Sinu laps
Lapsel ei ole sinu kõhus enam eriti ruumi manööverdusteks. Ta kogub kaalu ja on peaaegu 49 cm pikk. Laps võib olla juba sündimisasendis, pea sinu vaagnas. Lapse aju on üks organeid, mis kõige viimasena välja areneb – neuronid töötavad täie hooga. Emaka kokkutõmbed, mida kolmanda trimestri lõpupoole tuleb ette üha sagedamini, on lapsele omalaadseks massaažiks ja valmistavad teda ette sünnituseks. Lootevee kogus oli kõige suurem 36.–37. rasedusnädalal, seejärel hakkas selle tootmine juba tasapisi aeglustuma.

Sinu keha
Emaka kokkutõmbed kestavad 30-45 sekundit ja mööduvad. Kui algab aktiivne sünnitus, muutuvad kokkutõmbed jõulisemaks ja tihedamaks ning kestavad kuni 60 sekundit. Emakakael avaneb kuni 7 cm, siis on sul kokkutõmmete vahel juba raskem hingata. Järgneb üleminekufaas, mil kokkutõmbed tulevad üksteise järel ja kestavad kuni 90 sekundit. Umbes tunni pärast avaneb su emakakael kuni 10 cm ning siis võid pressimiseks valmis olla. Lapse pea on tema keha suurim osa, ning selle väljapressimine nõuab väga palju jõudu ja tahet, ning sinu poolt ka tugevat pressimist.

Mida teha ja mida mitte
Kindlasti on sul pikad nimekirjad, mida kõike tahad enne sünnitust teha, aga parem mõte oleks viimaseid nädalaid vabadust täiega nautida. Vastsündinu eest hoolitsemine on põnev ja annab väga palju positiivseid emotsioone, aga sinu enda jaoks ei jää siis enam kaugeltki enam niipalju aega kui praegu. Võta aeg maha, loe raamatuid ja vaata filme.

Tervis
Valmista rinnanibud ette imetamiseks ja vaata, kas need hoiavad välja- või sissepoole. Võta nibu nimetisssõrme ja pöidla vahele ja suru õrnalt rinnakorvi suunas. Nibu peaks selle liigutuse peale väljapoole tungima. Kui nibu pöördub sissepoole, konsulteeri arsti, ämmaemanda või imetamisnõustajaga.

Füüsiline aktiivsus
Kasuta vabu momente lõdvestusharjutusteks. Uuringud näitavad, et need muudavad südame löögisageduse aeglasemaks, alandavad vererõhku ja teevad tuju heaks. Lama küljel ja hinga sügavalt. Võta järjest läbi kõik lihasgupid – sisse hingates tõmba lihased pingule, välja hingates lõdvesta.

Suhted
Sinu lähedasemad sõbrad ja pereliikmed pakuvad nüüd sulle tõenäoliselt oma abi ja tuge. Jaota ülesanded nende vahel ära, et vältida olukorda, kus su külmkapp on küll toitu tuubil täis, aga pesukorv ajab üle ääre. Delegeeri ülesanded, mille jaoks sa ise vastsündinu kõrvalt aega ei leia (muruniitmine jms.).

Vennad ja õed
Anna oma vanemale lapsele ülesandeid, mis lasevad tal ennast tunda tähtsa ja vajalikuna – need võivad olla lihtsad tegevused, millega ta saab abiks olla, näiteks mähkmete ulatamine või telefoni sisselülitamine.

Kaksikud
Kui kaksikud on sündinud, siis tegelege nendega kordamööda – siis saad korraga 100% ühele lapsele pühenduda. Kui sina lähed ühe lapsega parki või teed temaga toimetusi, siis las partner tegeleb teise lapsega ning vastupidi.