Spetsialistid soovitavad:

1. Tegele joogaga

Stress võib hormonaalset tasakaalu väga palju mõjutada. Seetõttu on oluline stressi ennetada, võttes iga päev aega iseendale. Keskendu rahulikult oma hingamisele, võttes mõningaid levinud joogapoose (allavaatav koer või beebi asend). Joogas keskendutakse sügavale hingamisele, selle tulemusena südamerütm aeglustub ning keha toodab sel ajal vähem stressihormoone. On tõestatud, et kui tegelete 2 korda nädalas joogaga (korraga 45 minutit), aitab see tõsta viljakust.

2. Jäta hüvasti oma parabeene jm kemikaale sisaldavate kosmeetikavahenditega.

Paljud huulepulgad, küünelakid ja lõhnaõlid sisaldavad kemikaale, mis võivad häirida teie suguhormoone. Eelista ökoloogiliselt puhtaid kosmeetikavahendeid.

3. Rikasta oma menüüd tervislike toiduainetega

Söö rohkesti värsket salatit, köögivilju, täisteratooteid jne. Eelista orgaaniliselt puhtaid puu- ja köögivilju, mida ei ole pritsitud keemiliste pestitsiididega, mis võivad vähendada viljakust, kuna see rikub suguhormoonide tasakaalu. Pestitsiidid on põllumeestele üsna atraktiivsed tõrjevahendid, kuna nad vähendavad olulisel määral kahjurputukate teket ja seetõttu kasutatakse neid üsna palju. Vali orgaaniline toit ning pese kõiki puu- ja köögivilju hoolikalt, et eemaldada kõik keemilised jäägid.

4. Unusta suitsetamine, alkohol, uimastid – mõtle, mis Sulle hetkel tähtsaim on – kas see punane vein või kauaoodatud unistuse täitumine?

Tõsi, kergem on seda öelda, kui teha, kuid nii suitsetamine kui alkoholi tarbimine muudavad rasestumise palju keerulisemaks. Briti meedikute uurimuse kohaselt vähendab naine oma rasestumisvõimalusi suitsetamise korral 10 – 40%. Ja pole ju üllatus, et toksiinid, mis on sigarettides, kahjustavad munarakkude kvaliteeti ning mõjutavad ovulatsiooni.

5. Foolhape ja kaltsium on olulised ained – pea oma arstiga nõu, kas võtta neid eraldi juurde või lisada oma menüüsse teatud toiduained juurde.

Uurimustes on kindlaks tehtud, et foolhape mitte ainult ei aita ennetada sünnidefekte, vaid aitab ka kiiremini rasestuda. Tehti kindlaks, et naistel, kes tarbisid multivitamiini, milles sisaldus foolhape, olid regulaarsemad menstruatsioonitsüklid ning suuremad võimalused rasestumisel. Lisaks – võttes seda B vitamiini, võib tähendada, et naised, kes viljakusravi vajavad, peavad võtma vähem ravimeid ovulatsiooni esilekutsumiseks ning munarakkude tootmiseks. Fertiilses eas naistele soovitatakse võtta vähemalt 400 mikrogrammi foolhappe sisaldusega multivitamiine raseduse eel ning ajal. Lisaks võid rikastada oma menüüd foolhapet sisaldavate toiduainetega – nagu näiteks tsitruselised, tumeroheliste lehtedega salatid, täisteraleivad ning oad.

6. Mine arsti juurde!

Ennetav visiit on parimaid võimalusi hindamaks oma rasestumise võimalusi ja lahendada probleeme raseduse eel. Näiteks kõrge vererõhk või kilpnäärme probleemid on nähtused, mis mõjutavad viljakust ning samas on ravitavad. Ka ravimata suguhaigused – nagu näiteks klamüüdia või gonorröa mõjutavad viljatust. Kui oled juba arsti juures, siis saab ka selle üle kontrollida, kas oled vaktsineeritud nt teetanuse ja punetiste vastu.

7. Limpsi jäätist!

Uurimused on näidanud, et naistel kes tarbivad täisrasvasisaldusega piimatooteid, on väiksem risk viljatusele. Kuna täisrasvasisaldusega piimatoodete ületarbimine ei ole jällegi organismile kasulik (ei Sinu veresoontele ega ka peenikesele pihale), siis piira nende tarbimist ühele korrale päevas.

