse riski.

6. Mõtle vaktsineerimisele

Uuri oma arstilt, millised vaktsineerimised on sul tehtud ja millised tegemata. Mõningaid surnud viiruste baasil tehtud vaktsiine võib lasta süstida ka raseduse ajal, kuid leetrite mumpsi ja punetiste vastu peab olema vaktsineeritud enne rasedust. Kontrolli kas seda, kas ikka oled tuulerõugetele immuunne. Vereprooviga saab selle kindlaks teha. Kui ei, siis tea, et tuulerõugetesse ja punetistesse haigestumine raseduse ajal võib olla lapsele ohtlik. (Lase ennast tuulerõugete vastu vaktsineerida vähemalt kuu enne planeeritavad rasestumist.) Ehkki HIV test tehakse kõikidele rasedatele, võid ennast selle suhtes kontrollida ka enne rasestumist.

7. Tee remonti

Kui plaanid oma kodus remonti teha, siis tee seda enne rasestumist. Toksilised ühendid lakkides ja värvides ei pruugi raseduse ajal sinu tervisele head teha. Üldse tasuks eelistada võimalikult tervisesõbralikke remondivahendeid.

8. Võta foolhapet

Foolhape on sinu kõhubeebi arenguks ülioluline ja nii seda, kui ka B vitamiini peaks tunduvalt rohkem tarbima hakkama juba siis, kui rasestumist planeerid. See on kasuks nii sulle, kui beebile ja tagab, et beebi saab juba algusest peale sinu organismist kõik vajaliku, et normaalselt areneda.

9. Vähenda kofeiinikogust

Kui sulle meeldib väga kohvi juua, lausa paar tassi hommikul ja veel paar tassi päeva ka jooksul, lisaks ka koolajoogid, siis seda on sinu tulevase beebi jaoks liigagi palju. Alusta oma kofeiinikoguse vähendamist tasapisi juba nüüd. Pole küll täpselt teada, kui suur stimulant on kofeiin kõhubeebile, kuid arvatakse, et rohkem, kui tass päevas, pole siiski hea. Praegu koguse vähendamine on kasuks ka sulle endale, sest suur kofeiinikogus mõjub viljakusele pärssivalt.

10. Löö kokku oma eelarve

Lapse kasvatamine ei saa odav olema. Arvesta sellega, et pead pikka aega ka töölt eemal olema. Võibolla tasuks läbi mõelda ka see, millisel perioodil rasestuda, et vanemahüvitis suurem tuleks. Lööge mehega kokku oma laenud-liisingud ja praegused ning lapse saabumisega kaasnevad kulutused ja otsustage, milliseid muudatusi peate oma elukorralduses tegema. Võid uurida ka sama elustandardiga tuttavatelt, kellel on väikesed lapsed, kui palju nende kulutused suurenesid. Mõtle ka sellele, kas teie praeguses kodus on ruumi tulevase lastetoa jaoks.

11. Külasta oma juuksurit

Kui sulle meeldib oma juukseid heledamaks värvida, siis tee seda enne rasestumist. Pole veel väga veenvaid uuringuid selle kohta, kui kahjulikud on moodasad juuksevärvid raseduse ajal, parem karta kui kahetseda. Aga kõige parem on oma juuksed lasta toonida ja lõigata niimoodi, et ei peakski enam nii tihti juuksuris käima.

12. Naudi ekstreemsusi, kuni saad

Nüüd on viimane aeg veesuusatamiseks, mäesuusatamiseks, langevarjuhüpeteks, mootorratta ja saanisõitudeks ning muuks selliseks, mida raseduse ajal teha ei soovitata. Ja võib üldse juhtuda, et sa ei tee neid asju enam ka järgnevate aastate jooksul, sest sinu soov enda tervisega riskida väheneb pärast lapsevanemaks saamist tunduvalt.

13. Puhasta oma kassi liivakasti viimast korda

Sinu kiisukese eest hoolitsemine on alati olnud sinu töö, kuid kassi liivakastis võib oodata sind parasiite põhjustav toksoplasmoos ja seepärast palu oma partneril see töö üle võtta.

14. Seksi sagedamini

Sinu organism on rasestumiseks valmis vaid teatud ajal kuus. Kui sa ei viitsi kalendrit pidama hakata, siis lihtsalt seksi igal võimalikul juhul, vabam ja lõbusam ka, sest seda hirmu ju enam pole, et äkki jääd rasedaks.

14. Osta terve pakk rasedusteste

See ootuseaeg saab olema nii õnnelik-ärev, et osta need testid parem kohe ära. Muidu ajad veel mehe keste ööd valveapteeki, sest sulle tundub, et vist nüüd juba....  Pakitäis teste on aga vajalik sellepärast, et kohe esimesel kuul ei pruugi õnneks minna.