Implantaat naha alla

Number üks uudis pikaajaliste rasestumisvastaste vahendite turul on aga implantaat. See on laetud ühekordseks kasutuseks olevasse aplikaatorisse. Väike pehme painduv plastikvarras on 4 cm pikkune ja vaid 2 mm läbimõõduga, see sisaldab toimeainet etonogestreeli. Arst paigaldab implantaadi õlavarre naha alla. Isegi, kui see võib esmalt tunduda pisut hirmutav, siis tegelikult on protseduur kohaliku tuimestuse abil väljaõppinud arstile väga lihtne!

Implantaadist vabaneb vereringesse pidevalt vähesel hulgal etonogestreeli. See on sünteetiline naissuguhormoon, mis sarnaneb progesteroonile. Hormoon takistab munaraku vabanemist
munasarjadest ja põhjustab muutusi emakakaelas, raskendades seemnerakkude emakasse pääsemist. Implantaat toimib kolme aasta jooksul, kuid selle võib alati eemaldada ka varem. Selleks tehakse kohaliku tuimestusega mõnemillimeetrine lõige.

Implantaat sobib nii sünnitanud kui sünnitamata naistele ja ka rinnaga toitvatele emadele. Seda võivad kasutada naised, kes ei saa või ei soovi kasutada naissuguhormooni östrogeeni, mida sisaldavad pillid, plaastrid ja tuperõngad. „Äge tromboos, insult, infarkt ja kõrge risk tromboosiks nagu rasvumine, kõrgvererõhutõbi, aga ka rinnavähk, günekoloogiline vähk, ebaselge veritsus suguteedest, maksahaigused ja migreen,“ loetleb dr. Randoja nii sagedasemaid kui vähem esinevaid terviseprobleeme, mille puhul östrogeen on vastunäidustatud. Venoosse trombemboolia, südamelihase infarkti ja insuldi suurenenud riski ei kaasne, sest tegemist on kollaskehahormooni sisaldava vahendiga. Implantaat sobib ka neile, kelle kehamassiindeks on üle 30. Vahendi kaitse soovimatu raseduse vältmisel on sama tõhus kui pillidel.

Menstruatsiooni verejooksud võivad muutuda ebakorrapäraseks, kuid see-eest valud päevade ajal väheneda. Vahendi plusspoolel on soodne hind, implantaat maksab 50 euro ringis ja selle saab osta retsepti alusel.

Uustulnuk minihormoonspiraal

Dr. Randoja selgitab, et implantaadi (toimeaine etonogestreel) ja minihormoonspiraali (levonorgestreel) toimeainete ja mõju erinevus on peamiselt hormoonide hulgas, mis organismis ringlevad. „Emakasisese vahendi korral peaks imenduma organismi minimaalses koguses hormooni, põhiline toime on emakale,“ ütleb Randoja.

Kristi (32) räägib, et talle ei sobinud ühedki pillid ja ta koges kõikvõimalikke kõrvaltoimeid alates libiido langusest vaheveritsusteni. Kui ta lõpuks hirmust ja eelarvamustest võitu sai ja spiraali kasuks otsustas, oli naine meeldivalt üllatunud. Ei ühtki kõrvalmõju ega ka muret, et mõni päev tablett kogemata võtmata jääb. Kui emakasisese vahendi paigaldamine tekitab pisut kõhedust, mõtle selle positiivsetele omadustele. Tea, et tegelikult ei erine see kuigivõrd günekoloogilise läbivaatuse käigus analüüside võtmisest.