8. Mine varem magama!

Sea kvaliteetne uni oma prioriteediks! 80% ovulatsioonidest toimuvad kesköö ja kella 4 vahel hommikul. See tähendab siis, kui oled oma kõige sügavamas unes. Rahutud ööd, mil magad liiga vähe või uni pidevalt katkeb, võivad nõrgestada immuunsust, segada reproduktiivsete hormoonide taset ning takistada ovulatsiooni. Parim viis unekvaliteeti tõstmiseks on kofeiini vältimine 6-8 tundi enne magamaminekut ning kindlal kellaajal magamamineku/ärkamise rütmi sisseseadmine.

9. Veendu, et tarbid „viljakuse-sõbralikke“ süsivesikuid!

On raske uskuda, et saiakeste ja kookide söömine võib kahjustada viljakust (rääkimata talje ümbermõõdust), kuid uurimused on seda tõestanud. Need nn „halvad“ süsivesikud (saiakesed ja koogid, mis sisaldavad valget jahu, suhkrut, valget riisi, valget kartulit), on enamasti suure suhkrusisaldusega ning imenduvad väga kiiresti vereringesse. Seejärel tõuseb insuliini tase, et liigutada suhkur verest rakkudesse, kus seda saab kasutada energiana. Kui organismis on pidevalt veresuhkru tase kõrge, hakkavad juhtuma halvad asjad – võetakse kaalus juurde, kolesteroolitase tõuseb ning reproduktiivsete hormoonide tase kukub. Seega tasub tarbida „häid“ süsivesikuid, mida leidub köögi- ja puuviljades, täisteraleivas ja -pastas ning ubades.

10. Liiguta ennast!

Pane ajakiri käest, lülita oma arvuti välja ning mine otsekohe jalutama või jooksma! See on kõige kiirem ning vahetum võimalus viljakust tõsta. Ükskõik, milline aeroobne treening – tantsimine, rattasõit, ujumine, liikumine lifti asemel treppidest, paneb südame ja kopsud intensiivsemalt tööle ning kannab toitaineterikka hapnikuga rikastatud vere organismi laiali. See, kui tihedalt Sa treenid ja kui intensiivselt, on otseselt seotud ka viljastumisvõimega. Uurimuse kohaselt („The Nurses’ Health Study“), kus uuriti 20 000 naissoost meditsiiniõe toitumisharjumusi ja elustiili, tuli välja, et nende seas, kes treenisid intensiivselt vähemalt 5 tundi nädalas, oli viljatuse esinemissagedus oluliselt madalam. Aja leidmine regulaarse treenimise jaoks, mis tõstab Sinu südamelöögi sagedust, võib olla üks parimatest sammudest, mida beebiootuseks valmistumisel ette võtta.

11. Pane kinni aeg hambaarstile!

Igemepõletik on väga levinud, kuid selle ravimata jätmisel võib tekkida parodontiit, mis on juba väga tõsine ja ohtlik igemehaigus, sest põletikutekitajad võivad läbi vereringe jõuda suguhormoonideni. Seda saab vältida korraliku suuhügieeni hoidmise ning regulaarsete külaskäikudega hambatohtri juurde.

12. Kasuta loodussõbralikke puhastusvahendeid!

Paljud meist ei mõtle ilmselt sellele, kui palju kahju võib meie munasarjadele teha kodukeemia – kõikvõimalikud puhastusvahendid, millega puhastame vannitubasid, tualettruume jne. Tegelikkuses on riskid väga suured! Levinumad puhastusvahendid sisaldavad tihti aineid, mis mõjutavad viljakust ning samuti tõstavad riski nurisünnituseks ning loote väärarenguteks, kui oled juba beebiootel. Seetõttu soovitatakse kodused puhastusvahendid üle vaadata ning vahetada välja „roheliste toodete“ vastu.

