Alkoholi kahjustused võivad välja tulla alles teismeeas

Vaid spetsiifiliste tunnuste otsimisest loote näos dr Mukherjee hinnangul FASD diagnoosimiseks või diagnoosi kummutamiseks ei piisa.

"Näojooned moodustuvad lootel raseduse ajal vaid kahenädalase perioodi jooksul, me ei tohi diagnoosida terviseriket vaid selle järgi ja ignoreerida kõiki muid sümptomeid, sest nende uurimine on keeruline," rääkis ta.

FASD all kannatavate laste sümptomid ei pruugi arsti sõnul kohe sündides ilmneda, kuna alkohol kahjustab mitmeid närvisüsteemi osasid. "Mõnel juhul on kahjustatud ajukeskused, mida rakendatakse põhjalikumalt alles teismeikka jõudes. Siis ilmevad selgelt ka arengukahjustused," rääkis dr Mukherjee. "Ei ole mitte nii oluline, kuidas testida, vaid just see, millal teste teha."

Loote alkoholisündroom on dr Mukherjee sõnul levinum, kui esmapilgul paistab. "Kui vaadata statistikat kõigi sündide kohta, võib FASD juhtumite arv tunduda suhteliselt väike, kuid kui vaadata ühiskonnagruppe eraldi, ilmneb, et mõnes kogukonnas kannatab loote alkoholisündroomi all ligi 40 protsenti lastest," märkis arst ja lisas, et adopteerimisele antute hulgas on loote alkoholisündroomist mõjutatud keskmiselt 30 protsenti lastest.

Ka paar klaasi veini nädalas võib olla lootele ohtlik

"On selge, et suurte alkoholikogustega kaasneb kõrge risk lootele, kuid paljud ei mõista, mida arstid mõtlevad, kui ütlevad, et väikese kogusega kaasneb ka väike kahjustuste risk," rääkis dr Mukherjee. "Me peame mõistma, et ka väike risk on siiski risk."

Arsti sõnul on lühinägelik rääkida väikeste alkoholikoguste tervist parandavast mõjust: "Klaasike punast veini võib küll südamele hea olla, kuid maksa kahjustab ta ikkagi. Peab nägema tervikut."

"Arstina on üks minu vastutustest patsientidele kahju tekitamise vältimine, seega soovitan rasedatel üldse mitte alkoholi tarbida, kuna ma ei saa lubada, et ka väike tarbitud kogus nende loodet ei kahjustaks," nentis dr Muhkerjee.

"Kui otsida poest 100 ml klaasi, siis tõenäoliselt te seda ei leia, küll aga on igas kaupluses müügil üha koomilistematesse suurustesse ulatuvad megaklaasid."

Dr Muhkerjee sõnul kahjustab alkohol nii ema kui loote aju ja loodet isegi ulatuslikumalt kui suitsetamine või heroiin.

"Alkohol kahjustab loote aju arengus olulisi valke, hiirkatsete puhul olen näinud, et andes hiirtele alkoholi, on nende järglastel ajurakud küll olemas, aga nad on valedes kohades," rääkis arst. "Aju töötab aga normaalselt vaid siis, kui kõik "juhtmed" on õigesti ühendatud."

Millised on aga lapsevanemate hlgas levinud alkoholiga seotud eksiarvamused, seda loe SIIT!