Sinu laps
8. raseduskuuga saab alguse lapse 27. elunädal. Iga päevaga aina enam näeb loode välja nagu vastsündinu. Selle nädala lõpuks kaalub loode umbes 1,23 kg. Nüüd võtab ta iga nädalaga kaalus üsna palju juurde. Lapse energilised liigutused on nüüd pea kogu aeg tuntavad.

Sinu keha
Emakapõhi ulatub nüüd juba 10 cm nabast kõrgemale, jättes ribikontidele ja diafragmale hingamiseks vähem ruumi. Emakas avaldab survet ka põiele, mistõttu käid jälle sagedamini tualetis. Platsenta, mis on lapik ja ümar nagu kook, varustab loodet hapniku ja toitainetega – järgmisel nädalal kaalub platsenta juba ca 420 g. Loode võib olla juba pea-allapoole-asendis, sedasi end sünniks ette valmistades. Isegi, kui loode on tuharseisus, pea allapoole, on tal veel piisavalt aega ümberpööramiseks. Kui loode end ümber pöörab, vajub loode alla ja pea jääb vaagnaluude vahele sünnikanalisse.

Mida teha ja mida mitte
Söö piisavalt rasvarikkaid toite – ja mitte ainult jäätist ja peekonit, vaid ka „kasulikke“ Omega-3 rasvhappeid sisaldavaid toiduaineid, mis on olulisel kohal aju ja närvirakkude arengus. Neid leidub rapsiõlis, linaseemnetes, kreeka pähkli õlis, rasvases kalas.

Tervis
Ehkki sünnituseni on veel paar kuud aega, vii end sellega seonduvaga kurssi. Uuringud tõestavad, et kui sa tead täpselt, kuidas sünnitus toimub, on sul kogu protsessi üle suurem kontroll – see omakorda vähendab hirmu sünnituseees ja sa talud isegi valu paremini. Teadmises tõepoolest peitub jõud.

Füüsiline aktiivsus
Raseduse ajal võivad sinu kõhu pikilihased üksteisest lahku venida, aga selle pärast ei peaks muretsema – tavaliselt taastub see peale sünnitust. Praegu ei peaks sa enam tegema alakõhulihaste harjutusi.

Paarisuhe
Kui käid perekooli tundides, siis hoia oma partnerit kursis, millised strateegiad sulle sobivad ja millised mitte. Harjuta perekoolis õpitut ka kodus, nii et teil sünnitusel jaguks piisavalt praktilisi oskusi.

Vennad ja õed
Palu oma lapsel aidata end väikestes toimetustes nagu näiteks beebiriiete kokkupanek ja lastetoa ümberkorraldamine.

Kaksikud
Konsulteeri oma arsti või ämmemandaga, kas seks on sulle ohutu, kuna kaksikute ootajad peavad sageli olema ettevaatlikumad.