Sinu laps
Lapsel on näha kulmud ja ripsmed. Alates 26. rasedusnädalast hakkab ta avama silmi ning reageerib valgusele, mis jõuab temani läbi ema kõhu. Arvatakse, et laps tajub muutusi heleduse astmes. Nii võib ta näiteks pilvitul suvepäeval päikesevalgusest omal moel osa saada.
Kuulmisvõime täiustub iga päevaga ning laps saab üha enam osa teda ümbritsevast välismaailmast. On avastatud, et väliskeskkonnast lapseni jõudvad helid võivad lapse südame tööd kiirendada. Nii ema, isa kui ka teiste pereliikmete hääled jõuavad temani. Laps kuuleb meid enne kui meie teda!

26.–28. rasedusnädala vahel hakkavad tööle maitsenäärmed. Laps suudab eristada magusat, mõru, haput ja soolast ning ilmutab tundlikkust ka maitse tugevuse suhtes. Esimesed maitseelamused saab laps lootevee vahendusel. Lootevesi arvatakse olevat sama maitse ja lõhnaga mis ema ternespiimgi. Seega on lapsel juba enne sündi eeldused eristada ema rinnapiima maitse järgi. Loote aju täiustub kiiresti.  Loode on üle 30 cm pikk ja kaalub 900 g.

Sinu keha
Nüüd võid hakata tundma raseduse viimase trimestri tüüpilisi vaevusi – ehkki teine trimester pole veel läbi. Su selg valutab, jalad tõmbuvad krampi ja kõht teeb liikumise raskeks. Boonusena on paljudel naistel raseduse selles staadiumis juuksed väga kohevad ja läikivad tänu suurenenud östrogeeni ja progesterooni tasemele organismis. Üksikutel on juuksed, vastupidi, kehvas vormis, aga see peaks pool aastat peale sünnitust mööduma.

Mida teha ja mida mitte
Varusta oma keha rauarikaste toitudega – läätsed, spinat jne. Vajadusel kirjutab arst sulle välja rauapreparaadi. Juhul, kui lastetoas remonti teete, siis tuleb kindel olla, et lapse sünniks on kõik kahjulikud värviaurud kadunud.

Tervis
Sulle tundub, et teised lapseootel naised on kas sinust suuremad või väiksemad? Selline võrdlemine on loomulik, aga võib olla eksitav. Kõhu suurus ei sõltu pelgalt loote suurusest, vaid ka tema hetkeasendist ja muudest aspektidest. Ka lapseootel naise üleüldine lihastoonus on määrav – kui sul on treenitud lihased, võib kõht olla väiksem. Kui arsti sõnul on lapse kasvuga kõik korras, ei pea sa muretsema.

Füüsiline aktiivsus
Sinu jalad ja puusad saavad emaka raskust kandes korralikku vatti, nii et luba neile puhkepause. Istu põrandal ja siruta parema jala pahkluu üle vasema jala põlve. Paremat kätt põrandal hoides tõmba paremat reit vasakule poole ja vaata üle parema õla väljapoole. Hoia asendit ja siis tee sama venitus ka teise kehapoolega.

Paarisuhe
Kui rasedusega kaasnev hakkab sinu ja partneri vahele pingeid tekitama, siis võtke rahulikumalt. Minge komöödiat vaatama, laenutage lõbus film või tehke lihtsalt üksteisele lollakaid nägusid. Huumorimeele säilitamine, nali ja naer, aitab igapäevases perekonnaelus väga palju kaasa, eriti, kui olete peatselt lapsevanemateks saamas.

Vennad ja õed
Kui olete sündivale lapsele juba nime välja valinud, siis kasutage seda igapäevases kõnes oma vanema lapsega. Võite kasutada ka hüüdnime.

Kaksikud
Odavmüükidelt tasub varuda beebivarustust – erinevas suuruses mähkmeid, niisutusrätte ja muud tarvilikku – neid hakkab edaspidi kuluma rohkem, kui arvatagi oskate.