13. Uuri oma vanematelt perekonna meditsiinilise ajaloo kohta

Sa ei saa küll muuta oma DNA-d, kuid saad uurida välja, milliste haiguste suhtes on Sul kõrgendatud riskid, kuna need on varasemalt esinenud Sinu suguvõsas. Geneetiline uuring aitab tuvastada haigusi, mida Sina ja Su partner võite edasi anda oma järglastele. Sellelaadsete teadmiste omamine enne rasestumist aitab Sinu arstil jälgida raseduse normaalset kulgu ning sünnitada terve laps.

14. Transrasvad menüüst välja!

Toiduainetetööstus armastab transrasvu, mis on rasvad, mis muudetud kunstlikult vedelast tahkeks, et pikendada toodete säilivusaegu.1980. aastatel hakati uurima transrasvade mõju tervisele. Uuringud on näidanud, et transrasvade tarbimine toiduga võib suurendada südame-veresoonkonna haigustesse haigestumise riski ja tõsta nn halva kolesterooli taset veres. Selle täpsed biokeemilised mehhanismid pole veel lõplikult selged. Kahjuks põhjustavad transrasvad ka põletikulisi protsesse organismis, mis teatavasti mõjuvad halvasti ovulatsioonile. Roogi need viljakuseröövlid oma menüüst välja, lugedes hoolikalt tootepakenditel olevaid koostisosade kirjeldusi. Iga koostisosa, mida on võimalik leida „osaliselt hüdrogeenitud õli“ või „taimerasva“ nime alt, sisaldavad transrasvu, isegi, kui sildil on kirjas, et „ei sisalda transrasvu“. Tootjatel on lubatud seda väita, isegi, kui toode sisaldab vähesel määral transrasvu, mis siiski mõjub organismile kahjulikult.
Lisaks tuleks vältida praetud toite, mis valmistatud osaliselt hüdrogeenitud õlis (mida kasutavad paljud kiirtoiduketid). Uurimuse (Harvard School of Public Health, 2009) tulemusel selgus, et naistel, kes tarbisid transrasvu, oli 70% väiksem tõenäosus rasestuda, kui nendel, kes transrasvu ei tarbinud. Isegi 4 gr transrasvu päevas on piisav, et tekitada probleeme.

16. Kasuta spermasõbralikku libiainet

On palju põhjuseid, mis põhjustavad tupekuivust – stress, madal östrogeenitase, isegi teatud ravimid (sh mõned viljakuse ravimid). Ole ettevaatlik nende libiainete kasutamisel, mis on tehtud vee või nafta baasil. Need tooted võivad takistada seemnerakkude liikuvust. Võib väita, et enamus libiainetest on spermale ohtlikud.

17. Kontrolli oma ravimikapi sisu

Kõige kindlam on konsulteerida oma arstiga rohtude osas, mida hetkel võtad. Uuri järele, kas need võivad takistada rasestumist mingil moel. Näiteks osad ravimid võivad häirida munarakkude vabanemist.

18. Söö liha asemel punast kala

Liha on üldiselt täis küllastunud, artereid ummistavaid rasvu. Punane kala sisaldab enamasti monoküllastumata rasvu, mis on südamele kasulikud ning üks parimaid viise omastada omega 3 rasvhappeid, mis suurendavad verevoolu emakasse ning sellega ka rasestumisvõimalust. Võimalusel tuleks eelistada loodusest püütud punast kala, sest kasvanduste kalad võivad sisaldada kahjulikke aineid.

19. Osta ovulatsioonitest

Et rasestuda, peavad seemnerakk ja munarakk omavahel kohtuma, mis tähendab, et rasestumiseks peab seksimist väga õigesti ajastama. Ovulatsioonitest aitab kergendada pidevat arvutamist ja mõistatamist, millal võiks ovulatsioon aset leida. Enamik testide indikaatorribad töötavad uriini baasil, st uriinitilgad tulevad testribale tilgutada või otse sinna peale urineerida, et avastada hüppeliselt kõrgenenud hormoonitase, mis on märgiks, et munasarjad on kohe vabastamas munarakku. Testida soovitatakse iga päev samal kellaajal ning soovitav on 4 tundi enne testimist mitte tarbida vedelikku.

Kasutatud materjal: www.parenting.com

Jaga
Kommentaarid