Sinu laps
Käes on 33. rasedusnädal ja lapse 31. elunädal. Sinu beebi kaalub nüüd 1,6 kg ja võtab iga nädal jõudsasti kaalus juurde (ca 230g). Lapse käed ja jalad on ülejäänud keha suhtes proportsionaalsed. Pikkust on juba ligi 40 cm ja lapsel on nüüd vähem liikumisruumi ning mahub veel natuke keerama ja pöörama.

Sinu laps
Võtad nüüd iga nädal umbes 450 g juurde, aga söömine ei ole enam nii nauditav kui varem. Kasvav kõht pressib vastu magu, raskendab seedimist ja põhjustab kõrvetisi.

Mida teha ja mida mitte
Söö rohkem kuidaineterohkeid juur- ja puuvilju, samuti musti ploome, aprikoose, ploome, ube ja herneid – need aitavad ennetada kõhukinnisust. Kiudainerohke menüü abistab sind vaid siis, kui jood samal ajal piisavalt vedelikke, eriti vett (vähemalt 8 klaasi päevas).

Tervis
Kõrvetised võivad 3. trimestril sind pidevalt vaevata, kuna laps võtab kõhus aina rohkem ruumi. Väldi vürtsikaid, rasvaseid ja happelisi toite ning söö tihedamini väiksemate portsjonite kaupa.

Füüsiline aktiivsus
Vaagnakallutamise harjutus võib sinu seljavalu ja ishiast (torkivad või teravad valud, mis jooksevad tuharast mööda reit allapoole) leevendada – ole neljakäpukil ja hoia selg sirge nagu laud, seejärel kiiguta oma vaagnat edasi-tagasi. Painuta selja keskosa nagu kass, samal ajal alakõhulihaseid pingutades. Siis tule tagasi sirge seljaga algasendisse. Tee nii 10 korda.

Suhted
Tõenäoliselt jääb sul sõpradega kokkusaamiseks peale lapse sündi vähem aega. Sõpradega, kellel lapsi pole, võid aina harvem kokku saada. Isegi, kui te kokku ei saa, siis on oluline aeg-ajalt ikkagi omavahel suhelda ning rääkida asjadest nii, nagu need on – see hoiab ära arusaamatused ja probleemid.

Vennad ja õed
Et vanem laps ei oleks saabuvate muutuste üle üllatunud, vii ta aegsasti uue elukorraldusega kurssi - näiteks räägi talle, et alguses magab tita ema kõrval hällis ja vanem laps oma toas oma voodis ja et kui tita on sündinud, tuleb palju külalisi teda tervitama.

Kaksikud
Kaksikud toovad topelt rõõmu, aga ka topelt vaeva. Kaalu võimalust kutsuda pärast sünnitust endale mõni abiline, kelleks võib olla näiteks mõni sugulane, kes sind esimestel nädalatel kõiges abistaks.