Kohe, kui kõht paistma hakkab, ilmuvad välja „targad”, kes oskavad kõhu kuju järgi ennustada, kas sulle sünnib poeg või tütar. Legendi järgi näitab see, kui kõht on väga madalal, et tegu on poisiga, kõrge kõht omakorda tähendab tütart. Tegelikult on aga nii, et see, millise kuju ja suurusega su kõht on, sõltub su keha eripärast ja kõhulihastest, aga ka sellest, kas tegu on esimese või mitmenda rasedusega ning sellest, mismoodi beebi kõhus asetseb. Sellega, kas beebil on jalgevahel midagi või mitte, ei ole su kõhu kujul mingit pistmist.

Kiired südamelöögid ennustavad tüdrukut

Isegi ämmaemandad levitavad seda müüti, et kui lapse süda lööb kiiresti, siis on kindlasti tegu tüdrukuga. Tegelikult ei ole keegi suutnud tõestada, et see just nii peab olema. Südamelöökide kiirus on individuaalne ja sõltub suuresti ka sellest, kas beebi on ärkvel ja liigutab või parasjagu magab, kui teda kuulatakse.

Kõrvetised tähendavad seda, et lapsel on sündides palju juukseid

Kõrvetised on raseduse väga levinud kõrvalnäht, kuid lapse soengu, juuste või nende puudumisega ei saa siin küll mingit seost olla.

Hommikune iiveldus on tüdrukutega hullem

See on samasugune jamajutt nagu kõrvetiste, südamelöökide või kõhu kuju kohta leviv müüt. Lapse soost ei sõltu see, kuidas su hormoonid tegutsevad ja kuidas sa ennast raseduse ajal tunned.

Tohid magada ainult külili

Kuni sul on mugav ja kuni sa saad uinuda kõhuli või selili, lase käia ja naudi seda mõnu täiega! Ühel hetkel lihtsalt ei ole sul enam võimalik kõhuli olla (arusaadavatel põhjustel) ning selili lebades jääb hing kinni, kuid kuni need asendid sulle vaevusi ei põhjusta, lase käia.

Käsi ei tohi üles tõsta, sest muidu läheb beebil nabanöör ümber kaela

Sinul ei ole mitte mingit võimu mõjutada nabanööri ja beebi liikumist kõhus. See, kuhu nabanöör satub, sõltub ainult beebist endast ja sellest, kui aktiivselt ta end raseduse algfaasis keerab ja pöörab.

Seks kahjustab beebit

Kui oled riskirase, võib arst või ämmaemand sulle tõesti seksikeelu peale panna. Normaalselt kulgeva raseduse puhul ei ole aga mingit põhjust endale ja partnerile naudingut keelata. Ei, su mees ei tao peenisega beebile vastu pead, sest peenise ja lapse vahele jääb limakork ja emakakael, millest läbi tungida ei ole võimalik. Seega laske aga julgelt käia ning eriti agaralt peaksite asja kallale asuma siis, kui sünnitähtaeg on juba möödas, kuid beebi pole endast mingit märku andnud — seksi loetakse nimelt heaks ja meeldivaks võimaluseks sünnitust loomulikul teel esile kutsuda.

Rasedus hävitab juuksed ja hambad

Ennemuistsel ajal, kui tervislikust toitumisest ja toidulisanditest veel nii palju ei teatud, oli tõesti oht, et beebi „sööb” ära kõik ema kaltsiumivarud ja seetõttu saavad ema hambad, juuksed ja küüned kahjustada. Tänapäeval aga rõhutab iga ämmaemand rasedale kaltsiumi tarbimise vajadust, see aine on sees igas rasedatele mõeldud toidulisandis ning ilmselt tead isegi, et piimatooted, köögiviljad ja rasvane kala peaksid su menüüsse kuuluma iga päev.

Raseduse ajal ei tohi trenni teha

Ainult siis pannakse sulle keeld peale, kui oled riskirase. Kui oled harjunud treenima, peaksid kindlasti jätkama ka lapseootuse ajal. Hea füüsiline form aitab sul lapseootuse perioodi lihtsamalt üle elada, ka sünnitus läheb lihtsamalt ning pärast sünnitust uuesti vormi saamine naljaasi. Loomulikult peaksid koormused kohandama omale võimetekohaseks ning vältima batuudil hüppamist, jooksmist ja suurte raskuste tõstmist. Rasedale sobivad jalutamine ja ujumine ning ideaalne on rasedate jooga.

