Sinu laps
Käes on 7. raseduskuu ja lapse 23. elunädal. Sel nädalal kaalub laps juba umbes 670 g. Tema süda lööb nii kõvasti, et kõrva sinu kõhu vastu pannes võib seda kuulda. Loote kopsud valmistuvad hingamiseks. Suguelundid on nüüd peaaegu täiesti välja arenenud. Loode oskab kätt rusikasse panna ja võib juba näidata eelistust kasutada paremat või vasakut kätt.
Laps on nüüd vastsündinu proportsioonidega. Tal arenevad lihased ja naha alla lisandub rasvapolstrit, mis kaitseb pärast ilmaletulekut temperatuurimuutuste eest. Nahk on veel õhuke ja kortsuline.

Sinu keha
Sinu emakas on nüüd umbes jalgpallisuurune. Päeval hoiavad sind rakkes lapse saabumisega seonduvad askeldused ja beebivarustuse tellimine, arstivisiidid jne., ent ka öösel ei anta sulle hingetõmbeaega, kuna unenäod on raseduse ajal tihti väga erksad ja meeldejäävad.

Mida teha ja mida mitte
Joo pidevalt ja hoia veepudel alati endaga kaasas. Vedelikupuuduse vältimine aitab ennetada käte ja jalgade paistetust, mis raseduse selles faasis võib tekkida, eriti siis, kui on soojad ja niisked ilmad. Kui su nägu või käed tunduvad ebaharilikult paistes ja see tekib ootamatult, võta ühendust oma arstiga – tegu võib olla võimaliku preeklampsiaga, mis on ohtlik rasedusaegne seisund.

Tervis
Kas oled mõelnud, et peaks minema 3-D/4D ultraheli tegema? 3D/4D uuringuks on sobivaim aeg 24.-28. Rasedusnädal, kuid ka sellel ajal võib juhtuda, et lapse asendi tõttu ei ole näost pildi saamine võimalik. Kuna Haigekassa hinnakirjas seda uuringut ei ole, siis on see rasedale tasuline.
Kas plaanite enne lapse sündi puhkusele sõita? Lennureisi puhul peaksid lendama enne 36. rasedusnädalat (kui sul on oht enneaegseks sünnituseks, siis kindlasti varem). Pikad lennureisid võivad põhjustada vere hüübimist ja trombide teket – ürita lennukisalongis sageli püsti seista ja jalgu sirutada ning pidevalt vett juua. Rasedana reisimisest loe pikemalt siit...

Füüsiline aktiivsus
Kasvav kõht muudab su tasakaalu ebakindlaks, võta seda trennis arvesse või jäta hüppamine ja järskude liigutuste tegemine ära.

Paarisuhe
Võtke teineteise jaoks aega ja sööge kasvõi keset tööpäeva koos lõunasööki.

Vennad ja õed
Näita vanemale lapsele tema fotosid esimesest eluaastast ja räägi tema beebiajast. Räägi, et titad nutavad sellepärast, et nad ei oska veel rääkida ja vajavad kogu aeg ema ja isa tähelepanu. Rõhuta, et ehkki alguses võtab beebi kogu vanemate aja, kasvab temast hiljem samasugune suur laps nagu praegu tema õde või vend.

Kaksikud
Kui pead voodirezhiimil olema, siis tea, et sa pole üksi – paljud kaksikute ootajad peavad raseduse teises pooles oma igapäevaseid tegevusi piirama. Täpsusta oma arstiga, mida tohid teha ja mida mitte. Mõned naised vajavad päeva jooksul vaid tunnikese puhkust, teised rohkem.