Hormoonspiraali ja vaskspiraali kõrvale hiljuti ilmunud minihormoonspiraal on sarnaselt oma eelkäiijale väike plastmassist T-kujuline (emakaõõne kujuline) süsteem, mille arst asetab emakasse. Tasapisi vabastab see sünteetilist hormooni levonorgestreeli väikseid annuseid otse emakaõõnde. Paikne annustamine võimaldab kasutada väikest igapäevast doosi, mistõttu on vereringesse pääsev hormooni kogus minimaalne. Nii juba kauem turul olnud hormoonspiraali kui minivariandi toimeaine ja mehhanism on sarnane. Siiski pärsib uuem spiraal natuke vähem ovulatsiooni ja vabastab kolme aasta jooksul ööpäevas keskmiselt 6 mikrogrammi hormooni. Vanem variant 14 mikrogrammi. See on mitu korda väiksem hormooniannusest, mille naine saab ühest minipillist. Teadusuuringutes on nimelt leitud, et tegelikult piisab raseduse vältimiseks ka väiksemast annusest. Emakakaela lima pakseneb ja sperma ei pääse munarakku viljastama, emaka limaskest püsib õhuke, takistades spermal liikumast. Kuna spiraali rasestumisvastane toime on peamiselt tingitud selle paiksest mõjust emakas, toimub ovulatsioon ehk munaraku vabanemine üldjuhul edasi. Randoja sõnul toimivad enamus rasestumisvastaseid vahendeid, välja arvatud vaskspiraal ja kondoom, siiski ovulatsiooni pärssivalt või teevad seda osaliselt.

Kui vanem hormoonspiraal paigaldatakse viieks aastaks, siis minihormoonspiraal pannakse kolmeks aastaks ja ta on pisut väiksem. Selle saab arst mis tahes ajal eemaldada ja kohe pärast seda on võimalik rasestuda. Hind on 50 euro ringis. Hormoonspiraali võib kasutada imetamise ajal – imetamine ei ole piisav kaitse rasestumise vastu!.

Tavaline vaskspiraal sarnaneb väliselt minihormoonspiraaliga, aga tegelikult on need täiesti erinevad. Vaseioonid loovad emakas viljastumiseks ebasoodsa keskkonna ja ei lase viljastunud munarakul emakaseinale kinnituda. Lisaks on spermal raskem liikuda ja jõuda munajuhadesse, kus viljastumine aset leiab. Vaskspiraali puhul võib veritsus olla pikem ja tugevam ning menstruatsioon valulikum, on emakavälise raseduse ja emakapõletike oht. Minihormoonspiraali mõju on vastupidine. Väike annus progestiini pärsib endomeetriumi vohamist ja menstruaalverejooks võib pikemas perspektiivis hoopis lühemaks ja kergemaks muutuda. Mõnel naisel lakkab menstruatsioon sootuks – sellel ei ole midagi pistmist menopausiga, sest munasarjade talitlus on endine. Vähem verekaotust tähendab, et kaotate iga kuu organismist vähem rauda, nii et väheneb ka aneemia tõenäosus.

Spiraali puhul on soovitav kasutada hügieenisidemeid. Tampoonide kasutamisel vaheta neid ettevaatlikult, et mitte tõmmata spiraali eemaldusniitidest. Korra kuus peab eemaldusniitide katsumisega kontrollima, kas minihormoonspiraal on korrektselt paigas. Arst seletab, kuidas seda teha.Levinud hirmud on, et partner tunneb minihormoonspiraali seksi ajal. Tavaliselt mitte. Kui ta siiski peaks niite tundma, saab arst selle paigaldust kontrollida ja vajadusel muuta.

Progestiinisüstid

On veel üks, vähem tuntud võimalus. Iga kolme kuu tagant süstitakse lihasesse suur annus progestiini. Süstid pärsivad hormoone ja munarakke tootvate munasarjade aktiivsust reguleerivat hüpofüüsi (ajuripatsit). Progestiinisüstid takistavad rasestumist, sest hoiavad ära ovulatsiooni, muudavad emakakaelakanali normaalse sekreedi tihkemaks ja peatavad viljastatud munaraku kinnitumise emaka limaskestale. Süstid pärsivad östrogeeni teket organismis ega sisalda östrogeeni. Efektiivsus on sarnaselt teiste vahenditega üle 99%. Viimase progestiinisüsti järel jääb naine rasedaks keskmiselt 9 kuu jooksul.