Sinu laps
Loode on nüüd nagu väike võimleja, kes kaalub u 200-400 g ja on umbes 23 cm pikkune. Tema käed ja jalad on nüüd proportsioonis muu kehaga, hakkab kujunema nahaalune rasvkude, mis aitab säilitada kehatemperatuuri.
Lootel on kindlad magamisajad, ta haigutab ja tunneb maitseid. Loote lihaste ja aju vahelised motoneuronid ühenduvad omavahel, mis tagab talle kontrolli oma liigutuste üle – nüüd saab laps käte ja jalgadega vehkida, end keerata, pöörata ja sirutada täpselt siis, kui ta ise seda soovib. Loote igemetes on jäävhammaste alged. Tema kehas luustuvad pehmed kõhred ja kaitsev müeliinikiht vormub ümber selgoo.
19.-21. Rasedusnädalal suunatakse sind teisele ultraheliuuringule, mille eesmärgiks on loote väärarendite avastamine. Uuringu käigus täpsustatakse loote arengu vastavus raseduse suurusele, lootevee hulk, platsenta asukoht ning uuritakse põhjalikult loote organsüsteemide arengut. Loe looteuuringutest pikemalt siit...

Sinu keha
Võid märgata, et rinnad on muutunud tundlikumaks ja suurenenud ning rinnanibud tumenenud. See on ettevalmistus rinnaga toitmiseks. Rindadest võib mõnel naisel 3.–4. raseduskuu ajal erituda õige pisut piima. Tasapisi hakkab keha ladestama ka varusid rinnaga toitmise ajaks. oled tõenäoliselt juurde võtnud 3-6 kg (sealhulgas ca 170 g platsenta, 320 g lootevedeliku ja 350 g suurenenud rindade arvelt).  Nii võid märgata, et kehavormid muutuvad veidi ümaramaks.
Hea oleks järjepidevalt vaadata üle oma rüht, et ennetada kõhu kasvamisega tekkida võivat vale kehahoiakut ning sellest tingitud seljavaevusi.

Mida teha ja mida mitte
Ära võta kuuma vanni – kuumus võib arenevat loodet kahjustada. Kui soovid soojas vees lõõgastuda, siis 10 minutiline parajalt soojas vees vann on sulle ja lapsele ohutu (36C ja jahedam).

Tervis
Söö korralikult. Raseduse jooksul on mõistlik kaalus juurde võtta kuni 15 kg. Dieedipidamine raseduse ajal võib loodet kahjustada – kui sa ei saa piisavalt vajalikke toitaineid, võib see mõjutada loote arengut ja kui oled alakaaluline, võib laps sündida liiga madala sünnikaaluga või enneaegselt. Juurviljad, puuviljad, täisteratooted ja madala rasvasusega piimatooted on raseduse ajal tervislik menüüvalik.

Füüsiline aktiivsus
Kui su selg hakkab streikima, proovi ühte lihtsalt sirutust: istu toolil või põrandal ja siruta jalad sirgelt enda ette. Langeta aeglaselt pea põlvede suunas ja puuduta sõrmedega oma varbaid, seejärel tõuse aeglaselt püsti. Sama liigutust teed kindlasti ka edaspidi peale sünnitust – kasvõi siis, kui pead köögipõrandalt ühe väikese inimese poolt eemalevisatud makarone üles korjama.

Paarisuhe
Kasuta juhust, kuni veel paar kuud on sinu kõht veel väike ja saad kergemini ringi liikuda – plaanige partneriga mõnusaid jalgsimatku või nädalavahetuse väljasõite.

Kaksikud
Kaksikute ootajatel on suurem risk preeklampsia ehk rasedusaegse hüpertensiooni tekkeks ja ekspertide sõnul ei osata öelda, kuidas seda on võimalik vältida. Tasub oma tervise eest hoolt kanda ning igasuguste uute sümptomite korral arstiga nõu pidada.