Sinu laps
Lapse kehavormid muutuvad nüüd aina ümaramaks, talle koguneb üha rohkem nahaalust rasvkudet. Immuunsüsteem ei ole veel küps, vaid alles kujuneb. Kopsud on küll välja arenenud, kuid üsaväliseks eluks ei ole ta siiski valmis – juhul, kui laps peaks sel ajavahemikul sündima, vajab ta kindlasti erihooldust. Ta kaalub umbes 1,35 kg ja on 36 cm pikk. Loote närvisüsteem on peaaegu välja kujunenud, tema närvikiud on nüüd ümbritsetud müeliinkestaga, mis võimaldab närviimpulssidel kiiremini liikuda.

Sinu keha
Kolmandal trimestril algavad jälle ebamugavused – pidev urineerimine, paistes jalad, valusad hemorroidid, piinav seljavalu, kõrvetised. Pole ime, kui sa hästi magada ei saa, mistõttu võib tekkida uus kaebus: unetus. Tegelikult väidavad mõned eksperdid, et sünnituseelne unetus valmistab sind ette eluks vastsündinuga. Umbes kümne nädala pärast praegused vaevused aga kaovad – ja nende asemel on su kätel väike häälitsev beebi.

Mida teha ja mida mitte
Tugevatoimelised seebid kaotavad su nahalt kaitsekihi – kasuta leebeid niisutavaid nahahooldusvahendeid, näiteks selliseid, mis sisaldavad kakaovõid või E-vitamiini.

Tervis
Uuringud näitavad, et lapseootel naised vaevlevad unetuse käes peamiselt kolmanda trimestri ajal – suuresti seepärast, et nad peavad öösel mitu korda tualetis käima. Et öösel rohkem puhata, siis väldi suuremat vedelikutarbimist õhtul peale kella kuut ning joo päeva jooksul piisavalt vett.

Füüsiline aktiivsus
Rasedusaegsed hormoonid muudavad su liigesed pehmemaks, mistõttu on kõrgenenud risk nende vigastamiseks. Kui kasutad trennis hantleid, siis nüüd vaheta raskemad kergemate vastu välja.

Paarisuhe
Su partner võib lähedussuhet lapsega arendada ka temaga läbi kõhu rääkides. Kui kodus muusikat kuulate, siis teadke, et teil on ka kolmas kuulaja – kõhubeebi.

Kaksikud
Tõenäoliselt oled nüüd kogu aeg väsinud. Luba enesele sagedasi puhkepause ja kui töötad kodust väljaspool, siis kaalu varajast dekreetiminekut. Paljud kaksikute ootajad määratakse sel ajal voodirežiimile või kandma lootemonitori.