Hommikune iiveldus teeb beebile liiga

Lihtne on paanikasse sattuda, kui alustad igat hommikut vetsupotti öökimisega, kuklas kõlamas ema või vanaema hoiatussõnad, et iivelduse ja oksendamisega näljutad kindlasti oma beebi ära. Võta kohe marurahulikult, sest paanitsemiseks pole mingit põhjust. Hommikune südamepahadus kimbutab 90% rasedatest ning ei ohusta last mitte mingil moel. Ka see, et sa kohe kaalus juurde ei võta, ei tähenda, et su beebi on näljas — suurem kaalutõus hakkabki umbes teisel trimestril ja siis kaob ka iiveldus. Ohtlikuks muutub asi alles siis, kui sul üldse midagi sees ei püsi ning öögid päeva jooksul rohkem kui viis korda. Siis võib tegu olla hyperemesis gravidarumiga ja vajad täiendavat jälgimist.Sellest loe SIIT

Sa ei tohi ühtegi ravimit võtta

Kõikidest terviseprobleemidest, mis sind enne rasedust vaevasid, peaksid kindlasti rääkima oma arsti ja ämmaemandaga. Igapäevaseid ravimeid vajavaid haiguseid (kõrge vererõhk, epilepsia, allergia) on võimalik ja tulebki ka raseduse ajal kontrolli all hoida. Sulle määratakse kas alternatiivsed ja ohutumad ravimid või korrigeeritakse annuseid. Igapäevaseid valusid on ohutu leevendada paratsetamooliga, kindlasti tuleks vältida ibuprofeeni.

Lendamine on välistatud

Ei ole. Kui tunned end hästi, võid vabalt lennureisile minna. Pikemaid reise ei ole soovitav ette võtta raseduse päris esimeses faasis ning lennufirmadel on erinevad reeglid ka selles osas, kui kaua nad rasedaid pardale võtavad — tavaliselt on kuni 26-28. rasedusnädalani kõik okei. Seega on kõige ohutum ja mugavam reisimiseks valida raseduse teine trimester, kus ohtusid on kõige vähem ja ka kõht ei sega oluliselt. Lennu ajal peaksid palju vedelikku tarbima, vajadusel spetsiaalseid veene toetavaid sukki kandma ning püüdma palju püsti seista ja ringi liikuda.

Lõpuks ometi võid kahe eest süüa!

Päris kindlasti mitte. Rasedus ei ole põhjus end täiesti käest lasta ja vaalaks õgida! Raseduse algul on su kalorivajadus samasugune nagu varem ning lisaenergiat vajad sa tegelikult alles raseduse kolmandas trimestris, kui beebi hakkab endale rasvakihti ümber koguma. Ja ka siis on sul vaja ainult umbes 300 lisakalorit päevas, mitte rohkem. Tõsi, keeruline on isudele vastu panna ja alati ei peagi seda tegema, aga tegelikult pole mingit vajadust süüa ära järjest kolm šokolaaditahvlit ja sinna otsa kulistada kaks jäätisekokteili.

Miks ei tohiks raseduse ajal kaalus väga palju juurde võtta, sellest loe SIIT

Arvutid ja mobiiltelefonid kahjustavad last

Pole mingeid tõendeid selle kohta, et arvuti ja mobiiltelefoni kasutamine kuidagi lootele mõjuks. Muidugi ei soovita sul keegi sülearvutit iga päev kaheksa tundi järjest vastu kõhtu hoida, aga arvutiga normaalselt tööd teha ja mobiiliga rääkida võid küll täitsa vabalt ja süümepiinu tundmata.

Kohv mõjub beebile halvasti

Kofeiin tõstab vererõhku ja pulsisagedust ning läbib ka platsenta. Tassike piimaga kohvi hommikul ei tee sinu lapsele aga midagi. Rohkem kui kolm tassi kanget kohvi päevas võib tõesti liig olla. Ära unusta, et kofeiini leidub ka tees, karastusjookides ja šokolaadis!

Iluprotseduurid ei ole ohutud

Tänapäeval ei kasutata ilusalongides vahendeid, mis sulle või beebile halvasti peaksid mõjuma. Võid rahulikult juukseid või kulme-ripsmeid värvida, küüsi lakkida, kunstküüsi hooldada, bikiinipiirkonda vahatada ja isegi solaariumis käia, seda kõike muidugi mõistlikkuse piires.

Massaaži osas pead oma arsti ja massööriga nõu pidama. Massaaž ei ole soovitatav raseduse esimesel trimestril, kuid hiljem on spetsiaalselt rasedatele mõeldud massaaž väga mõnus ja lõõgastav.

Kass tuleb kindlasti majast välja visata

See on kõige jaburam rasedusmüüt! Kass on pereliige ja ei ole mingit põhjust temast loobuda lihtsalt sellepärast, et perre on sündimas laps. Kui sul pole enne allergiat olnud, ei teki see sul ka raseduse ajal, samuti ei ole kiisul mingit võimalust su loodet kahjustada, kui ta on vaktsineeritud ja oled veendunud, et ta ei kanna mingeid parasiite. Kass võib vabalt sulle sülle ronida ja võid teda kaisutada ja paitada nii palju kui tahad. Ainus töö, millest sa nüüd vabastatud oled, on liivakasti koristamine. Seal varitseb selline oht nagu toksoplasmoos, mis võib sulle ja beebile ohtlik olla. Kui sul pole kedagi teist liivakasti puhastama saata, pane seda tehes kindad kätte ja mask näo ette ning pese kindlasti pärast korralikult käsi.