Sinu laps
Alanud on viimane trimester ja su lapse pikkus on umbes 35 cm ja kaalub umbes 900- 1300 g. Viimase kuuga on loode kaalus pea kaks korda juurde võtnud. Loote seni siledale ajule tekivad kurrud ja vaod. Tal on veel piisavalt ruumi emakas ringiliikumiseks. Tita teeb regulaarseid hingamisliigutsui. Tema nahk on kortsuline ja tumepunane, silmad reageerivad valgusele.
Perioodi lõpuks on kesknärvisüsteemi küpsus selline, et võimaldab lapsel kontrollida oma hingamist ja reguleerida kehatemperatuuri. Sündimisega on siiski veel aega, sest ainus parim arengukeskkond lapsele on veel emakas.

Sinu keha
Nüüdseks oled kaalus juurde võtnud tõenäoliselt 7-10 kg. Sinu emakas on tõusnud 7cm nabast kõrgemale ja pressib neerude ja põie vahelisele alale, mis põhjustab uriinivoo aeglustumist. Progesteroon põhjustab kuseteede suuremat vastuvõtlikkust bakteritele, näiteks E. Coli – kui need ravimata jätta, võib tulemuseks olla tõsine neerupõletik või enneaegne sünnitus. Kohe, kui tunned urineerimisel valu või põletavat tunnet, võta ühendust arstiga.

Mida teha ja mida mitte
Kui pead pikemat aega arvuti taga olema, siis liigesevalu vältimiseks siruta end tihti ja anna sõrmedele, randmetele ja käsivartele puhkust. Sinu organism kogub vedelikku, mis põhjustab närvide paisumist ja pitsitust – see omakorda võib viia karpaalkanali sündroomini. Jälgi, et su istumisasend oleks ergonoomiliselt õige – arvutiga töötades peavad su käevarred ja randmed olema sirged ja põrandaga paralleelselt.

Tervis
Igaks juhuks võid arstilt uurida, mis tingimustel sünnitust esile hakatakse kutsuma ja milliseid protseduure sealjuures rakendatakse. Isegi kui enamus peale tähtaega sündinud lapsed on täiesti terved, on komplikatsioonide risk siiski seda kõrgem, mida enam tähtaeg üle läheb. Ja kui sünnitad ikkagi õigel ajal, oled vähemalt end vaimselt ette valmistanud ka teiste stsenaariumite jaoks.

Füüsiline aktiivsus
Väga lihtsat kätesirutust saad teha nii, et seistes või istudes vii käed selja taha ja võta ühe käega teisest kinni. Tõmba käed seljataga kõrgemale ja tagasi, siis vabasta käed. Tee nii 10 korda.

Paarisuhe
Kui sinu ja su lähisugulaste arvamused sünnitusest lähevad lahku (sina pooldad loomulikku sünnitust, nemad jälle väidavad, et tuimestusega on lihtsam), siis aktsepteeri nende hoiakuid ja väldi argumentide lendulaskmist – nad soovivad sulle head ja täna neid selle eest. Diplomaatilise käitumise õppimine aitab sind vältida ka tulevasi perekonnaliikmete vahelisi sõnasõdu, kasvõi lastekasvatuse teemadel.

Vennad ja õed
Vali koos vanema lapsega tema fotoalbumist üks beebifoto, et sa saaksid selle sünnitama minnes haiglasse kaasa võtta – foto oma lapsest tõstab sünnitusel su meeleolu ja tuletab meelde, kui tähtis ta sulle on.

Kaksikud
Isegi ühe beebi rinnaga toitmine võib osutuda väljakutseks, nii et mõte mitmikute toitmisest võib tõeliselt ära ehmatada. Tegelikult toidavad umbes 32% mitmikute emadest oma lapsi rinnaga vähemalt kuus kuud. Uuri kaksikute korraga imetamise viise, mis säästab sind sellest, et üks laps peab näljasena oma järge ootama.