Lapse nimi peab vastama nimeseadusele

Nimeseaduse eesmärk on tagada, et iga laps saaks soole vastava, eesnimena tunnustatud ja õigekirjutusreeglitele vastava väärika nime. Eesnimena ei tunnustata halvatähenduslikku sõna, numbreid ja numbriühenditega nimesid. Vähetähtis pole ka ees- ja perekonnanime koosmõju.

Eesti nimes kasutatakse eesti tähestikku

Võõrapärane, mõne muu maa või rahva poolt kasutatav nimi peab vastama nime päritolumaa õigekirjutusreeglitele. Valitud nime vastavust nimeseadusele on võimalik riigiportaalis testida. Päringule vastab jaatava või argumenteeritud eitava vastusega perekonnaseisuametnik. Vastus antakse riigiportaalis.

Abielust sündinud lapse sünni registreerimiseks esitab lapse vanem ühe kuu jooksul lapse sündimise päevast arvates perekonnaseisuasutusele isiklikult sellekohase avalduse.

Lapse teine vanem kinnitab sünni registreerimise või vabas vormis koostatud avaldusel allkirjaga oma nõusolekut lapsele valitud nime suhtes. Kui lapse vanemate abielu ei ole registreeritud Eestis, tuleb esitada ka nõuetele vastav välisriigis registreeritud abieludokument.

Abielus mitteolevad lapsevanemad tulevad lapse sündi registreerima koos, et samaaegselt sünni registreerimisega esitada isaduse omaksvõtu avaldus.

Kui vanemad ei saa mõjuvatel põhjustel koos perekonnaseisuasutusse tulla, võib isaduse omaksvõttu tõendada notariaalselt kinnitatud avaldusega, mis sisaldab ka lapse isikunime ja hooldusõigust puudutavat otsust.

Abielus mitteolevate vanemate lapsele võib valida ühe perekonnanime: kas ema või isa perekonnanime. Lapsele ei saa valida perekonnanimeks liitnime.

Milliseid nimesid lastele möödunud aastal kõige rohkem pandi, seda loe SIIT

Lapse sünni registreerimine ja nime päring sünni registreerimiseks

Lapse sünni registreerimise teenust saab kasutada, kui laps on sündinud Eesti sünnitushaiglas ja lapse vanemad on omavahel abielus. Sünni registreerimise avaldus allkirjastatakse digitaalselt mõlema vanema poolt. Sünni registreerimise tulemusena koostatakse rahvastikuregistris sünnikanne ja väljastatakse vanematele nende soovi korral sünnitõend. Esmane sünnitõend, mis tuleb välja võtta 14 töö-päeva jooksul, on kodanikule tasuta. Korduva tõendi eest tuleb tasuda riigilõivu riigilõivusea-duses sätestatud määras. Sünni registreerimise menetluse lõppemise kohta tuleb teile teade samasse keskkonda.

Nime päring sünni registreerimiseks

Teil on võimalik sisestada nimi, mida soovitakse anda lapsele sünni registreerimisel. Päringu tulemuseks on kas jaatava või argumenteeritud eitava vastuse saamine perekonnaseisuametnikult. Täpsemad nime andmise reeglid on ära toodud nimeseaduses.

Perekonnanimeks võib anda:

  • vanemate ühise perekonnanime
  • kui vanematel on erinevad pere-konnanimed, siis ühe vanema perekonnanime, välja arvatud juhul kui
  • ühe vanema perekonnanimeks on abiellumisel saadud kahest nimest koosnev perekonnanimi
  • kui ema on üksikema, siis ema perekonnanime

Eesnimeks võib anda:

  • kuni kolm eraldi üksikut eesnime (Mari Ann Mai)
  • ühe kahekordse sidekriipsuga ühen-datud eesnime (Mari-Ann)

Eesnimi peab vastama:

  • eesti õigekirjutuse reeglitelehheadele kommetele
  • võõrkeelse eesnime korral vastava keele reeglitele

Eesnimeks ei või anda:

  • numbreid (Peeter I)
  • mittesõnalisi tähiseid (@)
  • üksiktähti (Peeter P)

Allikad: www.tallinn.ee, www.eesti.ee