Darja ~ Daria on päritolult kreeka nimi, mille aluseks on olnud mehenimi Darius. Meil on Darja naisenimena siiski tuntum kui Darius mehenimena. Nime algtähendust võib tõlgendada ligilähedaselt “hoidma, hästi valdama” või “võimas”. Venemaal on Darja traditsioonidega nimi, kuid meist lääne pool ta väga tuntud ei ole. Viimasel ajal on nimi kujul Daria siiski ingliskeelsetes maades tuttavamaks saanud.

Eestlastel Darja variante kasutuses ei ole, küll aga soomlastel, kes Soome idapoolsetes piirkondades on ortodoksi kiriku ja vene kultuuriga tihedamalt kokku puutunud. Soomlastel oli 1970.–80. aastatel populaarsemaid nimesid Tarja, ka Tatu ja Tari arvatakse pärinevat Darjast. Tšehhidel on nimi Darie, poolakatel Dana (tõsi, viimasel on muidki seletusi). Dariusest on Itaalias kasutusel mehenimi Dario.

Nikita pärineb kreeka nimest Aniketos (eitava eesliitega a- kokku “vallutamatu” ehk “võitja”). Selle nimega paavst elas 2. sajandil ja oli eriti au sees idapoolses kirikus. Ukrainas esineb kuju Mikita. Ehkki Nikita Hruštšov oli 1960. aastatel tuntumaid riigijuhte, kiputi meilgi Nikitat vahepeal juba naise­nimeks pidama. Ühelt poolt eksitas -a nime lõpus, teisalt televisioon: Nikita oli ühe põne­vus­sarja naissoost peategelane. USAs ongi Nikita pigem tuntud naisenimena.

Kuidas Matilda endale nime sai?

Ema Tiina ja isa Kristofer olid mõlemad sama meelt, et las lapse sugu selgub siis, kui ta ilmavalgust näeb. Nime otsides said kirja nii poisi- kui tüdruku­nimed. Põhiline oli, et nimi oleks arusaadav eri keeltes. Isa pakkus hakatuseks Madissoni. Ameerikas, kus ta mõnda aega elas, oli nimi levinud, aga emale siiski vastukarva. Matildat märkas isa internetist leitud nimede registris. Erinevate nimeraamatute järgi tähendab Matilda “vaprat võitlejat” ja “visa lahingus”. Igal juhul söakat tegelast, kes kolme ja poolene Matilda kindlasti ka on. Kui ta miskit pähe võtab, siis teda ümber ei räägi.

Nimi sobib tüdru­kule hästi, seda tundis ema kohe, kui vastsündinud tütart nägi. Nii ta ütleski: “Tere, Matilda Kristensen!” Tõsi, eesti vanaema oli küll väheke vapustatud, mis saksa vanatädide nimi see on. Või veel hullem, kellelgi olevat lausa lehm Matilda. Aga kuu hiljem oli temagi leebunud. Rootsi vanaema kutsub last Tildaks.

Populaarsemad nimed 1900. aastal
Äksis Tartumaal
Tüdrukud: Alma, Alide, Hilda, Salme, Ida, Adele, Amanda, Emilie, Helene, Linda.
Poisid: Karl, August, Arnold, Eduard, Johannes, Hugo, Oskar, Rudolf, Albert, Paul.
Populaarsemad nimed Poolas
2009. aastal
Tüdrukud: Julia, Maja, Zuzanna, Wiktoria, Oliwia, Natalia, Amelia, Aleksandra, Martyna, Nikola.
Poisid: Jakub, Kacper, Szymon, Mateusz, Filip, Bartosz, Michał, Piotr, Wiktor, Dawid.