Sinu laps
37. rasedusnädalaga algab lapse 35. elunädal. Laps valmistub sünniks ja võtab samal ajal ümbritsevast maailmast vastu aistinguid, mis läbi ema temani jõuavad. Uusi kogemusi saab ta ka oma keha puudutades. Lapse liigutusi tajub ema nüüd endisest tugevamatena, kuid neid tuleb ette üha harvem, kuna lapsel on vähem ruumi end liigutada. Laps õpib sisse ja välja hingama lootevedelikku, end sedasi väljaspool emaüsa hingamiseks ette valmistades. Ta oskab pöialt imeda, pead pöörata, neelata, silmi pilgutada ja haarata.

Sinu keha
Viimastel rasedusnädalatel on magamine luksus, lisanduv kehakaal muudab su aeglaseks, ning kui sa kõnnid, on sul tunne, nagu hakkaks laps kõhust välja kukkuma. Sünnitustähtaja lähenedes kontrollib su arst või ämmaemand, kas su emakakael on hakanud õhenema ja laienema ning küsib, kas laps on vaagnasse laskunud. Sünnitus võib minna sinu stsenaariumi järgi, aga sageli võivad asjad minna hoopis teisiti – näiteks nõuad valuvaigistit või keisrilõiget, mida sa polnud plaaninud jne. Valmista end ette erinevateks võimalikeks variantideks, mis sünnitusel võib ette tulla.

Mida teha ja mida mitte
Tee endale selgeks sünnituse alguse sümptomid, et teaksid, millal peaksid oma ämmaemandale helistama. Leppige kokku ka see, et tal oleks asendaja juhul, kui haiglas ei ole parajasti tema vahetus.

Tervis
Magnetresonantstomogaafia uuringud rasedatel naistel näitavad, et kolmandal trimestril lapseootel naise aju kahaneb, mis võib seletada sinu hajameelsust. Õnneks taastub see mõni kuu pärast sünnitust. Ka vähene magamine ja unepuudus võivad sind ses osas mõjutada. Ürita tähtsamad asjad ja igapäevased meelespead üles kirjutada.

Füüsiline aktiivsus
Kui oled kogu raseduse jooksul, eriti 3. trimestril, füüsiliselt aktiivne olnud, siis oled väärt auhinda. Premeeri end filmi või hea raamatuga või jäta trenn sel nädalal ära ja hellita end maniküüri või massaažiga.

Suhted
Muuda viimaste nädalate ooteaeg mõnusamaks ja kutsu sõbrad endaga aega veetma, minge koos pediküüri tegema või põgenege päevaks spaasse.

Vennad ja õed
Esimestel nädalatel peale sünnitust jääb sul vanema lapse jaoks vähem aega – leppige talle selleks ajaks kokku mängukohtumisi samaealiste sõpradega.

Kaksikud
Kaaluge kaksikutele eraldi voodite ostmist. Ekspertide sõnul on samas voodis magavate laste risk imikute äkksurmasündroomiks kõrgendatud.