Kas tuleb võtta tablette?

Rauapreparaatide võtmine võib osutuda vajalikuks siis, kui toidulaud ei rahulda sinu organismi rauavajadust ning vere hemoglobiini (Hgb) näitaja on langenud tasemeni 100 g/l või alla selle.
Raud imendub kõige paremini, kui võtta preparaati tühja kõhuga. Võta seda toidukordade vahel koos joogiga, v.a tee, kohv või piim.

C-vitamiin suurendab raua imendumist. Kliid, tee, kohv, piim, spinat ja munakollane seevastu vähendavad raua omastamist, mistõttu neid pole hea kasutada koos rauapreparaatidega. Piim aga seob raua enda külge ja preparaadina manustatud lisaraud väljub organismist ilma imendumata.

Rauatablettide kasutajate tavaliseks mureks on kõhukinnisus. Siis on abiks kiud­ainerikas dieet ja piisav hulk vedelikku.

Kaltsiumi leidub kehas rohkem kui ühtki teist mine­raalainet. Ligikaudu 99% sellest on luudes ja hammastes, mistõttu võivad kaltsiumipuuduse esimesteks märki­deks olla hambakaaries, murduvad küüned ja/või katkevad juuksed.

Kui raseduse teisel poolel kipuvad jalad krampi tõmbuma, on suure tõenäosusega põhjuseks kaltsiumipuudus. Kiire leevenduse tagavad tabletti­dena apteegist saadavad preparaadid. Eriti hea, kui tablett sisaldab peale kaltsiumi tasakaalustatult ka magneesiumi ja D-vitamiini. Need mõlemad soodustavad kaltsiumi imendumist.

Magneesiumipreparaate puhtal kujul kirjutatakse rasedale välja ainult ravi eesmärgil, kuid magnee­sium kuulub lisandina mitmete käsi­müügist saadavate tablettide koostisse.

Allikas: Marge Mahla „Lapseootus ja kilod. Tulevase ema elustiil"