Teise ja kolmanda beebiootuse ajal on Taimi kogu aeg treeninud. “Olen tundnud end väga hästi ja seljavalusid pole olnud,” ütleb ta.

Raseduse esimesel kahel kolmandikul tegi Taimi aeroobikat. Viimasel kahel kuul on selle asemele tulnud vees liikumine. Ta ujub ja teeb harjutusi kätele-jalgadele korraga pool tundi. “Vees töötavad kogu keha lihased, mis lähevad mõnusalt toonusesse. Pärast trenni jaksan jälle olla rase – mu kehal on hea ja kerge olla. Mida raseduse lõpupoole, seda rohkem soovitan ennast liigutada just vees.”

Kodus teeb Taimi võimlemis­harjutusi. Kuna raseduse ajal on suur koormus seljale, vajub see nõgusaks ja nii on raske end sirgena hoida. Harjutused tugevdavad lihaseid ja aitavad säilitada õige rühi. See hoiab ära ka seljavalud.

Liikumine vees või maal paneb paremini tööle ka vereringe ja ergutab ainevahetust.
“Iga lapseootel naine, kellel arst pole treenimist keelanud ja kes vähegi jaksab, võiks mõelda, kuidas tervislikult liikuda. Tänu liikumisele on hea olla ega teki liigseid kilosid,” kinnitab treener.

Mida treenimisel silmas pidada?

• Jälgi enesetunnet. Sobib liikumine, mille ajal tunned end hästi.
• Kui treenides tekib valu või pinge, tuleb trenn kohe katkestada.
• Rasedale piisab pooletunnisest trennist. Ei pea treenima tund-poolteist.
• Kes on varem teinud aeroobikat, võib rasedana teha lihtsama liikumisega ja rahulikumaid kavasid. Treenida võib kergete raskustega või ilma.
• Rasedale ei sobi jooksmine ega tempokas kepikõnd, küll aga mõõdukas kõndimine või jalutamine. Pulss ei tohi olla üle 140 löögi minutis. Liiga suure koormuse korral ei jõua keha varustada lihaseid hapnikuga.
• Kui kahtled, kas võid treenida, või nuputad, mis sulle sobiks, pea nõu treeneri või arstiga.
Taimi Ainjärv, kes annab ka toitumiskonsultatsioone, näitab viit head harjutust ja jagab nõuandeid igapäevaseks toitumiseks. “Rasedus on imeline aeg ja selleks, et kõik kulgeks kenasti, tuleb kuulata oma keha ja teha sellele head nii liikumise kui ka toiduga,” ütleb ta.

Mida pista suhu?

Köögiviljad. Köögiviljadest saame kätte kõik vajalikud toitained: vitamiinid, mineraalained, süsivesikud ja valgud.

Puuviljad. Puuviljad on ideaalsed magustoidud. Neid tasub süüa vahepaladeks.
Teraviljatooted. Vältida tuleks rafineeritud tooteid, hästi sobivad täisteratoiduained.
Kaunviljad. Kaunviljadest saame valku ja kiudaineid.
Rasvad. Rasvadest tuleks tarbida häid küllastatud taimseid rasvu, nagu kookoserasv (ideaalne praadimiseks). Vähe või mitte üldse tarbida tööstuslikke transrasvu. Salatitesse sobivad hästi erinevad külmpressitud õlid.

Liha, kala ja muna. Nende tarbimist tuleks piirata. Liha, kala või muna võiks süüa üks kord päevas. Eelistada võiks metsloomade liha või looduslikku toitu saanud loomade ja lindude liha.
Piimatooted. Liialdada ei maksa piimatoodetega. Piisab klaasist keefirist ja klaasist jogurtist päevas.

Toitu rasedana tervislikult!

Sööma peaks iga 3–4 tunni järel, aga väikseid koguseid.
Päevas peaks olema 3 põhitoidukorda ja 2 vahepala.
Vett tuleks juua päevas 1,5–2 liitrit. Kõige kasulikum on puhas allikavesi. Vedelikuks sobivad hästi ka taimeteed. Vältida tuleks alkoholi, kohvi ja magustatud, lisaainetega jooke.
Võimaluse korral tasub süüa mahetoitu ja vältida lisaaineid sisaldavaid toite. Eelista toite, mis on tehtud Eestimaal kasvanud ja kasvatatud toorainest.

Pane tähele!

Kui tunned ebamugavust või valu, katkesta harjutus.
Kui enesetunne on hea, võid kõiki harjutusi teha 3–4 korda nädalas.
Tee ühte harjutust 5–10 korda ja siis puhka natuke. Võid korrata niimoodi 2–3 korda.