Sinu laps
Laps muudkui kasvab ja kasvab, ta kaalub ca 350 g ja pikkust on ca 28 cm. Loote esimesed silma- ja purihambad arenevad igemealuses kõvakoes. Lootel on nüüd silmad, ehkki silmaiiristel puudub veel pigment. Esimesena viiest meelest areneb välja loote kompimismeel – läbi keeramise, vehkimise ja sirutamise. Nüüd, kus lootel on täielikult väljakujunenud neuronite arv, suudab ta aju saadud infot ka töödelda.
Kopsud arenevad nüüd jõudsalt ja laps teeb üha enam hingamisliigutusi, mis sarnanevad sünnijärgse hingamisega.
Poisslastel on munandid formeerunud ja alustanud laskumist munandikotti. Lapse sisekõrvas olev tasakaaluelund areneb välja 24. rasedusnädalaks. Nii ema kõhus olev kui ka juba sündinud laps armastab end liigutada, talle meeldivad kiigutused ja õõtsumine ema keha liikumise rütmis. See ergutab tasakaaluelundi arengut.

Sinu keha
Sa ei suuda ohjeldada oma magusaisu? Maiustused ja shokolaad on tihti need, mille järele lapseootel naistel isu tekib. Tihti tarbitakse rohkem ka tsitrusvilju ja mahlu. Maitsete kõikumine äärmusest äärmusesse on raseduse ajal tavaline – ning vürtsikad kevadrullid ja magus parfüüm, mis sulle enne rasedust kõige enam meeldisid, ajavad sind nüüd iiveldama.

Mida teha ja mida mitte
Kui öösel und ei tule, siis ära jää voodisse küljelt küljele keerama. Kui oled rahutu või uni ei tule ebamugava asendi tõttu, siis tõuse voodist üles ja leia endale mingi igav tegevus, kasvõi hämaras toas teleka vaatamine. Uni saabub varem, kui arvatagi oskad.

Tervis
Helista arstile või ämmaemandale, kui sul esineb veritsust, tugevaid peavalusid, käte ja näo paistetust või pidevat alakõhuvalu; samuti siis, kui vahetpidamata oksendad, sul on kõhulahtisus või kõrge palavik kauem kui 24 tundi. Need sümptomid võivad viidata võimalikult tõsisele terviseprobleemile. Alati, kui tekib mingi uus ja seletamatu sümptom, helista oma arstile.

Füüsiline aktiivsus
Nüüd võiksid valida madala koormusega harjutused – vesiaeroobika ja ujumine lasevad sul end kaalutuna tunda ja lasevad jalgadel igapäevasest koormakandmise rollist vahepeal puhata.

Suhted
Nüüd, kus hakkad ise emaks saama, muutub ka sinu suhe oma emaga. Leppige rohkem kohtumisi kokku ja kutsu ta endaga mõnikord kaasa, kui arsti juurde kontrolli lähed.

Õed ja vennad
Kui oma vanema lapsega pargis jalutate, siis näita talle teiste perede beebisid ja vaadake väikeste laste pilte raamatutest. Võite ka osta beebinuku, kelle peal päris tita eest hoolitsemist harjutada.

Kaksikud
Konsulteeri imetamisnõustajatega, kuidas hakkama saada kaksikute imetamisega.