Sellega seonduvaid stressreaktsioone aitab paljuski leevendada teadmine, miks rasedus katkes ning ka see, kui ostakse ära hoida suuremaid ja tõsiseimaid tüsistusi. Raseduse katkemises omab olulist rolli väike geeniperekond, leidsid Tartu ülikooli inimgeneetikud värskelt ilmunud teadusartiklis. Selleteemaline artikkel ilmus just äsja maailma ühe mainekaima teadusajakirja Nature sõsarväljaandes Scientific Reports.

Veelgi enam – nad leidsid, et selle geeniperekonna parem tundma õppimine võib aidata leida uusi ravivõimalusi naistele, kes on hädas korduvalt katkenud rasedustega. See on esimene kord, kui teadlased suudavad korduvate raseduste katkemise puhul millelegi nii konkreetsele osutada.

Mitmeid uusi teadmisi rasedustüsistuste ja nende põhjuste kohta on viimasel kümnel aastal pakkunud Tartu ülikooli molekulaar- ja rakubioloogia instituudi ja naistekliiniku ühised teadusuuringud. Nende “õnneliku raseduse” ehk “Happy pregnancy” uuring on kinnitanud, et mitmed rasedustüsistused tekivad sageli just platsenta töö häirete tõttu. Kuigi sellised tüsistused nagu loote kasvu häired, preeklampsia ja rasedusdiabeet on esmapilgul erinevad probleemid, on nende väljakujunemisega seotud mitmed sarnased mehhanismid.

Scientific Reports ilmunud artikli “RNA sequencing of chorionic villi from recurrent pregnancy loss patients reveals impaired function of basic nuclear and cellular machinery” autoriteks on Siim Sõber, Kristiina Rull, Mario Reiman, Piret Ilisson, Pirkko Mattila ja Maris Laan.

ALLIKAS: ERR NOVAATOR