Sinu laps
Neljanda raseduskuu lõpp on käes ja loode kaalub nüüd 70-100 g ning on 16 cm pikkune. Loode põtkib jalgadega, mis on praegu kätest pikemad ja oskab kätega vehkides hõljuda teda ümbritsevas lootevedelikus nagu väikeses ookeanis. Võib juhtuda, et tunned juba loote väga õrnu liigutusi – umbes nagu liblikatiiva puudutus kõhus. Mõned esmarasedad hakkavad loote liigutusi tundma hiljem – umbes 24. rasedusnädala paiku.
Arenevad kuulmine, haistmine, nägemine, puute- ja maitsetundlikkus. Meelte areng on ettevalmistus sünnijärgseks eluks, kuid juba üsasiseselt kogeb laps meelte vahendusel nii iseennast kui ka teda ümbritsevat. Lapsel on sõltuvalt ema elustiilist välja kujunenud aktiivsed ja passiivsed perioodid – ta tunnetab öö ja päeva rütmi.

Sinu keha
Sinu kehas kasvab vere- ja lootevedeliku hulk, rinnad suurenevad, emakas laieneb ning platsenta areneb – see kõik põhjustab kaalutõusu, ehkki teised ei pruugi seda veel märgata. Mõne nädala pärast paistab rasedus kindlasti ka teistele välja.

Mida teha ja mida mitte
Hellita oma keha igal hommikul mõnusa aurava dušiga. Kasuks tuleb ka tubase õhuniisutaja kasutamine, mis leevendab rasedusaegset uimasust ja ninakinnisust. See tuleneb sellest, et su limaskestad on raseduse ajal paisunud suurenenud verehulga tõttu. Kasuks tuleb ka mereveetilkade pihustamine ninasõõrmetesse.

Füüsiline aktiivsus
Hoia oma selg sirge, sest kasvav emakas ja raskemad rinnad kallutavad su raskuskeskme ettepoole ning see võib omakorda põhjustada pingeid selgoos ja seljavalusid. Hea rüht on väga oluline, eriti, kui teed füüsilist trenni.

Paarisuhe
Julgusta ka oma partnerit tervislikumalt toituma ja alkoholist loobuma, nagu sina seda raseduse ajal teed. Kui laps sünnib, on ka tema tervem ning näeb parem välja.

Kaksikud
Kaks loodet, platsenta ja looteveekott lisavad parajalt raskust, mis jõuab su jalgadesse, nii et tõenäoliselt on sul jalad pidevalt väsinud ja valutavad. Paku neile leevendust mõnusalt soojas aromateraapilises jalavannis.