Sinu laps
Laps võib nüüd harvem liigutada, sest tal on ema kõhus ruumi napimalt. Samas on liigutused tugevamad kui varem ja vahel võid tunda läbi kõhunaha väikesi kühmukesi – need on lapse käed ja jalad. Loode kaalub 2,3 kg ja on peaaegu 45 cm pikk. Tema pealuu on veel üsna pehme, mistõttu on tal kergem sünnikanalit läbida.

Sinu keha
Oled oma rinnanibudel märganud kollaka vedeliku tilku? Sinu rinnad valmistuvad piima eritama alates 5.-6. raseduskuust. See varajane piim - kolostrum ehk ternespiim – on pungil antikehasid ja on beebile tema esimestel elupäevadel parim toit. Ternespiim muutub valgeks ja kreemjaks rinnapiimaks, mis tekib rindadesse paar-kolm päeva peale sünnitust, kui beebi on rinnanibusid imemisega stimuleerinud – see saadab sinu ajule signaali toota prolaktiini, mis mõjutab piimanäärmete tööd.

Tervis
Kui su meeleolu on kehv, sa ei saa magada ja sul pole isu, siis aruta oma seisundit arsti või ämmaemandaga. Umbes 10% lapseootel naistest kannatab meeleoluhäirete all, mis tõstab sünnitusjärgse depressiooni riski. Lahendusi on mitmeid: leidub antidepressante, mida lubatakse raseduse ajal võtta; jooga, meditatsioon ja teised lõdvestustehnikad võivad samuti sinu meeleolu tunduvalt tõsta.

Füüsiline aktiivsus
Kui tunned end liiga väsinuna, siis vähenda trennitegemist kolmele korrale nädalas. Kui oled seni teinud pool tundi järjest trenni, siis lühenda aeg näiteks 15 minutile. Oluline on trenni tehes võtta sagedasi pause ja juua piisavalt vett.

Suhted
Koosta aegsasti sõprade ja sugulaste nimekiri, kellele esimesena lapse sünnist plaanid teatada.