Sinu laps
Laps on nüüd ca 21 cm pikkune ja kaalub 150-350 g . Tal on moodustunud rasunäärmed ja hakkab kujunema nahaalune rasvkude, mis aitab säilitada kehatemperatuuri. Ehkki loode on endiselt püsivalt ümbritsetud tuttavatest ja turvalistest häältest – sinu tuksuv süda ja vere kohin, siis on ta nüüd  teadlik ka muudest välismaailma häältest. Loote nägemine areneb samuti – silma võrkkestad on valgusele rohkem tundlikud ja kui näitad oma kõhule eredat päikest, näeb loode punakat kuma. Samuti on loode omandanud mõned uued oskused: haigutamine, neelamine, imemine, luksumine ja nägude tegemine. Laps liigutab palju ja vahel seda ema juba ka tunneb.

Sinu keha
Sinu emakas on nüüd väikese meloni suurune ja ulatub nabani. Kasvav emakas nihutab sinu gavitatsioonikeset, mistõttu võib su tasakaalutunne kergelt kõikuda. Hormoon nimega relaksiin muudab su liigesed pehmemaks, mis võib mõjutada su rühti ning seetõttu põhjustada alaseljapingeid.

Mida teha ja mida mitte
Ära muretse, kui tunned teravaid valusid, mis algavad emaka tipust ja jooksevad alla häbemeluuni – seda põhjustab sidemete venimine, mis tekib seetõttu, et toetada kasvavat rasket emakat. Valusid saab leevendada pikali heites ja kõhtu padjaga toetades.

Tervis
Küpseta ja keeda kala ja mereannid korralikult läbi, et vältida võimalikke parasiite ja baktereid, mis võivad ohustada sinu kasvava lapse tervist. Väldi toorest kala (ka sushis) ja austreid. Rasedatel soovitatakse vältida hai-, mõõkkala- ja kuningmakrelliliha, mis sisaldavad loote aju arengut ohustavaid elavhõbedaühendeid.

Füüsiline aktiivsus
Kindlasti ei ole hilja kerge treeninguga alustada, kui sa seda veel teinud pole. Füüsiline aktiivsus tõstab su tuju, maandab stressi ja hoiab alakehalihaseid toonuses. Kui tahad liituda spordiklubiga, siis konsulteeri enne arsti või ämmaemandaga. Parim lahendus on raseduse ajal valida madala koormusega trenn, mis ei koorma liigeseid – jalutamine, ujumine ja rasedusaegne jooga.

Paarisuhe
Ärge laske rahamuredel oma suhet rikkuda. Lapse saamine võib teie eelarvet mõjutada, aga kui mõtlete tulevikuks välja sobiva finantsstrateegia, tunnete end mõlemad turvalisemalt ja saate koos ühiste eesmärkide poole liikuda.

Vennad ja õed
Leia oma lapsele mõni tuttav laps, kes on ka ise suurem õde või vend ja julgusta neid omavahel sõbrustama. Kui oled ise vanem õde, räägi oma lapsele, kuidas noorema õe või venna eest hoolitseda.