Sinu laps
Laps on sündimise hetkeks umbes 50 cm pikk ja kaalub 2,7 kuni 4 kg.
Tüdrukute sünnikaal on mõnevõrra väiksem kui poisslastel. Looduse poolt on sätitud nii, et poisse on läbi aegade sündinud mõnevõrra enam kui tütarlapsi.
Sündides võib lapse kolju olla sünnikanali läbimise tõttu pikliku kujuga ning ta on kaetud vere ja lootevedelikuga. Lapse silmalaud on pundunud ja ta näeb sind esialgu uduselt, kuna ta silmad veel ei fokuseeri objekte, mis on temast kaugemal kui 2 cm. Sinu hääl on aga tema jaoks kõige kaunim muusika.

Sinu keha
Peale lapse väljapressimist  tuleb sul veel ka platsenta „sünnitada“ - võrreldes lapsega on see juba lihtne ülesanne. Kui sul on rebendeid, tehakse sulle õmblused. Kohe peale sünnitust võid tunda vastandlikke emotsioone – ülimast vaimustusest hirmu ja ärevuseni. See kõik on peale taolist füüsiliselt ja emotsionaalselt kurnavat läbielamist omal kohal. Nüüd alles seiklus algab!

Mida teha ja mida mitte
Kui tahad sünnituse algust kiirendada, proovi ämmaemanda nõusolekul mõningaid enimtuntud meetodeid – reipalt jalutamine, seksimine, vaarikavarretee joomine. Isegi kui need ei mõju, muudavad need ootamise sisukamaks.

Tervis
Ära ehmata, kui laps umbes minut peale sündi korraks eemale pannakse – ta saab arstilt oma esimese läbivaatuse ehk Apgari testi, mis viiakse läbi minut peale sündi ja korratakse viis minutit peale sündi. Hinnatakse vastsündinu südamelöögisagedust, hingamist, lihastoonust, reflekse ja naha värvust. Vastsündinud saab ka oma esimesed vaktsiinid – vitamiin K süsti, mis tagab normaalse verehüübivuse ja B-hepatiidi süsti, mis kaitseb maksahaiguse B-hepatiidi eest.

Füüsiline aktiivsus
Kui tunned, et oled rahutu ja käid kodus ringi nagu munas kana, siis võta ette rahulik jalutuskäik lähiümbruses – see teeb pea selgemaks ja hoiab keha liikuvana. Mõned naised väidavad, et jalutamine võib emaka kokkutõmmete algust kiirendada.

Suhted
Luba eemalejäänud sõpradel ja pereliikmetel end nüüd aidata – leppige kokku, et kui oled peale sünnitust liiga stressis ja vajad abi, siis on nad käeulatuses.

Vennad ja õed
Selgita vanemale lapsele, kuhu haiglasse sa sünnitama lähed ja mitu päeva sa arvatavasti kodust ära oled. Ta võib muretseda, millal sa koju tuled ja kas sinuga on kõik korras – seega vajab ta palju kindlustunnet – leppige kokku, et annad talle kohe märku, kui laps on sündinud.